Délmagyar logó

2017. 12. 18. hétfő - Auguszta -4°C | 4°C Még több cikk.

Csúcs András, az antik bútorok doktora

Sándorfalva - 1920 előtt még tudtak bútort készíteni Európában – vallja Csúcs András sándorfalvi bútorrestaurátor. „Gyógyított" már szecessziós tálalószekrényt és rokokó szalongarnitúrát. Az antik berendezési tárgyakban talált már repeszgránátdarabot és ezüstpénzt is.
Faforgácsos, fűrészporos, limlomos műhelyre számítunk, ehelyett laboratóriumi tisztaságú munkaterületen fogad bennünket Csúcs András sándorfalvi bútorrestaurátor. A különböző méretű kalapácsokat, nagyság szerint sorba rakott pillanatszorítókat és fűrészeket akkurátusan elrendezve tartja, még a legkisebb ecsetnek is megvan a helye. Nem csoda, hiszen a sándorfalvi férfi nagy precizitással műveli hivatását: új életet lehel az antik bútorokba.

– Újítottam már fel szecessziós tálalószekrényt, bécsi barokk ruhásszekrényt, bieder vitrint, sublótot vagy éppen rokokó szalongarnitúrát. A kedvenceim az 1920-as évek előtt készült darabok, mert azok még igazán jó minőségűek – magyarázza a bútordoktor, aki 1976-ban végzett Szegeden bútorasztalosként. Kiváló tanároktól sajátíthatta el a szakmát, szorgalmának és apai hagyatékának köszönhetően – édesapja is gyakorlatias ember volt – mindig ötösöket szerzett a gyakorlatokon. Később mestervizsgát tett, a 80-as években asztalosként dolgozott egy szegedi cégnél.

Csúcs András egy kicsit a lelkét is beledolgozza az általa újjáélesztett bútorokba. Fotók: Frank Yvette
Csúcs András egy kicsit a lelkét is beledolgozza az általa újjáélesztett bútorokba.
Fotó: Frank Yvette

– Nagy mennyiségű régi bútort vásárolt fel Romániában egy férfi, és megbízta a céget, hogy újítsuk fel a rakományt. Hónapokig tartott a munka, addigra annyi új megbízásom volt, hogy 91-ben saját vállalkozást alapítottam – magyarázta Csúcs András.

Az évek során egyre jobban beleásta magát a restaurálás tudományába, rengeteg könyvet olvasott, és alkalmazta azt is, amit egykori kollégáitól tanult. Egyszerű eszközöket használ, de mindig próbál valami újat kitalálni. Dolgozott már a Móra Ferenc Múzeumnak – az akkori igazgatónő, Vörös Gabriella szobájában álló barokk bútorokat javította –, de keze munkáját dicséri a szegedi püspöki hivatal néhány berendezése is. Sőt még Németországból is kapott felkérést: egy ott élő magyar kereste meg azzal, hogy varázsolja újjá balatonfenyvesi nyaralójának antik bútorait. Általában két hét alatt végez egy „delikvenssel", de van, hogy hosszabb időt, akár másfél hónapot is igénybe vesz a gyógyítási folyamat. Jelenleg egy cakkos bieder vitrinen dolgozik, csiszolta, pácolta, ottjártunkkor a politúrlabdákkal simogatta.

Műhely helyett laboratóriumban dolgozik Csúcs András. Fotó: Frank Yvette (galéria)

– Amikor kész vagyok egy munkával, a legtöbb megrendelőm csodálkozva mondja: álmában sem gondolta volna, hogy így fog kinézni, és percekig hüledezve nézi – számomra ez a legnagyobb elismerés – mondja Csúcs András, aki egy kicsit a lelkét is beledolgozza az újjáélesztett bútorokba. Ezektől nem kell végleg elbúcsúznia: Balázs, a tanulója fényképeket készít róluk, így bármikor visszanézheti a legkedvesebb darabokat.

Ezüstpénz a szekrényajtóba rejtve

Előfordul, hogy egészen különös dolgokra bukkan Csúcs András, miközben Ady Endre utcai műhelyében újítja fel a régi bútorokat: egy második világháborús tálalószekrény szerkezetéből például repeszgránátdarabokat „operált" ki, de talált már ezüstpénzt lenyíló ajtós szekreterben és Ferenc Józsefet ábrázoló érmét egy szekrényajtó csukló részébe rejtve.

Olvasóink írták

  • 3. Marcii 2010. november 10. 22:05
    „Az egyedi polituzási technika világszéles elismerést érdemel.”
  • 2. Marcii 2010. november 10. 21:50
    „Minden pályakezdő asztalosnak ilyen Lelkét Beleadó Mesterek mellett kellene tanulnia!”
  • 1. potter00 2010. november 09. 18:08
    „Minden tiszteletem azoké a mesterembereké, akik odaadással, szeretettel és igényességgel végzik a munkájukat! Az asztalos szakma, és a restaurátor munka kivételesen gyönyörű hivatás.”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Plébános az aukción

350 ezer forintért kelt el a 12. Szegedi Könyvárverés egyik legértékesebb tétele, Boethius törökellenes háborúkról szóló műve. Tovább olvasom