Délmagyar logó

2018. 08. 22. szerda - Menyhért, Mirjam 21°C | 34°C Még több cikk.

Csúcséttermek is veszik a fűszerpaprikamag-olajat - versenyt nyert a szegedi kft.

Évekig dolgoztak a fűszerpaprikamag-olaj fejlesztésén a szegedi Rubin Paprikafeldolgozóban. Számos ételhez felhasználható - és az egészségre is jótékony hatással van.
Komoly szakmai elismerésben részesült a Rubin Szegedi Paprikafeldolgozó Kft. A szőregi cég fűszerpaprikamag-olaja a Sirha Budapest Nemzetközi Élelmiszeripari és Horeca Kiállítás innovációs termékversenyén élelmiszer és ital kategóriában végzett az élen.

A hidegen sajtolt olaj különleges tulajdonságokkal bír, amellett, hogy teljesen vegyszermentes, főzéshez és sütéshez is használható, számos pozitív élettani hatása van.

Hosszú évekig fejlesztették

– Három éve kezdtünk el kísérletezni a paprikamagolaj- gyártással, bár volt a piacon hasonló olaj, ám az fehér szí-
nű. Úgy gondoltuk, mi egy, a paprikára jellemző, annak minden tulajdonságával bíró olajat állítunk elő. Így kísérleteztük ki ezt a mélyvörös színű terméket – mondta Szokol Lajos, a kft. ügyvezetője.
Az egyik tulajdonos, Riesing József ötlete volt a magolaj. Akkor jött a gondolat, amikor egy magas magtartalmú őrlemény előállításakor ki kellett vonni az olajat, és az megmaradt. Ekkor gondoltak rá először, hogy önálló terméket gyártanak belőle. A kinyert olajat elkezdték vizsgálni laboratóriumukban, és ekkor jöttek rá, hogy milyen fantasztikus tulajdonságokkal bír.
Csúcséttermek is veszik a szegedi fűszerpaprikamag-olajat - GALÉRIA. Fotó: Frank Yvette
 

Csilis babba és húslevesbe is kiváló

Csak természetes anyagokat tartalmaz, édes és csípős változata is van. Az általuk kifejlesztett technikának köszönhetően eltarthatósága hosszabb, mint általában a magolajaké. Felhasználási lehetőségei is igen tágak, az ismert napraforgóolajhoz hasonlóan lehet használni. Sütéshez, főzéshez, akár sültekbe is belevihetjük az olajjal a paprikás ízt, úgy, hogy az nem kozmál oda. Szokol Mónika marketingvezető a csípős változatot használta már csilis babba, rántotta alá, de húslevesbe is kiváló. Visszajelzéseket is kaptak már vevőiktől, volt, aki kipróbálta pirítósra, salátákra és húsok ízesítésére is.

A sztárszakácsok kedvence lett

Ottjártunkkor mi is bepillantást nyerhettünk a gyártási folyamatba. Láthattuk, az olaj természetes mélyvörös színe abból adódik, hogy a paprikamagok válogatásakor közé kerülő apró paprikahúsdarabok megszínezik azt.
– Ezzel a technológiával nyolc kilogramm magból egy liter paprikamagolajat tudunk előállítani – magyarázta az ügyvezető. Hozzátette, a kiállításon nyert díj komoly megerősítése munkájuknak.

Széles körű felhasználásának lehetőségeit már két éve tesztelik, céljuk, hogy beépüljön a magyar konyhába. Sikerüket bizonyítja, hogy számos csúcsétterem használja már ezt a terméket. A sztárszakácsok is kedvelik, köztük Széll Tamás, a világ egyik legrangosabb szakácsversenyének, a 2016-os Bocuse d’Or európai döntőjének magyar győztese. A termék Európa piacai mellett az arab világot is meghódította, hiszen az Egyesült Arab Emirátusokból is van már megrendelésük.

Csökkenti a koleszterinszintet

A fűszerpaprikamag-olaj komoly beltartalmi értékékkel bír: gazdag többszörösen telítetlen zsírsavakban, omega-6-ban, magas antioxidáns-tartalmú és kiváló A- és E-vitamin-forrás. A benne lévő linolsav és karotin hozzájárul a normális koleszterinszint fenntartásához. Tartalmaz luteint, amely hozzájárul a szem egészségének védelméhez. Ragyogó mélyvörös színét a természetes karotionidtartalom adja, amely lényegesen magasabb, mint a nyers napraforgó-, pálma- és olívaolajokban.

 

hirdetés

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Egyhangúlag támogatta a kulturális bizottság Barnák Lászlót, a szimfonikus zenekarnál új pályázat kiírását javasolják

Egyhangúlag támogatta a kulturális bizottság Barnák Lászlót, a szimfonikus zenekarnál új pályázat kiírását javasolják
A kulturális bizottság tegnapi ülésén dőlt el, hogy milyen javaslatot tesznek a közgyűlésnek a… Tovább olvasom