Délmagyar logó

2018. 05. 22. kedd - Júlia, Rita 16°C | 25°C Még több cikk.

Csúcson a gázolaj ára, a régióban mi vagyunk a legdrágábbak

Szeged - A dízelért jelenleg többet kell fizetni, mint a benzinért: egy liter 95-ös benzin átlagosan 396, egy liter gázolaj 418 forintba kerül. A jövedéki adó 13 forinttal emelkedett.
A legnagyobb vesztesek

A fuvarozók szerint az elmúlt 3 évben 30 százalékkal drágult a gázolaj, ezért – bár ők az áfát és a jövedéki adó egy részét visszakapják – hamarosan árat emelnek. – Sajnos ezt a lakosság előbb-utóbb megérzi majd a termékek árában – mondta Karmos Gábor, a Magyar Közúti Fuvarozók Egyesületének főtitkára. A lakosság mellett a kisvállalkozók az igazi vesztesek: ők nem kaphatnak visszatérítést a jövedéki adó emeléséből.

– Ez egy tragédia – mondta Baranyi Norbert vállalkozó, amikor azt kérdeztük, mit szól a gázolaj hihetetlen mértékű drágulásához. A férfi éppen tankolt az egyik szegedi benzinkútnál. Megtudtuk: Makóról jár be mindennap, mivel a megyeszékhelyen van üzlete, napi 80–100 kilométert autózik. Azért vásárolt dízeles autót, hogy spóroljon az üzemanyaggal – hogy a gázolaj ára magasabb lesz, mint a benziné, senki se látta előre. A parlament döntött arról, hogy novembertől a gázolaj jövedéki adója 110,35 forint a korábbi 97,35 forinttal szemben, a benziné pedig nem változik, 120 forint.

– A makóiak háromnegyede Romániában tankol – tette hozzá a férfi –, mivel literenként 40 forintot is meg lehet spórolni. Szerinte a kevesebb néha több lenne, vagyis ha mi adnánk olcsóbban az üzemanyagot a környező országokhoz képest, akkor nagyobb lenne a forgalom, és nagyobb az állam adóbevétele.

Románia 40 forinttal olcsóbb

A szomszédos országokban mindenütt jóval kedvezőbb áron mérik a dízelt. A legolcsóbb Ukrajna, ahol egy liter gázolajat 255 forintért adnak, míg a legdrágább Szerbia 404 forintos literenkénti árral, de ott is 14 forinttal kedvezőbben mérik az üzemanyagot. Még Ausztriában is „csak" 402 forintba kerül a dízel, Horvátországban pedig mindössze 365 forintért lehet egy liter gázolajat tankolni, 53 forinttal olcsóbban, mint nálunk. Egy tankolásnál 2000–2500 forintot is spórolhatnak azok, akik a román vagy a horvát határ közelében élnek.

Az újabb emeléssel a gázolaj átlagára csúcsra kúszott fel, 418 forintot kell érte fizetni a kutakon, míg a benzinért átlagosan 396 forintot. Az üzemanyagot értékesítő társaságok a jövedékiadó-emelést maradéktalanul érvényesítik az árakban – ha nem így tennének, korlátoznák a versenyt. A drágulás egyértelműen más termékek és szolgáltatások árára is hatni fog, mivel a dízel fontos szerepet játszik a szállításban. És bajba kerülhetnek a betegszállítók: az alulfinanszírozott mentős szervezetek nem képesek a növekvő kiadásokat kifizetni az OEP nyújtotta keretből.

Csongrád megye legnagyobb betegszállítója a szegedi Nüke Kft. – a dr. Tanács Róbert szakorvos vezetésével dolgozó cégnek betett a dízeláremelés. – Most minden OEP-finanszírozott kilométerhez közel 30 forintot én teszek hozzá – közölte a szakorvos –, mert egy Rockefeller vagyok. Ez azonban legfeljebb néhány hónapig tarthat. Úgy, hogy bizonyos számlákat tologatok, és ami halasztható, azt nem fizetem ki.

A vezető szerint talán kapnak átalánykompenzációt, de ez nem biztos. Inkább azt kell látnia, hogy ez a jól működő rendszer egyszer csak leáll. Szerinte a kormány 2008 óta igyekszik elsorvasztani, különféle intézkedésekkel. 

Olvasóink írták

 • 20. macs 2011. november 05. 13:09
  „16. dodoni,
  nagyon örülök, hogy már megint a nyugdíjaknál és a nyugdíjasoknál kötünk ki. Csak azt nem tudom, ha Te is megöregszel majd, mi lesz a véleményed, bár lehet, addigra a korhatár betöltését követő napon az illetőnek ünnepélyes keretek között harakirit kell elkövetnie, nehogy a költségvetésből egyetlen forintot is érdemtelenül elvegyen. :-(”
 • 19. Egyolvasó 2011. november 05. 05:52
  „még, még, még, ennyi nem elég, Hajrá fidesz veletek vagyunk kitartunk mellettetek, még akkor is ha már gatyánk sem lesz. ELŐRE A kitaposott LENINI ÚTON.”
 • 18. Skywalker911 2011. november 04. 22:19
  „Én azt nem értem h miért kínoznak minket!! Emeljék egyből 500 forintra, hiszen úgyis annyi lesz a közeljövőben. NEM
  merik mert gyávák! Félnek talán fellázadnánk, ezért csak fokozatosan emelgetnek, de a vége úgyis ugyanaz lesz, csak így kevésbé fáj..”
 • 17. Takavaka 2011. november 04. 18:50
  „Esküszöm a környéken, Makón a legdrágább az üzemanyag. (Ha jó láttam, a gázolaj 432 forint.) Csoda, hogy még tankol ott valaki.
  Ha a hatalmas étvágyú államnak nincs elég bevétele, akkor emeli az adókat, meg újabbakat vet ki. Ehhez nem kell nagy tudás, ötlet semmi, így bárki lehetne a minisztrelnök, vagy a nemzetgazdasági miniszter. Már az átkosban is ez volt.
  A hosszú éveken át hozott és alkalmazott hibás döntések árát velem (is) fizettetik, pedig nem én hoztam azokat, csak elszenvedtem.
  Már annyi tudóst, feltalálót, tehetséges embert adtunk a világnak, de a politikusainkkal egyáltalán nem dicsekedhetünk. Tehetségtelen emberek döntenek sorsunkról.”
 • 16. dodoni 2011. november 04. 17:50
  „14. Én2

  Mert nyilvánvalóan egy MSZP-s kormány idején nem emelkedett volna egyetlen fillérrel sem az üzemanyagok ára. Ők csak úgy a semmiből teremtették volna elő a költségvetés legnagyobb tételéhez, a nyugdíjakhoz a fedezetet.”
 • 15. theseus 2011. november 04. 16:43
  „Az lenne a fair, ha egyforma lenne a dízel és a benzin jövedéki adója.
  Persze ezt úgy is el lehetne érni, ha a benzinét csökkentenék.
  Narancs, vagy szegfű, tök mindegy ebből a szempontból.”
 • 14. Én2 2011. november 04. 15:45
  „Aki a fideszre szavazott csak annak kellene megfizetni ezt a magas árat.”
 • 13. Larsson 2011. november 04. 12:32
  „Hihetetlen, hogy van még olyan narancskatona, aki éljenez ennek a hírnek láttán, ezért tart itt az ország!”
 • 12. kiokushyn 2011. november 04. 12:04
  „Lesz még ennél drágább is, sajnos.”
 • 11. ferdzso 2011. november 04. 11:22
  „"theseus": Ha jól értelmezem, akkor Te az "égiekre" fogsz haragudni, ha a boltban rád terhelik a nagyobb adó miatti drágább élelmiszer árakat, mert miért nem küldtek esőt, vagy szelet, hogy ne legyen szmog.(A kompenzációt ugyanis csak a nehéz járművek -kamionok- vehetik igénybe, a kis szállítók nem fogják lenyelni az üzemanyagár növekedést.) "Értem én, hogy gőzgép, de mi hajtja"??!(Talán az elfogultság, vagy, hogy Neked anyagilag mindegy, nem lényeg...)”
 • 10. theseus 2011. november 04. 11:18
  „8. acidrain 2011.11.04. 10:47

  Ukrajnában és Romániában a fizetések is jóval alacsonyabbak, a benzinkutasoké is.
  Ausztriában persze nem, de az teljesen más kategória.”
 • 9. deszkás 2011. november 04. 11:16
  „THESEUS! Mondd ezt egy dizelesnek,elharapja a torkod.Az hogy Svájcba be se engednek(már rég) dizellel nem hir idehaza.”
 • 8. acidrain 2011. november 04. 10:47
  „Egyébként ez azért is érdekes, mert a régióban mindenhol a MOL az egyeduralkodó, tehát azt jelenti, hogy saját országában, ami létrehozta, ott adja a legdrágábban, mindenhol a környékben olcsóbban....

  Érdekes módon a szemétmocskos amerikaiak meg azért háborúznak is, hogy otthon náluk olcsóbb legyen.

  Most nem azt mondom, hogy háborúzni kéne, sőt ellenzem, csak ez a hozzáállás botrányos.
  Ez olyan, mintha a saját anyámnak drágábban adnám a kenyeret, mint a szomszédnak.”
 • 7. theseus 2011. november 04. 10:44
  „"novembertől a gázolaj jövedéki adója 110,35 forint a korábbi 97,35 forinttal szemben, a benziné pedig nem változik, 120 forint."

  Tehát a benzinnek még mindig magasabb a jövedéki adója.
  Szmogriadó esetén arra sem árt gondolni, hogy a dízel sokkal jobban szennyezi a levegőt.
  Ez 2 ok arra, hogy jó döntés volt.
  A dízeleseket persze kellemetlenül érinti, de még így is kevesebbet fogyasztanak, mint a benzinesek, a levegőt pedig sokkal jobban szennyezik.”
 • 6. ferdzso 2011. november 04. 10:19
  „"1. balihoho" :Igen! "Elgondolkodtunk"! No; meg azon is, hogy volt egy "dicsőséges" ellenzéki párt, aki "anno", az áfa és jövedéki adó csökkentést javasolta,mert akkor is létezett már "világ válság",nehéz terheket viselt a lakosság, (de már "ki emlékszik erre??!") Már ők sem, és azóta egy bizonyos gazdaság-politikával még nagyobb károk keletkeztek, mint a szomszédos államokban. Akkor javasolták a "Gazdasági kerekasztal" és "Szakértői kormány" felállítását, most nem. (Ki érti ezt?!)Talán, nekik így is jó, különben változtatnának a véleményükön. Az, hogy velünk mi lesz??! Nos, az "kit érdekel"?”
 • 5. Mogorva 2011. november 04. 09:43
  „A 2/3, 3/3.... stb/3 országa megérdemli! Remélem rövid távon felemelik még minimum 1- 2- 3 .....szorosára!”
 • 4. emigrans 2011. november 04. 09:36
  „Reszvetem... Miefelenk meg mindig 45 Ft/l .
  Igaz itt akad belole dogivel ,marmint koolajbol...”
 • 3. horvathi 2011. november 04. 08:38
  „A 27 %-os ÁFA miatt januártól még rosszabb lesz a helyzet, de akkor már a benzinnél is....”
 • 2. acidrain 2011. november 04. 08:13
  „El. Igazából sose éltünk az EU-n belül... Csak arra kellettünk, hogy ide tudják hozni eladni a sz*rt és innen olcsón elvinni a jót.”
 • 1. balihoho 2011. november 04. 07:44
  „Elgondolkodott már valaki azon, mennyivel olcsóbb az élet, a megélhetés az EU n kívül? Az EU miatt drága a dohány, cigi, az élelmiszer, a szállítás, az üzemanyag stb. Az Uniónak köszönhetjük például az ostoba, és a termelést kvótával korlátozó intézkedések miatti áremeléseket, lásd cukor és egy tucatnyi élelmiszer.”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Búcsú a sárga csekktől

Átlagosan 20 százalékos kedvezménnyel jutalmazza egy sor biztosító azokat az ügyfeleket, akik elektronikus számlaügyintézéssel és inkasszós fizetéssel választanak maguknak kötelezőt. Tovább olvasom