Délmagyar logó

2018. 01. 22. hétfő - Vince, Artúr -3°C | 3°C Még több cikk.

Csúcson a korai kánikula

Szeged - Ma tetőzik a hőség: az ilyenkor szokásosnál 10 fokkal melegebbet jósoltak szerdára. Már az iskolai tantermekben is nehéz megmaradni.

– Mi az, hogy déli nap? Egy óra van – nevetett Gyula, aki tegnap a Zápor tó partján napozott a legnagyobb hőségben. Bár az Országos Meteorológiai Szolgálat felhívta a figyelmet a nagyon erős UV-B sugárzásra, és arra, hogy a napon akár 15-20 perc alatt is le lehet égni, a férfit ez nem zavarta.

 Csütörtöktől enyhül

– Az ilyenkor szokásosnál nagyjából 10 fokkal van most melegebb. A hőség ma tetőzik, a 36 fokot is elérhetjük – mondta el Merics Attila, a Szegedi Magaslégköri Obszervatórium meteorológusa. Az előrejelzések szerint ma délután a Tisza vonalától nyugatra már számítani lehet záporra, zivatarra vagy akár jégesőre is. Csütörtökön már csak 31 fok körül lesz a csúcshőmérséklet, ami napról napra tovább csökken: pénteken és szombaton még jobbára napos időt, de már csak 26-27 fokot élvezhetünk, vasárnaptól keddig viszont felhős 23-24 fok lesz.

– Én így védekezek az UV ellen – mutatta, és a fejére tette a szandáljait. A bőrét pedig nem féltette. – Tegnap már leégtem, most csak rárúgatok. Kutyaharapást szőrével.

Az első nyári hétvége után a tegnapi munkanap is hőségben indult. Az OMSZ tíz megyére adott ki elsőfokú figyelmeztetést, mert ezeken a területeken a napi középhőmérsékletet 25 fok fölé várták. Szegeden a legmelegebb órákban 34 fokot mértek, az UV sugárzás pedig nagyon erős, 7,5 volt.
Mindezek ellenére a belvárosban is találtunk délidőben napfürdőzőt.

Giuseppe Cesareo a Dugonics téri szökőkút partján feküdt félmeztelenül. – Nem foglalkozom a sugárzással, csak élvezem a napsütést – mondta. Az olasz férfi csodálkozott is, hogy ő az egyetlen, aki pólóját levetve élvezi a nyarat. – Nálunk ez természetes – magyarázta.

A diákok még nem tehetik meg, hogy a jó időt inkább a strandon töltsék: az utolsó hetet kezdték meg tegnap az iskolákban. Az épületekben azonban már nehéz megmaradni is, nemhogy tanulni.

Csúcson a korai kánikula. Fotó: Karnok Csaba (galéria)

– Mindig van feladat, így nem gondolunk a melegre – osztották meg velünk titkukat az SZTE Ságvári Endre Gyakorló Általános Iskola 1/A osztályosai. A lesötétített teremben még javában zajlik a tanulás, de az üvegek mindenhol ott sorakoznak a padokon. – Inni lehet, csak cumizni nem – osztották meg velünk a szabályt.

Az intézmény még a szerencsésebbek közé tartozik a városban: minden ablakon redőny van. Az alsóbb szinteken a fák is adnak kívülről árnyékot. Így is nagyon melegek már a tantermek.

– Harmincöt fok biztosan van – tippelte meg a 4/B osztály tanítója. Ők már nem is dolgoznak a héten: a strandra és a ligetbe mennek az utolsó napokban.

hirdetés

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Adományok Borsodba

A Mátrix Közhasznú Alapítvány Centerke Adományozó Központ tonnányi ruha-cipő és tartós élelmiszer adományt juttatott tegnap a borsodi Krasznokvajdára. Tovább olvasom