Délmagyar logó

2017. 09. 26. kedd - Jusztina 13°C | 22°C Még több cikk.

Csúcsra jár a kormányablak

Mórahalom - A kétnapos szerb nemzeti ünnepet kihasználva több száz határon túli magyar igényelte a mórahalmi kormányablaknál a január elsején bevezetett elektronikus személyi igazolványt.
Tito nem szerette, csak 2002 óta ünneplik

Február 15. a szerb államiság napja. 1835-ben ezen a napon adták ki Kragujevácon a Szerb Fejedelemség első alkotmányát. A Szerb-Horvát-Szlovén Királyság létrejötte után az egész későbbi Jugoszláviában megünnepelték ezt a napot. Tito, a jugoszláv forradalmár és államfő viszont nem szerette ezeket az eseményeket, így csak Jugoszlávia felbomlása után, 2002-től kezdték újra megünnepelni.
– Ahhoz képest nincsenek sokan. Jöttek volna hétfőn, akkor kinn az esőben állt a sor vége. Az egyik ismerősöm három órát várt, mire sorra került – mondta a szabadkai magyar, Dragojevic Branko a mórahalmi kormányablakban.

A Millenniumi sétányon lévő hivatalban kedd délelőtt nem voltak sokan, mindenkinek jutott ülőhely. Határon túli magyarok is igényelhetik a január elsején bevezetett ingyenes elektronikus személyi igazolványt. A mórahalmi kormányablaknál már az év elején több vajdasági család kezdeményezte az eljárást.

Az ügyfél sorszámot húz, az adminisztráció után fényképet készítenek róla és ujjlenyomatot vesznek. Az irat nyolc napon belül készül el. Akik kezdeményezik az eljárást, az új okmánnyal határátlépésre is jogosultak lesznek.
Szakmány Sztella a vajdasági Tóthfaluból érkezett Mórahalomra szüleivel. Fotó: Schmidt Andrea
Szakmány Sztella a vajdasági Tóthfaluból érkezett Mórahalomra szüleivel. Fotó: Schmidt Andrea

Szerbiában a hét első két napja nemzeti ünnep, munkaszüneti nap volt. A vajdasági magyarok összekapcsolták a kellemest a hasznossal, a fürdőzés előtt beálltak a sorba az elektronikus személyiért.

Dragojevic Branko szerint gyorsan haladt az ügyintézés. Várakozás közben elmondta, sokat utazik autóval, magyar személyivel gyorsabban átjut majd a határokon. – Beállok az EU-s sávba, és kész.

Megtudtuk, hétfőn legalább ötszáz határon túli magyar fordult meg a mórahalmi kormányablakban, tele volt az egész épület.

– Fürödni jöttünk, de elintézzük ezt is – mesélte a Tóthfaluból családjával érkezett Szakmány Róbert. Lánya, Sztella azt mondta, rokonai élnek Mórahalmon, ezért szeretne a homokháti városba költözni, a tanulmányait pedig Szegeden folytatná.

Az ügyintézést jelentősen megkönnyíti a magyar személyi igazolvány.

hirdetés

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Az osztrákok körözték a 6 milliós Volkswagen Touareget

Az osztrákok körözték a 6 milliós Volkswagen Touareget
A magyar rendőrök fogták el a szerb férfit Röszke Autópálya-határátkelőhelyen. Tovább olvasom