Délmagyar logó

2017. 09. 24. vasárnap - Gellért, Mercédesz 12°C | 18°C Még több cikk.

Csúcsrobotot nyert a Déry

Tizenhétmilliós, többfunkciós robotot nyert egy állami pályázaton a Déri Miksa Gépipari Technikum. A dél-alföldi szakoktató intézményekben páratlan, csúcstechnológiájú gép hamarosan működni kezd – a diákok és a tanárok legnagyobb örömére.
A dél-alföldi régióban ma nincs olyan másik szakképző intézmény, ahol ilyen korszerű berendezésen tanulhatnának a diákok. Fotó: Gyenes Kálmán
A Munkaerő-piaci Alap Decentralizált Keretének pályázatán indult, és hegesztő robotot nyert nemrég a szegedi Déri Miksa Gépipari Technikum. A közel tizenhétmillió forintba kerülő berendezés pár hete már megérkezett a középiskolába, ahol a gépészeti szakmacsoport diákjai megtanulják majd irányítani a karosszériaelemek összeillesztésére is használt gépet. A robotot nagyjából két hét múlva üzemelik be, addig a szakoktatók is megismerkednek az azt irányító számítógépes szoftverek használatával.

Németh Géza, a gyakorlati oktatás vezetője elmondta: a hegesztőrobot nagy pontossággal, gyorsasággal magas termelékenységre képes – a jelenlegi csúcstechnológiát képviseli. Hozzátette: a dél-alföldi régióban ma nincs olyan szakképző intézmény, ahol ilyen korszerű berendezésen tanulhatnának a diákok. A tanulóknak azonban nem teljesen új a robot, láthatták már működés közben gyártósoron is egy kiskunhalasi üzemlátogatáson.

Az egykori kovácstanműhelyben alakították ki az új robot nagyjából hatméteres átmérőjű munkaterületét, oldalát rácsokkal illetve fénykapuval védik. Turáni Antal, hegesztő szakmérnök elmondta: erre azért van szükség, ha valaki netán véletlenül belépne a munkaterületre miközben a gép dolgozik, automatikusan rögtön leálljon a gép. A robotkar ugyanis egy másodperc alatt egy fél kört képes megtenni – jókora pofont adva a figyelmetlen diákoknak. Közben Turáni megmutatta a jelen lévő tanulóknak a robot hordozható vezérlőjét is, amivel a hegesztés összes technikai adatát képesek tárolni – későbbi elemzését elősegítve. Egy kamera segítségével a folyamat láthatóvá is válik egy falra szerelt óriási kivetítőn, így a hegesztőnek valójában rá sem kell majd néznie a munkadarabra, csak miután elkészült.

A gépipari számítástechnikai technikus szak tizennegyedikes diákját, Isaszegi Attilát már nagyon izgatja, mire képes az új szerkezet. Mint mondta, velük ellentétben a robot három műszakban dolgozik, mindenféle fáradtság nélkül, és a hangulata sem befolyásolja az elkészült hegesztés minőségét. – Jó lesz ez a gép, főleg ha már lehet is majd használni – tette hozzá az érdeklődő diák.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

A város újítja fel a Hágit

Az önkormányzat újítja fel a Hágit, mert a Kelemen utcai épület tulajdonosai nem kezdtek hozzá a… Tovább olvasom