Délmagyar logó

2017. 08. 23. szerda - Bence 15°C | 25°C Még több cikk.

Csúcstechnikával üldözik a tolvajokat Fehér-tón

Szeged - Mintegy 60 tonna halat lopnak el évente a Fehér-tói halgazdaságtól. A tolvajok a legősibb trükköket, a halőrök a legmodernebb technikát vetik be, mégis az orvhalászok állnak nyerésre.
Éjszakánként teljes a készültség a Fehér-tói halgazdaság hatalmas területén. Azért, hogy ne okozzanak az orvhalászok a mostaninál is nagyobb károkat, 24 halőrt és még egy külső biztonsági szolgálatot is alkalmaz a Szegedfish Kft. Az éjszakai őrség fegyverrel, éjjellátó távcsővel, adóvevővel, mobiltelefonnal, gyakorlatilag a modern technika teljes arzenáljával próbálja felvenni a küzdelmet az ősi módszereket alkalmazó orvhalászokkal.

Fehér-tón 30–40 millió forint az évente ellopott halak értéke. A cég árbevételének tizede az okozott kár, ha hozzászámolják, hogy az őrzésre, a technikára még további 80 millió forintot költenek el. Az egyik tó köré – 10 hektáron – mozgásérzékelő rendszert is telepítettek 3 millió forintért. Működik a „belső felderítés" is: a halgazdaságnak dolgoznak a környező tanyákon élők, akik figyelik a mozgásokat, a polgárőrök, akik jelzik, ha a falvakban valahová megrendelésre halat szállítanak. Erre legális érdekeltségi rendszert dolgoztak ki, az infókért jutalmat adnak a közreműködőnek: a tettenéréskor megmentett zsákmány 10 százalékát fizetik ki.

A halőrök fegyverrel is vigyázzák a tavakat. Fotó: Frank Yvette
A halőrök fegyverrel is vigyázzák a tavakat.
Fotó: Frank Yvette

Orvhalászatból alapos kiképzést kaptunk a Szegedfish Kft.-nél, Fehér-tón. Sztanó János ügyvezető igazgató méretes koktélpohárban gyűjti a tolvajok fegyvereit, az ősi eszközöket. Van itt például hármas horog: ezt az orvhalászok bedobják a tóba, és „összegereblyézik" vele a halat, miközben azokat a pikkelyeseket is megsebesítik, amelyek nem akadnak horogra. A vérző halak általában elpusztulnak, és megfertőzik a többit – az így okozott kár felmérhetetlen.

Egy másik fegyver a varsa: a tolvajok egyik éjszaka bedobják a tóba, másnap visszajönnek a beszorult zsákmányért. Ha nem tudják kiemelni, az összes csapdába esett hal elpusztul benne. Hasonló elven működik a „gubancháló" is, amelyet a beleakadt halakkal együtt húznak a partra az éjszakai támadók.

Az orvhalászok állnak nyerésre a halőrökkel szemben.
Az orvhalászok állnak nyerésre a halőrökkel szemben.
Fotó: Frank Yvette

Sztanó János szerint a szemlélettel van a legnagyobb baj, az orvhalászat még mindig bocsánatos bűnnek számít Magyarországon. A halat az „Úr adta", ingyen van, bárki elviheti.

A második legnagyobb halgazdaság

A 2100 hektáros Fehér-tói halgazdaság a hortobágyi után a második legnagyobb mesterséges haltenyészet az országban. 1930-ban kezdték el telepíteni, a munkát 1982-ben fejezték be. Külső határa 30 kilométer hosszú. Természetvédelmi célokat is szolgál, ritka, védett madarak élőhelye.

Büntetés

Az orvhalászat 20 ezer forintos érték felett bűncselekménynek minősül, pénzbüntetés, de felfüggesztett börtönbüntetés is járhat érte. 20 ezer forint alatt a feljelentést követően halvédelmi bírságot szabnak ki, amely akár 60–80 ezer forint is lehet.

Olvasóink írták

  • 2. zsido-dó 2009. május 28. 09:17
    „Tapasztalattal mondom, hogy az őrök rettegnek a sötétben, és tolvajok láttán inkább hátat forditanak.
    Aki ténylegesen dolgozna halőrként, és bizonyitottan eredményesen, azt pedig nem alkalmazzák.
    Ha megéri Milliókat fizetni eredménytelenül, akkor nem értem minek kell ez a cikk!!”
  • 1. Zs 2009. május 22. 08:56
    „A csúcstechnikával talán be lehetne érni is, nem csak üldözni...”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Bizonytalan a jövő Nagyfán

Nagyfa - Még semmi sem biztos a Nagyfai Büntetés-végrehajtási Intézet jövőjével kapcsolatban,… Tovább olvasom