Délmagyar logó

2017. 04. 29. szombat - Péter 8°C | 22°C Még több cikk.

Csúf bódék a Szent István téren

Akit csak megkérdeztünk a szegedi Szent István téren épülő új piacról, szörnyülködve beszélt a felvonulási épületnek látszó kék bódésorról. A tervezője azt mondja, jól látjuk, ideiglenes és egyszerű bódékat akart.
A tervező semleges utcabútort akart a megújult térre, az öreg hölgy közelébe. Fotó: Schmidt Andrea
– Sikít a Szent István téri új piaci bódésor. Először azt hittem, ez a felvonulási épület csak az építkezés része, de már látom, hogy ez lesz a piac – mondott véleményt a készülő pavilonoknál sétáló Szabó Ágnes. A fiatalasszonynak amúgy nagyon tetszik az újjászületett tér, a víztorony, de elhibázott lépésnek tartja a piaci „dobozok" éktelenkedő kékségét. Jobb megoldásnak találná, ha az európai nagyvárosokhoz hasonlóan mobil árusítóhelyeket állítanának fel piacos napokon. Máskor nem zavarnák a tér hatását.

Hasonló a véleménye a sarki autóalkatrész-bolt tulajdonosának. Ráadásul Kiss Béla a „szomszéd hátsó felét" látja, ami még borzasztóbb, mint elölről. Kutasy Györgyék Győrből látogattak Szegedre, a házaspár szerint nagyon szokatlan látvány a patinás téren a felvonulási épület. És ha már ideiglenes, meglepő rajta az üveggúla. Megjegyezték: a térnek teret kell engedni. Szellősen, rálátással, hogy a szépségei élvezhetők maradjanak.

Szándékosan ideiglenes

– A város, a megrendelő elképzelései kerültek előre a tervezéskor, én izgalmasabbat szerettem volna – magyarázta a kispiac koncepcióját Palánkai Tibor építész. – A térrekonstrukció uniós pályázat volt, abba nem fért bele egy nagyobb építkezés. Nem akartam épület jellegűt, hanem semleges utcabútort. Ideiglenes jellegűt, ami bármikor áthelyezhető, elbontható. Alkalmazkodnom kellett a kialakított parkhoz: ne nyúljon bele a kertbe, de elérhető legyen az utcáról. Szándékosan nagyon egyszerűek a formák, hiszen a torony is az. Kicsit elvont, mégis visszafogott, nevetséges lenne, ha a toronnyal akarnánk konkurálni. A színe hangsúlyozza a fa szerkezetét, a kitöltő „húsos" kék pedig az öntött vasat idézi. Az üveggúlák? Lecsupaszított tornyot formáznak sok szegedi ház teteje alapján, hogy eleje, vége, bejárata legyen az építménynek.

Szögi Lászlót, a víztorony színtervezéséért felelős építészt nem kérdezték meg a bódékról, utólag sem foglalt állást. A tér elhibázott építészeti megoldásairól két éve Kiss Lajos területi főépítész is megemlékezett egy cikkében, igaz, akkor remélte, hogy kompromisszumos megoldás születik az új parkkal, a házsorral és a piaccal együtt. Az építész a születendő végkifejletet nem kívánta kommentálni.

A szegedi műemlékvédelmi hatóságot is megkérdeztük, egységben látja-e a Szent István teret. Mátyus Zoltánné, az iroda vezetője elmondta, csak a víztorony számít műemléknek, maga a tér nem. Ennek ellenére az építési terveket véleményezniük kellett, és a nevüket adták Palánkai Tibor építész terveihez. Az irodavezető hozzáfűzte, eklektikus az összhatás, modern, de maga a tér is eklektikus. Arra a kérdésre, hogy a felépült bódék tükrözik-e az engedélyezett elképzelést, nem tudott válaszolni, azt mondta, nem látta még, mi épül a Szent István téren. A megrendelő és a tervekért fizető szegedi önkormányzat városfejlesztési alpolgármestere, Nagy Sándor azt mondta kérdésünkre, hogy neki tetszik így a tér, amelynek pavilonokjai a régi piacot idézik.
Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Harc a kórházi ágyakért

Hétszáz aktív ágyra pályázhat a deszki, a makói, a szegedi és a vásárhelyi kórház – az… Tovább olvasom