Délmagyar logó

2018. 11. 15. csütörtök - Albert, Lipót 4°C | 12°C Még több cikk.

Csúfoskodó gyárépület

Felszámolás alatt áll a volt Szegedi Ruhagyár Rt. utódcége, a Timax Alfa Kft. A termelés 2005 karácsonya előtt áll le, a dolgozók járandóságát a bérgarancia alap fizette ki, a gépeket azonban eddig sikertelenül hirdették meg eladásra. Az épületet hamarosan felújítja a tulajdonos, a Feketevár Rt.
A ruhagyár régi tömbje városképi védettséget élvez. Fotó: Schmidt Andrea
A volt Szegedi Ruhagyár több épületből álló ingatlanegyüttesét az új tulajdonosok sorra felújították, egyet, a régi központi gyárat leszámítva. A Kossuth Lajos sugárútról jól látszó, elhanyagolt állapotában már csak egymagában csúfoskodó gyárépületben ugyanis csak nemrégiben fejeződött be a termelés: az utódcég, a Timax Alfa Kft. 2005. október 19. óta áll felszámolás alatt. Az utolsó pillanatig, karácsonyig dolgozó 80 ember járandóságát, végkielégítését kifizették a bérgarancia alapból, a gépeket viszont még nem sikerült eladni. Ézsiás László felszámolóbiztos, az eljárást levezénylő Pactorex Kft. nevében azt mondta el lapunknak, már kétszer hirdették meg a berendezéseket, zömmel varrógépeket, de senki sem érdeklődött. Hozzátette: a hitelezők követeléseit nem fogják tudni kielégíteni.

Maga a gyárépület nem a Timax Alfa Kft.-é, hanem az azt létrehozó Feketevár Rt.-é. Nagy Zoltán, a cég igazgatóságának elnöke elárulta, szeretnék felújítani az ingatlant, már az elvi építési engedélyt is megkérték. A vezető szerint az ingatlan ipari célra nem alkalmas, azt szeretnék, ha hasonlóképpen hasznosulna, mint a környező épületek: a földszinten kereskedelmi egységek, az emeleteken irodák kapnának helyet. Mivel a „ház" városképi védettséget élvez, a hatósággal együttműködve vezénylik le a munkálatokat. Addig is csinosítják a környezetet, lebontják például a régi barakkokat. A volt gyár a távhővezetékről már levált, az épületbe bevezették a földgázt. Mivel még csak a tervek engedélyeztetésénél tartanak, 2007-nél korábban valószínűleg nem fejeződhet be a felújítás.


Gyárbezárás

A Szegedi Ruhagyár Rt.-t huszonegyedik századi története során egyszer már felszámolták: a folyamatnak úgy lett vége 2002. április 1-jével, hogy egy újonnan alakult, több tulajdonosból, köztük a szegedi önkormányzatból álló cég, a Trifex Kft. foglalkoztatási kötelezettséggel megvásárolta az üzemet. Ekkor az egész gyár már csak egyetlen épületben húzta meg magát, a korábbi több mint 3 hektárnyi területről 9 ezer négyzetméterre vonult vissza, az akkori felszámoló ugyanis nem egyben, hanem hét önálló telekként értékesítette a vagyont. Az eltelt négy esztendőben a létszám állandóan fogyott, a dolgozók nagy része a feszített munkatempó és a kis jövedelmek miatt magától is elment. A végére egyedüliként megmaradó tulajdonos, a Feketevár Rt. további két céget is alapított, miközben a Trifexet kiürítette: közülük a legutolsó időkig a Timax Alfa Kft. alkalmazta a dolgozókat. 

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Európa-díjas város lett Szeged

Európa-díjat kapott Szeged. Ez a legmagasabb elismerés, amit az Európa Tanács adományozhat egy… Tovább olvasom