Délmagyar logó

2018. 04. 26. csütörtök - Ervin 14°C | 25°C Még több cikk.

Csupán néhány méteren múlhat a büntetés

Szeged - A szegedi Fodor-szakközépiskolában a 18. évüket betöltött diákok eddig kimehettek cigizni az épület elé, de a fiatalabbak közül is többen kilógtak. Deák Attila igazgató a június 1-jétől életbe lépett szegedi cigarettastop miatt most visszavonta a nagykorúak eddigi privilégiumát.
Tilos rágyújtani a tömegközlekedési eszközök megállóiban, a temetőkben, az oktatási, kulturális, egészségügyi, szociális intézmények és a templomok bejárata előtt a hónap elejétől Szegeden – írtuk többször is. A rendelet megszegőivel szemben – egy hónap türelmi idő után – a közterület-felügyelők járnak el, 30 ezer forintig terjedő szabálysértési bírságot fizettetnek.

A tiltás csak közterületre vonatkozik, így az intézmények tulajdonában levő, dohányzásra kijelölt területen ugyanúgy fújhatják tovább a füstöt a bagósok. A Szegedi Nemzeti Színház lépcsőjén pöfékelő például megússza büntetés nélkül, ám ha lemerészkedik a teátrum előtti járdára, megütheti a bokáját.

Hasonló a helyzet a Szegedi Tudományegyetem Ady téri, Egyetem utcai épületeivel is. A TIK lépcsőjén – ami az egyetem tulajdona – vígan cigizhetnek a diákok, míg a régi épület bejárata előtt büntetésre számíthatnak. Nem úszhatják meg a felelősségre vonást a középiskolából az utcára cigizni vonuló tanulók sem: az épületek előtti járda a város tulajdona.

A BTK új épületének lépcsőjén ezentúl is cigizhetnek a diákok. Fotó: Frank Yvette
A BTK új épületének lépcsőjén ezentúl is cigizhetnek a diákok.
Fotó: Frank Yvette

– Meg akarunk felelni a kritériumoknak, ezért már beszéltünk arról, hogy mit lehet tenni az ügyben. Az egyetemistáknak mindenképp jelezzük – a tilalomra figyelmeztető táblákból csak 11 darabot gyártottak az illetékesek, amit a Szegedre bevezető utakon állítottak fel –, hogy ne cigizzenek a régi épület előtt – egyelőre a belső udvaron és a függőfolyosókon lehet rágyújtani. Jó lenne egy jól szellőztethető termet kijelölni cigizésre, de kevés szabad terünk van. Nem tudom, hogy a tiltás elérhet-e majd valamilyen pozitív hatást – mondta Kelemen Éva, a BTK dékáni hivatalának vezetője.

A Fodor-szakközépiskolában Deák Attila igazgató körlevelet küldött szét kedden, melyben mindenkit figyelmeztetett az új helyzetre. – A 18. évüket betöltött tanulók meghatározott időközönként eddig kimehettek cigizni az iskola elé – ezt most visszavontuk. Mivel a törvény nem ad lehetőséget diákoknak kijelölt dohányzóhely kialakítására az iskolában, érdekes harcnak nézünk elébe – mondta Deák Attila igazgató.

A színházban egyelőre nem foglalkoznak a tiltással. – Mivel végéhez ért az évad, ez a probléma őszig nem kerül elő. A következő évad előtt tájékozódom majd, valószínűleg feliratot helyezünk el a bejárat elé – közölte Gyüdi Sándor, a Szegedi Nemzeti Színház igazgatója. Legkevesebb problémát a klinikákon okozza az új szabály: az egészségügyi intézmények többségének hatalmas udvara van, ahol a kijelölt helyeken nyugodtan rágyújthatnak a betegek.

Olvasóink írták

33 hozzászólás
12
 • 33. .Julianna. 2009. június 05. 10:18
  „Arra jöttem rá, hogy etől a tuti rendelettől nem fognak kevesebben rágyújtani. Meg külömbenis! Felőlem tiltsák be a dohányzást mindenhol, de akkor már a közterületen történő alkoholfogyasztást is. Mert engem pl zavar a sok törött üveg a bicikliúton (mert a menőgyerekek széthajigálják az üres üvegeiket, a közterületesek meg csesznek fölnyalni), meg zavar a sok hullarészeg kiskorú (vagy nagykorú) az utcán. na! :)”
 • 32. JoGabor 2009. június 05. 00:01
  „Amikor néhány éve az EU egészségügyi biztosa azt nyilatkozta, hogy 2015-re visszaszorítja az EU minden nyilvános teréről a dohányzást, tudtam, hogy ez vagy a maffia embere, vagy komplett idióta.
  Felhívom a figyelmet egy viszonylag friss hírre: megszavazta nemrég az Európai Parlament (EP) gazdasági és pénzügyi bizottsága azt a javaslatot, hogy a tagállamok 2014-ig fokozatosan emeljék fel a dohánytermékek jövedéki adóját csomagonként legalább másfél euróra. (http://www.delmagyar.hu/szeged_hirek/novekedni_fog_a_cigaretta_jovedeki_adoja/2090098)
  Bárki beláthatja, hogy egyetlen szállal se fog csökkenni az elszívott cigaretták száma (ezt minden eddigi hazai áremelés, és az azt követő mérések igazolják), viszont nagyságrenddel megnő az olcsóbb (azaz jövedéki adó alól kivont = csempészett) cigaretta iránti kereslet.
  Önök vajon mit gondolnak, ki lesz a rendelet egyetlen haszonélvezője?
  Gyengébbek kedvéért megmondom: a maffia.
  Így megy ez.”
 • 31. flexsnake 2009. június 04. 15:33
  „30. nő szájában van ami nem gusztustalan. Mentalitás kérdése. Ha nem dobom el a csikket akkor mellettem a másik sem pöcköli el. Jó példát kell mutatni ha meg nem szabad a megállóban akkor egy hamutál legyen már mellette mert nem akarom azt látni hogy a dohányos nem megy a megállóban inkább eltapossa a csikket. Engem is zavar a szemét pedig dohányzom. Zavar a füst is ha eszek vagy ha a képembe fújják de akkor legyen lehetőség rá hogy nem tilosban pöfékeljenek. Nekem nem gond mert kibirom egész nap cigi nélkül, rakok egy tapaszt és kész de nem fog mindenki így tenni és le fogják szarni a tiltást ahogyan a kutyákat is szétszaratják.
  És az is zavar. Ocsmány dolog. Én tekintettel vagyok másokra, akkor legyenek ők is rám.”
 • 30. Rika09 2009. június 04. 15:16
  „Még ha férfi talán, de utcán egy nő szájában gusztustalan látvány a cigi. De az is, ha az autós kipöcköli a csikket, még kutyább amikor az utolsó slukkot benyeli a bagós és befújja a busz vagy villamos utasai közé a csikk meg a sínen landol. Ésatöbbi, ésatöbbi.....! Pici inteligencia.”
 • 29. flexsnake 2009. június 04. 14:51
  „Leszoktató programok kellenének. A nikotintapasz 3ezer 7 napra. így nem fognak leszokni. Ja, tudom. Nem is az a cél. De egy darabig megy csak a kiszorítják a dohányosokat utána már az lesz a gond hogy nincs hova szorítani. Ördögi kőr. HA nem dohányzik senki, keletkezik 40milliárdnyi hiány amit el kell vonni mindenkitől vagyis a nemdohányzóktól is. HA többen dohányoznak, több a bevétel de az egészségi állapot romlik így többet kell költeni a betegre, viszont több gyógyszert fogyaszt ami szintén nagyobb bevétel :)
  Még mindig nem érti valaki hogy ez egy hülye kőr amit nem lehet megszakítani. Le kéne szokni, de akkor kerüljön annyiba a nikotintapasz mint egy doboz cigi. De már azon is állami bevétel lenne... Senkinek nem érdeke a leszoktatás a nemdohányzók védelme.... :D UGyan , ha az fontos lenne már nem nem lehetne dohányt kapni. Akkor megint az ördögi kőr: behoznák külföldről... A mókuskerék nem áll le. Miért nem lehet akkor kulturáltan megoldani? Legyen egy csikkeskuka a megálló mellett. Legyen ott ahol állítolag nem zavar senkit. Tele a zsebhamutálam mire találok egy kukát ahová belerakhatom.”
 • 28. Olvasó23 2009. június 04. 14:43
  „A tinédzserek körében eddig az volt a menőgyerek aki cigizik. Most az lesz a menő, aki iskola előtt és megállóban rá mer gyújtani? :)”
 • 27. flexsnake 2009. június 04. 14:11
  „26. csak a kukák nagy része a megállókban van. Mondom, én be tudom tartani, semmiből nem tart egy lépéssel hátrébb vagy előrébb dohányozni de ettől semmi nem változik. Kell egy rakás kuka. Tegnap akármerre mentem nem találtam olyan szemetest ahol ne egy megálló lenne vagy ne lenne minimum tele.... Oldják meg hogy el tudjam dobni és azt szemétbe tegyem.”
 • 26. IVY 2009. június 04. 13:53
  „Flexi.
  A "több kuka" gondolata nekem is szöget ütött a fejembe...:)
  Ha belegondolok, -a dekkel a kezemben én is szívesebben sétálok a kuka felé, mintsem eltapossam.”
 • 25. flexsnake 2009. június 04. 12:56
  „este 8 után a játszótéren lehet dohányozni? Vagy zavarja a gyerekeket? Azt majd megnézem mikor a marson gázsi pöcköli a rigót hogyan fogják büntetni?
  ,,gyere kötsög, szétszúrom anyád!" :D És ő még a diplomáciailag kevésbé konfliktusgyanús eset :D”
 • 24. flexsnake 2009. június 04. 12:53
  „Kedves szeged városi közteresek. Tessék több kukát kirakni mert ha el akarom nyomni a csikket csak a megállóban tudom ugye :) Továbbra is kénytelen vagyok ott elnyomni ha nem akarom elpöckölni a fűbe és nem akarom... Körúti megállóban a zsaruk is cigiztek, igaz már civilben :D Őket ki fogja megbüntetni? :D
  Tegnap volt egy kis akció a dugótéren :D Valahova nagyon szaladtak a fakabátok.

  3hete valaki írta hogy a mikszáton mentők voltak meg zsaruk. Szintén tegnap hallottam. 6ujjuba belekötöttek a cigók a zátonyban ő meg elverte őket :D Állítólag bevitték 2 napra mert a cigók meg elszaladtak...”
 • 23. Kudara 2009. június 04. 12:51
  „Nem értem, hogy a nem dohányzók most miért dühöngenek?! Megkapták a füstmentes közterületet.
  A dohányosok pedig megpróbálják betartani a szabályokat (a kulturáltak), a többit meg vagy megbüntetik vagy csinálják tovább.
  Itt nem azt kell szidni aki dohányzik, hanem aki nem empatikus és nem törődik a környezettel! Ne általánosítson senki!
  Legalábbis szerintem...”
 • 22. IVY 2009. június 04. 11:57
  „Na, ebből még lesz cirkusz és haddelhadd!”
 • 21. JoGabor 2009. június 04. 11:57
  „Kedves poor2 és pille, igazuk van, a dohányostól elvárható a kulturált magatartás, de nem erről beszéltem. Szerintem nem a dohányzásról, hanem a dohányzás kapcsán arról van szó, hogy mit tehetnek meg velünk, és mit engedünk meg nekik. Látható, ezek a hitványak, akik vezetnek minket (népszavazással kell kényszeríteni őket az adótörvény betartására!), rongyos 2-3 szavazatért bármit képesek betiltani. Persze, megérdemeljük őket, de ha nem vigyázunk, jön a töltöttkáposzta vagy a szekszárdi kadarka, meg hát a csók sem abszolút higiénikus, ugyebár. Túlsúlyos embertársaink is 1 tonnával több széndioxidot termelnek, mint a soványak, és lehet így folytatni. Szóval vigyázni kéne ezekkel az ostoba tiltásokkal.”
 • 20. pille 2009. június 04. 11:05
  „Hülyék ellen semmilyen tiltással nem lehet védekezni. A legalapvetőbb dolgok egyike lenne, hogy játszótéren ne dohányozzanak a kedves szülők. Annak meg a legtermészetesebbnek kellene lennie, hogy az utcán ne dobálják el a csikkeket. Az egész város tele van cigicsikkel.”
 • 19. poor2 2009. június 04. 11:01
  „JoGabor!

  Én kisgyermekes anyukaként örülök a rendeletnek, ugyanis az én drága gyermekem szedi össze az összes csikket a játszótéren a bagósok után. Hiába mondom, hogy "Nem szabad!".Ki tudja miért, neki ez tetszett meg, és én nagyon mérges vagyok, de nem rá, hanem azokra, akik eldobják, pedig van kuka. Én innen közelítem meg a kérdést..:)”
 • 18. JoGabor 2009. június 04. 10:46
  „Már írtam: a városi játszóterek legtöbbjét minimum két oldalról járda és úttest határolja. Az én füstöm (ami a fizika törvénye szerint felfelé száll), ha elmegyek a játszótér mellett, 182 cm-ről indul, de népbarát és gyermekvédő politikus, ha arra hajt a drága szolgálati autóján, a kipufogógázt, kb. ezerszeres káros anyaggal, mint a cigarettám, 18 cm-ről indítja. Vajon melyikünk füstje fogja képen törölni az önfeledten játszadozó, 5 éves, 62 cm magas Rolandkát? Ugyan kérem. Ha az emberről, és az ember egészségéről szólna ez a dolog, akkor nem a dohányosokkal, hanem azonnal a szmoggal, az ipari szennyezéssel és az autóforgalommal kéne foglalkozni. Aki tilt, de a hátsóját rendre autóba tuszkolja, mert lusta egy-két km-t sétálni, közben ezerszeresen szennyez, az bizony képmutató.
  Amúgy egyetértek: a kulturált magatartás a dohányosoktól joggal elvárható.”
 • 17. 620829 2009. június 04. 10:20
  „A SOK BIRKA MEGÉRDEMLI , HOGY FIZESSEN....SZÁMOLTÁK MÁR, HOGY MENNYIT FÜSTÖLNEK EL????UTÁNA MEG VINNYOGÁS, HOGY SEMIRE SEM TELIK?????????????HŰŰŰŰŰŰŰŰŰŰŰŰ--DE SAJNÁLOM ŐKET........ALKALMANKÉNT 100EZER FT-OS BÍRSÁG.....MEGÉRDEMLIK......CSIKKELDOBÁS PLUSZ 100EZER FT......HA VALAKI ENNYIRE BIRKA, LEGALÁBB EBBBŐL ÉRTSEN MÁR!......UGYE KIDERÜLT , HOGY NEM DOHÁNYZOM......”
 • 16. varadipal 2009. június 04. 08:55
  „Tessék mondani meddíg tart a buszmegálló? Az elején van tábla, ott ok.De hol a megálló vége?
  Okádni szabad még? Csak arra nem emlékszem, hol ettem 2 hidegtálat és ittam 17 üveg sört rummal, meg ezt a kiskutyát itt az oszlop mellett?!”
 • 15. Mondosavan 2009. június 04. 08:23
  „Na tessék csak nézni a buszmegllókat!!! Ugyan ugy szivják a ........!”
 • 14. flexsnake 2009. június 04. 01:43
  „5. azt nem pénzre kellene büntetni, felsepertetni azt a buszmegállót és már legközelebb odafigyel. Ma sem dobtam el egyetlen csikket, még csak buszmegállóban sem dohányoztam, de a tábla előtt. Ami nem nekem volt kínos hanem azoknak akik így a pofájukba kapják. Eddig a buszmegálló végében gyújtottak rá, most a tábla előtt. Rájöttem, ez nem a dohányzóknak büntetés, azoknak akiknek így muszáj szemből kapniuk mert a dohányosok egy csoportba gyűlnek :D”
33 hozzászólás
12

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Színházi tábor fiataloknak

Szeged - A pécsi Árnyékszínház a Szegedi Nemzeti Színház támogatásával tábort szervez a színház,… Tovább olvasom