Délmagyar logó

2018. 02. 25. vasárnap - Géza -8°C | -1°C Még több cikk.

Csúszik a villamosvonal és a körforgalom átadása

Szeged - Az 1-es villamosvonalnak február végére, a rókusi csomópontnak március végéig kell elkészülnie – így módosította tegnap, már másodszor a határidőket az önkormányzat. A Boldogasszony sugárutat február 10-éig ígéri a kivitelező.
Egy hete pénteken kellett volna átadnia szegedi 1-es villamos teljes vonalát a kivitelező A-Sz-E Konzorciumnak a Kossuth Lajos sugárúti szakasszal együtt. Nem lett készen, és még tegnap is messze látszott a munka vége; síneknek nyoma sincs a Pulz utcán és a sugárút rókusi csomópontjánál. Megírtuk: a kivitelező az időjárásra hivatkozva és a Rókusi körút kereszteződésében váratlanul talált vízcső miatt határidő-módosítást kért. Ezt a beruházást felügyelő mérnök cég elbírálta.

Tegnap állapodott meg a városvezetés a konzorciummal, hogy az újabb módosítás szerint a villamosvonalnak február végére, a teljes beruházásnak a körforgalommal március végére kell befejeződnie – tudtuk meg Susányi Tamástól, a fejlesztést irányító Szeged Pólus Nonprofit Kft. ügyvezető igazgatójától. Már csak a szélsőséges időjárás hátráltathatja az építkezést. Ha más okból késik a kivitelező, és a mérnök cég indokolatlannak tartja a csúszást, akkor az építkezés három szakaszán a három különböző határidő szerint egymástól függetlenül kötbért számolhat fel a város.


Botka László polgármester megkeresésünkre elmondta: uniós nagyberuházásról van szó, szigorú szabályoknak megfelelő szerződés rögzíti, mikor kérhet határidő-módosítást a kivitelező, és mikor kell kötbérezni. Erről az önkormányzat nem dönthet önállóan, minden döntést a Nemzeti Fejlesztési Ügynökséggel és az Unió közreműködő szervezetével kell jóváhagyatni. Ha a kivitelező nem ért egyet a döntéssel, bírósághoz fordulhat.

A Boldogasszony sugárúton nincs újabb határidő. Ott december 15-én kérte a kivitelező a 30 napos műszaki átadási eljárás elindítását. Ez a határidő ugyancsak a múlt pénteken járt le, de a forgalom biztonságos visszaengedéséhez szükséges járdák és kerékpárutak nem készültek el. Január 16 óta ott megint kötbért számol fel a város. Ez már a második eset ezen a szakaszon: ugyanis az első, decemberben módosított határidőhöz képest is csúszott 10 napot a kivitelező. Akkor összesen 100 millió forint kötbért számolt fel az önkormányzat. Az újabb kötbérkövetelést ehhez adják hozzá.

Ahogy a kivitelező látja

Orosz Károly, az A-Sz-E Konzorcium vezetője, az A-Híd Zrt. híd- és mélyépítési igazgatója nem kommentálta a Kossuth Lajos sugárúti határidők módosítására vonatkozó döntést. Elmondta: komoly költségek árán mindent megtesznek, hogy átszervezéssel gyorsítsák az építkezést. Úgy látja, elhárultak a kritikus közműakadályok. Minden időt kihasználnak, hogy ha a technológia engedi, dolgozzanak. A Boldogasszonyon vitatja a kötbért a konzorcium vezetője. Azt mondta: a tervből hiányzó közvilágítási oszlopok villanybekötése akadályozta őket. Úgy becsülte, hogy a hónap végéig befejezik a szegélyeket, és február 10-éig elkészül az aszfaltozás. Fagyásgátlóval mínusz 5 fokig dolgozni tudnak.

Olvasóink írták

74 hozzászólás
 • 74. csiperke73 2010. október 29. 12:49
  „A csongrádi sgt 61-69 előtti szervízutat most javítják. Az útra tényleg ráfér már a felújítás mivel igen gödrös volt már.
  De mint látom az illetékesnek elkerülte a figyelmét hogy a 67 szám előtt 1979-óta "folyamatosan tilosban parkolnak a kukák" !
  Ezenkívül a kresz szerint Lakó-Pihenő övezetben 39/A. § (3)b) járművel várakozni csak az erre kijelölt területen szabad.A lakó-pihenő övezet tábla teljes területi megállni tilos jelzés kivéve kialakított parkolók ! A rendőrök és a közterület felügyelet semmit sem tesz.
  Rendszerváltás előtt engem megbüntettek ezen a szakaszon tilosban parkolásért !
  Azt mondták hogy mivel kevés a kialakított parkolók száma ezért nem foglalkoznak vele.
  Egy megállni tilos tábla megerősítésként csak jó lenne az adott szakaszra.
  A szervízút szélén körülbelül 10 autó fér el, annyi szabad parkoló mindig van a környéken ez nem indok!
  Az első tízemeletestől a 69 számig nem lehet bejönni úgy hogy ne kellene kerülgetni a szabálytalanul parkolókat.
  A seprőskocsi még az életben nem tudta rendesen kitakarítani az utcát.
  Szeretném megkérdezni lesz-e a kukáknak kialakítva tárolóöböl? Vagy ez senkit sem érdekel?
  Valamint az új aszfaltréteg továbbra is a szervízúton szabálytalanul parkoló autóké lesz vagy esetleg megvalósul a kétirányú közlekedés lehetősége?
  A 65-69 szám előtt a betonfeljáró sem tört volna darabokra ha nem hajtanak rá a kerülgető autósok a szélére!
  Komolyan el kéne gondolkozni ezeken ez a miénk lesz mi fogjuk használni nem játék!”
 • 73. majdénmegmondom 2010. március 17. 13:07
  „május 40 lesz az....mármint soha”
 • 72. dühös 2010. január 27. 14:27
  „Egyáltalán, minek villamos a Rókusi körútra??????????????????????????????”
 • 71. Gerard 2010. január 26. 11:11
  „kötbér? határidő? Eu? ma már nem csak az erő, hanem a jog is biztosítja, hogy az erősebb kutyának legyen nemi élete...tudományosan : a gazdagabbnak mint rátermettebbnek legyen intézményesített evolúciós előnye...
  Minden jog célja az erősebbnek a gyengébb rovására történő további megerősödésének biztosítása...ez van...
  na ezt is töröldd..”
 • 70. varadipal 2010. január 25. 15:21
  „Nem halljátok ezt a jajgatást? Sír a szervezetlenség. Ha ilyen szervező munkát végeztem volna logisztikusként, már rég kirúgtam volna saját magam. Arra is kíváncsi lennék, mennyit lehet behajtani a ketyegő kötbérből?”
 • 69. SP 2010. január 25. 10:57
  „Ez az útkereszteződés több mint 1 kereszteződés.
  Ez a 2. Csillag tér.
  Választások eredményétől függően, vagy az aktuális polgármesterről, vagy pl. a lovastengerészről kellene elnevezni.
  Jó esély van a Krisztina tér megnevezésre is.”
 • 68. csanyiv 2010. január 23. 23:46
  „Magam sem mondhattam volna szebben. Sajnos...”
 • 67. rt0831 2010. január 23. 15:02
  „Lehet,hogy igazam lesz?
  Én május elsejére tippeltem az átadást!”
 • 66. buszos 2010. január 23. 13:18
  „Nem hiszem hogy ez meglepetés!!”
 • 65. dblaci 2010. január 23. 10:27
  „"szigorú szabályoknak megfelelő szerződés rögzíti, mikor kérhet határidő-módosítást a kivitelező, és mikor kell kötbérezni"

  Röhög a vakbelem. Korrupt mszp, mentek a börtönbe ezért, meg a többiért!

  Hajrá Jobbik: elszámoltatást!”
 • 64. kertészke 2010. január 23. 10:24
  „64.: meg az a pár milla is a határidőket tologató illetékesek zsebébe valmelyik hipermarket parkolójában történő átadással...”
 • 63. papsajt 2010. január 23. 08:45
  „ne sírjatok, ennyi kötbér bőven be van tervezve a teljes szerződött árba :)”
 • 62. Neszemetelj! 2010. január 23. 02:34
  „53. fercsi!
  Kicsit off a téma ide, de ha már feldobtad akkor én válaszolok rá.
  Lehet hogy oda is kerül belőlük, de állítólag Sándorfalvára is telepítenek pár családot, a régi nem használt Csirketelep helyére, amit az ezért kapott pénzért fel is újítanak nekik!!!
  Az egészben az a furcsa, hogy az embereket nem kérdezik meg hogy akarják-e? Biztonságban fogják-e érezni magukat?
  Elég a Dóc közeli cigókból, szarrá lopják a dűlökben lévő nyaralókat, és kiskerteket. Hiába tudnak a rendőrök róluk, nem tudják rájuk bizonyítani...!!!”
 • 61. leeannlarue 2010. január 23. 00:05
  „nekem egyedüli szívfájdalmam a kerékpárút (hiánya). adott már be valaki kártérítési igényt az úttest/járda/miegymás állapota miatt bekövetkezett kár, baleset miatt? nem ártana kicsit utánanézni, mi az, ami a dolgok mögött van.
  szegény polgi nem tudott egyenesen hazajönni Ferihegyről, mert Bp. felől az el nem készült körforgalom akadályozta a forgalmát, ezért kénytelen megsürgetni. ihihi!”
 • 60. Zsoltee0716 2010. január 22. 21:53
  „Izabelláról lefele jövet most lehet jobbra is kanyarodni, mivel a tiltó tábla "eltűnt".
  Ha akarják pótolják.
  Azért tegyük hozzá, hogy a Rókusi templomtól azért rendesen elkezdték csinálni. A körforgalom alapbetonozása is úgy ahogy halad. A nagykörút-Kossuth Lajos kereszteződésben, pedig arra várunk hogy át alakítsák egy picit az ottani helyzetet. Egy a gond a troli. Ő az egyedüli aki az oszlopon túl nem tud közlekedni. De biztos van rá megoldás.”
 • 59. valoperes_zugugyved 2010. január 22. 20:19
  „moderálva”
 • 58. szaddam 2010. január 22. 19:32
  „vajon miert csuszik??? megy a kötbér bottka zanzibári utjara...na meg pont véletlenul mikorra lesz kész? hat nem a választasok elött...de véletlen....sokkal ésszerubb lett volna nyaron folturni a varost de nem ...kiadták a Köztársaság téri pártközpontba hogy csili vili pompa átadás kell a választás előtt...ébredjetek szegediek!!!!”
 • 57. Gerard 2010. január 22. 19:30
  „ez a személyiségi jog..ip.cím ott vigyorog...miért hiszik mindenki tudatlan..hipokrita wankerek...”
 • 56. Gerard 2010. január 22. 19:18
  „sztem lényeg, a pénzek elköltése..mit nekik határidö..kiki a maga kis üvegzsebébe belevándorol a léé..mi meg szívunk szegeden..itt már hozzá sem lehet szólni rendesen mert be van azonosítva az ip.címem...”
 • 55. TrombiFrédi 2010. január 22. 18:34
  „Ki gondolta volna, a mindenit, a betyárját?!”
74 hozzászólás

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Kosz és bűz a melegedőben?

Iszonyú a kosz, az asztalok ragadnak, a mosatlan poharaktól bűzlik minden - panaszolta e-mailben egy hajléktalan az újszegedi melegedőről. Megnéztük, mi a helyzet. Tovább olvasom