Délmagyar logó

2017. 04. 25. kedd - Márk 6°C | 20°C Még több cikk.

Csúszik az építési engedély

Szeged - Tavaly decemberben írtuk meg: szegedi, alsóvárosi lakatosüzem tervezett építése miatt tiltakoznak a Szentmihályteleki utca és a Tompai kapu út lakói. A beruházó GLB Kft.-nek emiatt csúszik az építési engedélye, uniós támogatástól is eleshet.
 Nem hangosak

A GLB Kft. székhelye és egyik műhelye jelenleg a Kálvária sugárúton, az idősotthonnal szemben, lakóházak között található. Ez a volt kötélgyár, a későbbi Kendergép Kft. területe, a szocializmust idéző körülményekkel. A másik üzemnek az algyői Jura Parkban bérelnek csarnokot évi 25 millió forintért, ezért is szeretnének saját tulajdont. A Kendergép-utód cég többek között a gumigyárnak és a Molnak készít alkatrészeket lézervágó berendezésekkel, amelyek nem hangosak.

– Az építési engedély kiadása ellen tiltakozó lakók nem szomszédok, mivel a telkük hátsó bejárata, valamint a mi területünk között egy salakos út található – magyarázta Bogdán Gábor, a GLB Alkatrészgyártó és Szerelőipari Vállalkozás Kft. egyik tulajdonosa, ügyvezető igazgatója. – Ez az oka annak, hogy nem vonták be őket már a kezdetektől az építési engedélyezési eljárásba. A tiltakozók azonban nemrégiben partnerként jelentkeztek be az építésügyi hatóságnál.

Mit jelent ez? Az ellenzőknek továbbra sincs olyan joguk, mint egy telekszomszédnak: partnerként a környezetvédelmi vizsgálatokba vehetik be őket. Információink szerint az építési hatóság, ahová levelet írtak, a postás szerepét tölti be, továbbítja a környezetvédelmi felügyelőségnek a „bejelentkezést". A felügyelőség pedig eldönti, hogy bevonja-e őket. Ha nem, akkor hamarosan elkezdődhet az építkezés, ha igen, fellebbezésekkel elérhetik a beruházás csúszását.

A cég fele jelenleg is a Kálvária sugárúton, egy társasházak által körbevett udvarban működik. Fotó: Frank Yvette
A cég fele jelenleg is a Kálvária sugárúton, egy társasházak által körbevett udvarban működik. Fotó: Frank Yvette

 Még nincs döntés

– A helyi szabályozási tervben a telek besorolása 2003 óta egyéb ipari-gazdasági terület, a lakatosüzem a szabályok szerint felépíthető, nincs zavaró hatása – mondta Mózes Ervin, Szeged címzetes főjegyzője előző cikkünkben. – A tulajdonos építési engedély iránti kérelmet adott be. Varró László, az Igazgatási és Építési Iroda, vagyis az építési hatóság osztályvezetője tegnap megerősítette információinkat: az engedélyezési eljárás során a környezetvédelmi hatóságnak csatolták az ügyféli jogállásuk megállapítását kérők kérelmét, mivel a hatásterületet megállapítása kizárólag a szakhatóság jogkörébe tartozik. A szakhatóság még nem döntött.

Bogdán Gábor szerint egyszer már lezárták a vizsgálatokat, mindent rendben találtak. Tavaly a tereprendezéshez is hozzákezdtek az Alsóváros legszélén, a vasúti töltés alatt lévő gazos területen, még mielőtt a Szentmihályteleki utcában és a Tompai kapu úton élők mozgolódni kezdtek volna.

– Tevékenységünk nem zajos, a cég fele jelenleg is a Kálvária sugárúton, egy társasházak által körbevett udvarban működik. Álmunkban se gondoltuk volna, hogy ez lesz, nem merünk építőanyagot rendelni, a közműveket beköttetni. Hajlandók vagyunk kijjebb vinni az üzemet, és egy erdősáv telepítését is felajánlottuk.

– A zajtól és a légszennyezéstől tartunk, azért gyűjtöttünk aláírásokat és adtuk be a kérelmünket – magyarázta az ügy szószólója, Győző-Molnár István. – 150-en írták alá a papírt: eltökéltek vagyunk, minden fronton küzdünk az üzem felépítése ellen.

A beruházás 340 millió forintba kerül, az összeg felét uniós pályázaton nyerte a GLB Kft. 120 embernek adnának munkát. A pályázat határideje ugyan március végén lejár, de elvben meg lehet hosszabbítani.

hirdetés

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Sertéstenyésztők pere: új szakértőt keres a bíróság

Keresett, de nem talált a Szegedi Járásbíróság olyan szakértőt, aki a számvitelhez és az állattenyésztéshez egyaránt értene. Tovább olvasom