Délmagyar logó

2017. 12. 15. péntek - Valér 6°C | 13°C Még több cikk.

Csütörtökön kezdődik a suli

Csütörtökön a közoktatásban megkezdődik a tanítás. Az új tanévben már nemcsak az elsősöket, de a másodikosokat sem lehet megbuktatni. Rászorultsági alapon – az óvodások után – az 1–4. osztályosok körében is bevezetik az ingyenes étkeztetést.
Magyarországon 1 millió 400 ezren tanulnak a közoktatásban szeptembertől. Közülük 102 ezer az elsős. Szegeden mintegy 1500 diák ül először iskolapadba.

A tavalyiak után az idén nem kell mélyreható változásoktól tartani, de újdonságok azért lesznek. Az alsós gyerekeknek és szüleiknek talán a legfontosabb az a szabály, hogy egy tanítási napon a nebulók táskájában a könyvek tömege nem lehet három kilogrammnál több. És ez még mindig nem jelenti, hogy ennyivel megússzák, hiszen a füzetek, a tolltartó és a különböző kiegészítők megsokszorozhatják a cipelnivalót.

Azok az alsós gyerekek talán könnyebben boldogulnak
a cipelnivalóval, akik rendszeresen elfogyasztják a napi egy pohár tejet, amit az iskolatejprogramban kapnak. Szegeden már szeptember elsejétől megkapják a tejet a diákok, míg máshol általában ötödikétől. Ettől a tanévtől kezdve már nemcsak az óvodában jár az ingyenes étkeztetés, hanem az alsó tagozatban is – rászorultsági alapon. Az önkormányzat dönti el, hogy kik részesülhetnek a kedvezményben.

Az általános iskolában már nemcsak az elsősök, hanem a másodikosok teljesítményét sem osztályozzák – ők is szóbeli értékelést kapnak, és életbe lép a buktatási tilalom.

Az oktatási kormányzat elve továbbra is az, hogy az iskolák megújulását csak megbecsült pedagógusokkal lehet elképzelni. Ezért a januári 7,5 százalékos béremelés után szeptembertől 4,5 százalék bértábla szerinti béremelést hajtanak végre. Emellett kiemelt cél, hogy a jövőben a többletfeladatok teljesítését magasabb bérrel honorálják.


A tanév rendje

Az általános és középiskolákban az első tanítási nap szeptember elseje, az utolsó pedig 2006. június 15. Az őszi szünet 2005. október 31-étől november 5-éig, a téli december 22-étől 2006. január 2-áig, míg a tavaszi 2006 április 13–18-áig tart. A három érettségi vizsgaszezon időpontja a következő: Őszi: 2005. október 21.–november 30. Téli: 2006. február 10.–március 31. Tavaszi: 2006. május 5.–június 30.

Börtön tétellopásért

Az idei érettségi tétellopások miatt szigorítanák a büntetőtörvénykönyvet és a szabálysértési törvényt. Az oktatási minisztérium javaslata szerint akár egyéves börtönbüntetésre vagy pénzbüntetésre számíthatna, aki megzavarja az érettségi vizsgákat. A módosítások várhatóan szeptemberben kerülnek a kormány elé. 


Cs. G. L.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

A Virág fizet, ha kell

Kiss László felszámolási eljárást kezdeményezett a Virág cukrászdát üzemeltető cég ellen, mert az… Tovább olvasom