Délmagyar logó

2018. 05. 21. hétfő - Konstantin 14°C | 23°C Még több cikk.

Cukrászüzemmel barátkoztak az iskolások

Algyő, Szeged - Huszonhét szegedi általános iskolás látogatott el kedden a Vámos Cukrászat műhelyébe. A napokban ezer Csongrád megyei diák vesz részt üzemlátogatáson, hogy megismerkedjenek a különböző szakmákkal.
Csokis muffint és epres fagylaltot készített tegnap huszonhét szegedi általános iskolásnak Vámos Zoltán algyői cukrász, a cég Jura Ipari Parkban található üzemében. A cukrászat a Csongrád Megyei Kereskedelmi és Iparkamarával kötött együttműködési megállapodás alapján 2007 óta gyakorlati képzőhely is. Ebben az évben 13 tanulóval kötött tanulószerződést.

A szegedi Rókus II-es, a Vörösmarty és a Gregor József általános iskola hetedik és nyolcadik osztályos diákjait előbb a 200 négyzetméteres, 1996-ban alakult üzem területén vezette körbe a tulajdonos, majd különböző aprósüteménnyel, minirétessel és croissant-nal kínálta őket.
A diákokat elkísérte Juhász Tünde kormánymegbízott is, aki elmondta, a szakképzés foglalkoztatáspolitikai kérdés, amelynek a munkaerő-piaci igényekhez kell igazodnia. – Ez nemcsak nemzetgazdasági érdek, hanem a családok érdeke is – fogalmazott.

A cukrászmesterséggel ismerkedtek az általános iskolások az algyői műhelyben. Volt aki ki is próbálta a mesterséget. Fotó: Frank Yvette
A cukrászmesterséggel ismerkedtek az általános iskolások az algyői műhelyben. Volt aki ki is próbálta a mesterséget. Fotó: Frank Yvette

A Csongrád Megyei Kereskedelmi és Iparkamara, a Klebelsberg Intézményfenntartó Központ és a Csongrád Megyei Kormányhivatal Munkaügyi Központja által közösen szervezett programsorozat részeként ezer diák vesz részt a napokban üzemlátogatáson. A diákokat 53 megyei cég fogadja.

Juhász Tünde hangsúlyozta, a pályaválasztásra tudatosan készülni kell. – Fontos, hogy a gyerekek olyan pályákra menjenek, amelyekre a nemzetgazdaságnak szüksége van – mondta. A megyei hiányszakmák közül az elektronikai műszerészt, hegesztőt, hentest, kertészt, kőműves-hidegburkolót, központifűtés- és gázhálózatrendszer-szerelőt és a női szabót emelte ki a kormánymegbízott.

Édes élet. Formáma önti a cokrász a csokis masszát. Fotó: Frank Yvette
Édes élet. Formáma önti a cokrász a csokis masszát. Fotó: Frank Yvette

Pályaválasztási napok

– „Találd ki Magad!" címmel pályaválasztási napokra várják az érdeklődőket november 13–14-én a Szegedi Ifjúsági Házban – tájékoztatott Tóth Aranka, a megyei munkaügyi központ megbízott vezetője. A szakember elmondta, az általános és középiskolás tanulóknak, pedagógusoknak és szülőknek szervezett rendezvényen az egyetem mellett képzőintézmények és munkaadók mutatkoznak be. A Szent-Györgyi Albert Agórában november 15-én, szombaton családi pályaválasztási napra várják a szülőket és diákokat.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Melyik a kedvenc trolija?

Videopályázatot hirdetett az SZKT Kedvenc szegedi trolibuszom címmel. Tovább olvasom