Délmagyar logó

2017. 07. 26. szerda - Anna, Anikó 16°C | 26°C Még több cikk.

Cukrot oszt a múzeum a cukorkatolvaj miatt

Szeged - Egész nap cukorkát osztanak a szegedi Móra Ferenc Múzeum december közepéig meghosszabbított Munkácsy-kiállításán október 18-án, csütörtökön. A közgyűjteményekben nem megszokott kezdeményezéssel a Kis cukortolvaj című képre szeretnék a múzeumi szakemberek felhívni a figyelmet. A több mint félévszázadon át lappangó huncut szalonkép az egyik leghangulatosabb Munkácsy-festmény. Csütörtökön Munkácsy minden látogatójának édes meglepetésben lehet része a szegedi Kultúrpalotában.
A december közepéig látható szegedi Munkácsy-tárlatot már közel 37 ezren látták. A múzeum munkatársai abban bíznak, hogy a végső látogatói szám akár az 50 ezres lélektani határt is megközelítheti.
A Kis cukortolvaj a látogatók egyik kedvence. A harmonikus, huncut műről tudtak a Munkácsy-kutatók, de hosszú időn át lappangott az Egyesült Államokban.

Munkácsy Mihály: Kis cukortolvaj
Munkácsy Mihály: Kis cukortolvaj


A szakértők szerint Munkácsy mesélő kedve a gyermekeket ábrázoló képeken a legélénkebb. A Kis cukortolvaj című képen a pufók arcú leányka elcsen egy cukorkát az asztalon lévő tartóból. „Hogy a tilosban jár, ezt onnan gondolhatjuk, hogy pillantása nem a finomságot rejtő edénykére, hanem pihenő anyjára vetül" – írja a műről Gyarmati Gabriella művészettörténész.

Aki csütörtökön megtekinti a Móra-múzeumban látható Munkácsy-kiállítást és a Kis cukortolvaj című festményt, nincs szüksége semmiféle huncutságra ahhoz, hogy cukorkához jusson: már a főbejáratnál a kezébe kap egy kis édességet.

Olvasóink írták

  • 2. Zotya100 2012. október 17. 17:45
    „A francba, hogy én meg tegnap néztem meg! Mindegy, nem vagyok nagy cukorkaevő, de csodás a kiállítás! Egy órára minden gondomról elfeledkeztem, pedig van most bőven.”
  • 1. istvang58 2012. október 17. 10:31
    „Kár, hogy nem egy nagyszál kolbászt csent el a kisasszony. Egyből mennék a múzeumba.”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Idősek otthona épülhet a tiszaszigeti laktanyából

A község képviselő-testülete 2005-ös határozatával döntött arról, hogy a Tiszasziget külterületén lévő volt határőrlaktanya tulajdonjogát megszerzi az államtól. Tovább olvasom