Délmagyar logó

2017. 08. 19. szombat - Huba 20°C | 35°C Még több cikk.

Czibere: Nincs több nyúlketrec-takarítás

Szegedi járás - Herdálás folyt eddig, ezért szigorították a házi segítségnyújtás feltételeit az államtitkár szerint. A szegedi kistérségben csak a kötelező feladatokat végezték és végzik el a gondozók.
 Napi 9 gondozott

B.-né Ili gondozónőnek súlyos betegei vannak, naponta 9-et lát el. 33 éves rutinnal egy órába belefér neki, hogy féloldalára béna rókusi betegét tetőtől talpig lemosdassa, felfekvés és csalánkiütés ellen kezelje, adagolja a gyógyszerét, előkészítse a reggelijét, és beáztassa a szennyesét, vagy kiteregesse a mosott ruháit. Ezen felül bevásárol, gyógyszert írat és vált ki neki. A többit egy rokon vállalja.

Januártól szigorította a szaktárca a házi segítségnyújtás feltételeit. Az volt a legnagyobb probléma, hogy olyan feladatokat is elvégeztettek a szociális gondozókkal közpénzből, amelyek nem tartoznak a munkakörükbe – mondta Czibere Károly az ATV-ben. A szociális ügyekért felelős államtitkár példaként említette a nyúlketrec-takarítást, a kutyasétáltatást, a disznóvágást és a szalmabála-pakolást. Hangsúlyozta: a szigorítástól nem lesz kevesebb pénz házi segítségnyújtásra, de a szociális gondozók csak azt csinálják, amit tanultak.

– Intézményünk jelenleg Szegeden 190 főt részesít házi segítségnyújtásban, Dócon 12, Domaszéken 14, Zsombón 22, Szatymazon pedig 18 gondozottunk van. Elsősorban önmaguk ellátására részben vagy teljesen képtelen egyedül élő időseket gondozunk. Az előírt segítséget kapják, nálunk törvénybe ütköző feladatot a gondozók nem vállaltak. Disznóvágás vagy hasonló nem fordult elő – tájékoztatott a Szeged Kistérségi Többcélú Társulás Egyesített Szociális Intézményének megbízott szakmai vezetője. Dr. Burkusné Faragó Mónika hozzátette, a házi gondozók a személyi higiénia biztosításában és a háztartásban segítenek. Tevékenységüket és annak időtartamát szabály szerint a Nemzeti Rehabilitációs és Szociális Hivatal számítógépes rendszerében rögzítik.

Nagy rutinnal sok feladat belefér egy órába. Fotó: Kuklis István
Nagy rutinnal sok feladat belefér egy órába. Fotó: Kuklis István

Szegeden 25, Dócon 1, a többi településen 2-3 hivatásos szakember dolgozik. A gondozók 16 feltétel alapján pontozzák, milyen az ellátott egészségi állapota, önállósága, milyen támogatásra van szüksége. A segítség fajtáját nulla és 5 pont közé sorolják, az összesítésből kiderül, milyen gyakran és hány órás ellátás kell. Eddig a törvényi szabályozás kimondta, 10 pont alatt a kérelmező nem jogosult ellátásra, 10 és 20 pont között napi egy óra jár, és így tovább, sávosan maximum 40 pontig, illetve napi 4 óra gondozásig.

Januártól szigorúbb lett a rendszer. 19 pont alatt nem állapítható meg jogosultság. 20 és 25 pont között jár 1 óra, 26 és 30 között 2, afölött a pontrendszer változatlan. Az eddigi ellátottakra a korábbi szabály érvényes, az ő ellátásuk marad.

Személyes adatok nélkül a megbízott szakmai vezető megmutatta egy gondozott 19 pontos értékelő lapját, aki jelenleg napi 1 órás ellátást kap. Ha most jelentkezne, nem járna neki szolgáltatás. Az értékelés szerint az ellátott állandó segítséget igényel az ételkészítéséhez, tisztálkodáshoz, öltözködésnél. Háztartási eszközeit eseti segítséggel használja. Segédeszközzel mozog, időnként orvosi ellenőrzésre van szüksége, rövid idejű felügyelet kell.

hirdetés

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Mórahalmi férfit ölt meg a lavina Ausztriában

A 32 éves férfi két hete még előléptetésének örült, konyhafőnök lett egy síterepen lévő szállodában. Tovább olvasom