Délmagyar logó

2017. 12. 17. vasárnap - Lázár, Olimpia -3°C | 4°C Még több cikk.

Czutor: Átlátható az Artisjus működése

Szeged - A Magyar Könnyűzeneszerzők és Szövegírók Egyesülete szerint helyes, hogy minden olyan vállalkozás fizessen szerzői jogdíjat az alkotónak, ahol zene mellett végeznek munkát a vendégek füle hallatára. A legsűrűbben játszott dalok szerzőinek az Artisjus havonta egy honi átlagkeresetnek megfelelő összeget utal át.
Értetlenséget váltott ki sok olvasónkból: az Artisjus – Magyar Szerzői Jogvédő Iroda Egyesület – szerzői jogdíj megfizetésére kötelezett egy szegedi szoláriumstúdiót, ahol egy musiccenterből szólt a rádió. Megírtuk: a lejátszott zeneszámok után a rádió egyszer már fizet jogdíjat az Artisjusnak, ám a szerzői jog alapgondolata, hogy a művek megalkotásának költségeit azoknak kell állniuk, akik a művek felhasználásával jövedelemhez jutnak. Így kerülnek képbe a zenét használó üzletek is.

Czutor Zoltán szerint átlátható az Artisjus működése. Fotó: DM/DV
Czutor Zoltán szerint átlátható az Artisjus működése.
Fotó: DM/DV

A témában most Czutor Zoltánt, a Magyar Könnyűzeneszerzők és Szövegírók Egyesületének elnökét kérdeztük meg. A Belmondo zenekar szegedi származású frontembere elmondta: nem működik tökéletesen a szerzői jogdíjakkal kapcsolatos rendszer Magyarországon, ám az Artisjus működése a legátláthatóbb a szerzők és előadók számára. – A rádióknak jelentési kötelezettsége van a szervezet felé: kinek hányszor játszották le a számát. A különböző koncertek után is jelentést kell tenni a helyiség tulajdonosának: a fellépett zenekar játszott-e átdolgozásokat. Ez a jelentési kötelezettség nem működik még megfelelően Magyarországon, de egyik szerző sem a saját maga ellensége: helyesnek tartjuk, hogy ne csak a rádiók, hanem egy zenét szolgáltató vállalkozás is fizessen szerzeményeinkért. Ha elleneznénk, olyan lenne, mintha valaki önként mondana le a fizetéséről – mondta az énekes. Czutor Zoltántól megtudtuk: egy népszerű szerző dalainak jogdíjából egy átlag havi fizetés jön ki.

– Rengeteg rádióadó van Magyarországon. Egy lejátszott dal ugyan csak néhány forintot hoz a szerzőnek, de egy internetes folyószámlához hasonló rendszerben az alkotó utána tud nézni, hogy havonta hányszor játszották le a szerzeményét. Ezért nagyon fontos a már említett jelentési kötelezettség, hiszen ennek a hiányában az Artisjus csak átlagolni tud. A külföldi számok után szerzőihez szintén az Arisjus juttatja el a pénzt. Vannak olyan vállalkozások, amelyek kifejezetten arra szakosodtak, hogy a külföldi előadók jogdíját hajtsák be a különböző országokban működő jogvédő irodáktól – magyarázta a Belmondo énekese.

Olvasóink írták

47 hozzászólás
 • 47. bánki 2011. november 26. 07:07
  „Különben van megoldás !

  Szabadon fogható szolgáltatókat kell befogni a netről és mehet a francba az Artisjus.

  A magyar ,,ősleletek" meg esetleg siránkozhatnak, hogy nincs megjelenési lehetőségük.”
 • 46. Cinea 2011. november 25. 22:46
  „Az lehet, h átlátható, az is h a rádió tudja és lejelenti, mit ad le, de azt honnan a jó francból állapítják meg, h ki, pl. a solárium, vagy a faluvégi kurtakocsma mit hallgatott abból a 100 csatornán sugárzott több ezer számból ? Hogyan osztják fel a jogosultak között az ezektől származó bevételt?”
 • 45. viza07 2011. november 25. 11:54
  „Nem lehet tudni mennyire Uniós-megállapodás eredménye az Artisjus áldásos ténykedése...És azt sem , hogy az érdekvédelem miért nem szedte még ízekre ezt a törvényt? A vendéglátósok, ill kiskereskedők,szolgáltatók érdekvédelmi szervezetei mi a francot csinálnak? Hja....kiadványokban segítenek elmagyarázni az újabb, és újabb sarcok befizetési határidejét.Röhej....Egyébként láttátok már a Budapesti Artisjus-palotát? Impozáns...összedobtuk rá a pénzt...Tényleg jó lenne felvállalná már egyszer valaki az aláírás-gyűjtést.....üdv.”
 • 44. szöszi 2011. november 25. 07:49
  „Átlátható, mi? És mi van az irodákkal? Ahol egy csomó ember ül egész nap és veri a gépet, menet közben szól a rádió, hogy ne zakkanjunk meg? Mi van a lakodalmakkal, ahol a zenész vagy zenekar reggelig lenyom 100 zeneszámot? Mi van a taxisokkal, akik egész nap rádiót hallgatnak vagy tévét néznek hogy ne egye meg őket a nagy munkában az unalom? ha viszik az utast, szórakoztatja a zenével??? Minden döglődik, gondolom a szerencsétlen szoli tulajdonos örül ha az egy szem alkalmazottjának a bérét kitermeli, és annyi marad neki is hogy ne haljon éhen ma. Pont ezeket a szerencsétlenek kell baszogatni, mikor örül ha csőcserére van pénze?? A megyeházára bezzeg nem mernek bemenni, hogy megnézzék, melyik irodában szól a rádió! Nem szórakozni megyek ha szoláriumba megyek hanem barnulni.A ventillátor hangjától konkrétan alig lehet bármit is hallani. Ha buli van nálam és van 10 vendégem, bulizunk és ordít a zene, akkor fizessek én is? Na persze, majd biztos fogok.... A zenészek válasszanak másik pályát ha a keresetükkel nincsenek megelégedve!”
 • 43. ivando 2011. november 25. 06:23
  „Maradjunk annyiban, hogy egy kereskedelmi egységet senki nem úgy választ ki, hogy milyen zene szól a rádióból. Ebből következik, hogy nincs üzleti haszna az üzlet tulajdonosának a zenelejátszásból , tehát csak az eladók saját szórakoztatására hallgatja a zenét. Ezért is kell jogdíjat fizetni???”
 • 42. Pengemester 2011. november 25. 05:22
  „,,a szerzői jog alapgondolata, hogy a művek megalkotásának költségeit azoknak kell állniuk, akik a művek felhasználásával jövedelemhez jutnak"
  Ott az egészben a paradoxon, hogy nagyobb tételben legyártani valamit, nyilván kisebb költségekkel jár. De ha beatport, traxsource release lesz az adott műből, még a hanglemezgyártás is kiesik a költségek közül, nem kell grafikust fizetni, mert nincs borító stb...
  Aztán még van itt valami a megalkotás költségeivel. Suzanne Vega, Zorán, vagy ad abszurdum Bródy János, netán a másik díszvirág, Ákos egy szál akusztikus gitárral, netán zongorával beül a stúdióba, és elkészül a felvétel. Ez bizonyos költségekkel jár, egyértelműen. Elkészül a dal, és a csapból is folyik, jó sokan belejárulnak a gyártás költségeibe, közben meg csak egy online zeneáruházból lehet beszerezni.
  Belmondo Zoliék meg beviszik a Magyar Állami Hangversenyzenekart, az Operaház kórusát, hogy legyen pár vokalista is, egy szál zongorán közreműködik Kocsis Zoltán személyesen, és elkészül a mű, de a kutya nem lesz rá kíváncsi, pedig díszdobozos kiadásban forgalmazzák, és mondjuk Nánási Pál fotója alapján egy Fabricius Gábor készíti a borítóterveket. A dalt valamiért nem szeretik a rádiók, alig hallod valahol...
  Ezek szerint 150 ember munkája semmit nem ér? (A példa erősen túlzó volt, de nem lehet kizárni a megvalósulását)”
 • 41. azbest 2011. november 25. 01:08
  „Na szóval még egyszer: tudjátok hogy lehet nagyot harapni a tortából? Ingyen mellékletként ajándékba kell adni a cd-t egy nagy példányszámú napilaphoz. Több tízezer példány után nagyon szép részt lehet leakasztani az eladások után számolt jogdíjból. Van is egy élelmes ifjú zenész, aki ezt meglépte. Ügyesebb, mint amilyennek látszik. Remélem így megfogalmazva már nem "tűnik el" a hozzászólásom.”
 • 40. bánki 2011. november 24. 23:41
  „A magyar könnyűzene átlagos színvonala inkább a ,,gagyi" kategória nem pedig az élvezhető. Tisztelet a kivételnek. Felvetődik a kérdés, hogy más nem ,,művészi" szellemi szabad kategóriát létrehozók miért nem kapnak az idők végezetéig jogdíjat.
  pl. a kinai nagy fal tervezői !”
 • 39. Koszta 2011. november 24. 23:01
  „,,a szerzői jog alapgondolata, hogy a művek megalkotásának költségeit azoknak kell állniuk, akik a művek felhasználásával jövedelemhez jutnak"
  A fodrász, a szoláriumos meg a cipész nem a ,,művek felhasználásával" jutnak jövedelemhez, hanem a saját kezük munkája által. Fodrászolló, suszterkalapács és más, saját eszközeik által... A rádió csak ,,háttérzene"...
  Tehát nincsenek ,,képbe a zenét használó üzletek"... Mert azok nem ,,zenét szolgáltató vállalkozások". Ők csak hallgatók... Ahogyan mindenki más... Otthon... Ha eljönnek a barátaim segíteni költözködni és közben zene szól a rádióból, akkor fizetnünk kell(ene)? Avagy a kocsiban, amivel dolgozunk, fuvarozunk és szól benne a rádió az után is fizetni kell? A zenét ,,szolgáltató" az a rádió. Vagy a rendezvény szervező, egy-egy rendezvény alkalmával.
  Ezért természetesen nem is a szerzők ellenzik és méltatlankodnak a ,,hülyeségen", hanem akiket súlyt... jogtalanul és alaptalanul... Mert valaki(k) pl. Artisjus nem tud magyarul, nem ért magyarul...
  (Mondjuk ez a nem magyar elnevezésén is látszik...)
  Ugyanis aki tud magyarul az tudja, érti, hogy ki jut ,,a művek felhasználásával jövedelemhez"... Nem a cipész, meg a fodrász, mert ők akkor is jövedelemhez jutnak ha nem szól náluk a rádió... Hiszen nem a művek felhasználásával jutnak jövedelemhez...
  Mellesleg ez így egy próbapert megér... Ugyanis ez jogi szempontból sem értelmezhető másként!
  Ahogyan régen csak a biztonsági öv becsatolásának a kötelezősége volt a törvényben... Így az a sofőr aki bekapcsolta az ülésen, majd ráült a bekapcsolt biztonsági övre, pert nyert... Hiszen be volt kapcsolva... Figyelem! Ma már más a szövegezés, tehát ne utánozzuk! :-)
  Ugyanakkor ha a hatályos törvény szerint ,,a szerzői jog alapgondolata, hogy a művek megalkotásának költségeit azoknak kell állniuk, akik a művek felhasználásával jövedelemhez jutnak", akkor bizony a jogi értelmezés szerint (a bíróságon) sem a művek felhasználásával jut jövedelemhez a cipész, a fodrász, avagy szolárium...
  !
  Ha már van jogunk éljünk vele...”
 • 38. Tidzsi 2011. november 24. 22:01
  „Egy zenész véleménye:
  A legszebb, hogy ez nem állami, hanem egy egyesület, szóval adóról nem beszélhetünk. Ezzel az eddigi (talán) példátlan büntetéssel, csak azt érhetik el, hogy sehol sem mennek majd a rádiók, (mert ugye otthon ki hallgat rádiót), és csak kevesebb ember fogja megismerni az előadókat. Elméletileg még azért is büntethetnek ha az ember az utcán hallhatóan dúdol, vagy fütyül egy számot, csak valószínű inkább pofont adnék nekik mint a személyimet, főleg hogy nem jogi személyek nem rendőrök nem állami alkalmazottak csak egy egyesület tagjai.
  Kíváncsi lennék, hogy az alapítók mennyire húzzák le a zenészeket ezzel.

  Egy fokon értelmesnek tartom, mert sokan keményen dolgoznak, azért, hogy mindent utána lemásoljanak (egyes statisztikák szerint az mp3 és a letöltés csak segít a zeneiparnak de ez más téma), és nem tudnak belőle megélni. de ez kezd elmenni a röhej kategória felé. A normál jog szerint adig ártatlan vagy míg az ellenkezőjét rád nem bizonyítják... Szemben ezzel az artistjus alapban bűnösnek kiállt ki, és minden egyes írható cd, írható dvd, pendrive megvásárlásakor, ők is kapnak a lóvéból. Ezért van az hogy bárhol olcsóbban lehet kapni ezeket.

  Én is zenélek, adtunk ki lemezt, de nem vagyunk hajlandóak semmilyen alkotást beregisztrálni ezeknél a szarháziaknál, még ha keresnénk is belőle.”
 • 37. CsImre 2011. november 24. 21:59
  „A kozmetikus a kozmetikával keresi a pénzét, közben hallgatja a rádiót a munkahelyén, és ezt mások is hallják. A rádió a zenéből csinál pénzt, és Ő is fizet. Nem teszünk különbséget? Mert ezzel az erővel akkor a kép készítője is követelhet, ha kiteszik a falra művét egy boltban pl.”
 • 36. Beroesz 2011. november 24. 21:57
  „Az Artisjustól annyian undorodnak, hogy pillanatok alatt össze lehetne szedni 200 000 aláírást a szerzői jogi nyerészkedést lehetővé tévő jogszabályokat megszüntető népszavazásról.

  Kérdés az, hogy mikor jön valaki, aki felvállalja a szervezett lehúzók elleni harc elindítását.”
 • 35. Cinea 2011. november 24. 20:03
  „2. KamuNeni 2011.11.24. 09:48
  "...Ez alapjan egy szobor nezese utan is adot kellene fizetni... " nagyon jó megállapítás! csak ne nagyon hangoztasd, mert még tényleg bevezetik!”
 • 34. gavallér 2011. november 24. 18:18
  „Nem az esetleges átláthatóság a kérdés , hanem az hogy ilyen gusztustalan lehúzást meddig lehet tűrni!!”
 • 33. hrdflr 2011. november 24. 16:50
  „Valóban átlátható, olyan mint a közbeszerzés.”
 • 32. helsinkirokker 2011. november 24. 15:26
  „Kiröhögöm a belem! A kereskedelmi rádiókban hallható magyar zenék java része - tisztelet néhány kivételnek - HULLADÉK! Ezeknek jogdíjat fizetni?!?!? És ha akad is köztük tényleg picit igényesebb, azt nem főműsoridőben adják, amikor legtöbben hallgatják. Valahogy furcsán oda-vissza hat a szomorúan alacsony színvonalú tömegízlés, az igénytelen (celeb)zenekarok hada és a rádiók műsorszerkesztése. És ezt én nem értem. Kicsit nyugatabbra mindig találok olyan adót, amit sajnálok kikapcsolni. Magyarországon az éjszakai zenei szerkeszők kicsit jobbak, bátrabbak.”
 • 31. 80sFan 2011. november 24. 15:11
  „#22. jq: Igen. A rádiónak is a szerzők szempontjából pont az volna a lényege, hogy népszerűsítsék a szerzeményeiket. A disco is valamikor "lemezbemutató klub" volt. A szerzők és előadók büszkék voltak rá, hogy játszották a számukat, nemhogy még ők fizessenek...”
 • 30. DMagóg 2011. november 24. 14:44
  „Az alkotások burkolt reklámozásáért fizessenek a szerzők és a kiadók!”
 • 29. X_Y 2011. november 24. 14:16
  „Tényleg átlátható: hogy orbitális ordas lenyúlás...”
 • 28. THK 2011. november 24. 14:05
  „Érdemes ezt a régi cikket elolvasni:
  http://www.sg.hu/cikkek/50869/11_7_milliard_forint_az_artisjus_jogdijforgalma

  A 2007-es 12 mrd Ft bevétel 15%-a, vagyis kb. 1.8 mrd Ft volt a "működési költségük"!!!

  Ami a 150(!) ingyenélőre vetítve fejenként havi 1 MFt - ami még akkor is elképesztően durva, ha azt nyilvánvalóan csökkenti pl. irodabérleti díj
  (és mindez 4 éve volt ennyi...)

  Ráadásul mint a cikkben is olvasható, még a mobiltelefon csengőhangok bevételének 10%-át is lenyúlták, ami már végképp a pofátlanság teteje (pár mp-nyi, élvezhetetlen minőségű töredékért milyen alapon merik megtenni?! Ez már az a szint, mintha a zuhany alatti éneklés után is fizetni kellene...)”
47 hozzászólás

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Két hónapja fagyoskodnak

Két hónapja nincs fűtés egy Osztróvszky utcai társasház két lakásában, mert hiányoznak az engedélyek a visszakötéshez. A Széchenyi tér 15. lakói három hét alatt visszakapták a gázt. Tovább olvasom