Délmagyar logó

2017. 01. 18. szerda - Piroska -7°C | 1°C

Daganatos betegségek korai felismerése

Szeged - Magyarországon évente mintegy 35 000 új daganatos beteget diagnosztizálnak. Az időben felismert betegség nagy eséllyel gyógyítható – mutat rá dr. Bezzegh Attila laborszakorvos, a Park Egészségközpont partnere.
Az EU tagállamai között Magyarország a férfiak esetében az első, a nőknél a második helyen áll a rák okozta halálozás tekintetében. Hazánkban évente körülbelül 35 000 új daganatos beteget fedeznek fel. Az idejekorán felismert rosszindulatú betegségek többsége gyógyítható, illetve hosszú ideig megfelelő életminőség biztosítása mellett kezelhető.

A daganatos megbetegedések már a betegség kialakulásának korai szakaszában is kimutatható laboratóriumi eltérésekkel járnak. Az alapos kivizsgálás során tisztázható az eltérés tényleges oka. Az esetek többségében nem rosszindulatú folyamat okozza a laboratóriumi leletben látható eltérést, de a vizsgálat egyértelműen segít a tényleges daganatos megbetegedés korai felismerésében.

A laboratórium általános vizsgálatokat (vérkép, süllyedés, máj-, vesefunkció stb.) és speciális vizsgálatokat (tumormarkerek) végezhet a daganat korai felismerése céljából. A nemzetközi szakirodalomban a tumormarker kifejezés minden olyan testazonos anyagra vonatkozik, amely a daganatos beteg testfolyadékaiban emelkedett mértékben van jelen, míg az egészséges ember vagy a nem daganatos beteg hasonló nedveiben csak alacsony koncentrációban – vagy egyáltalán nem – jelenik meg.

A tumormarker kifejezés fogalma és értelmezése számos szakaszon ment át.

A jelzőanyagok kutatása évtizedekre nyúlik vissza; magába foglalja az egyes markerek felismerését, a kimutatás módszereinek fejlődését, valamint a gyakorlati felhasználás egyes állomásait. Kiterjedt alkalmazásuk nagyban növelte a rosszindulatú daganatok felismerésének és gyógykezelésének hatékonyságát. Az onkológiai gyakorlatban az ideális segítséget az jelentené, ha a tumormarkerek már a betegség korai stádiumában jeleznék a daganat fennállását, tájékoztatnának a tumor növekedéséről, az áttétképződéséről és a kezelés eredményességéről. A módszernek azonban jelentős korlátai vannak, amelyek részben a daganatsejtek biológiai tulajdonságaival, részben az eljárás sajátosságaival függnek össze.

A vizsgálat elsősorban a kezelés eredményességének és a betegség prognózisának megítélésére szolgál. A sorozatban végzett észleléshez szükség van egy kiindulási „egyéni alapérték" meghatározáshoz, amelyhez a továbbiakban viszonyítani lehet a későbbi értékeket.

Az egyértelmű, hogy a tumormarker szint emelkedéseit az esetek többségében valamilyen megbetegedés okozza. Ezen betegségek gyakran rosszindulatúak, így az emelkedett tumormarkerszint miatt végzett részletes kivizsgálás a daganatos megbetegedés korai felismeréséhez vezet, és így jelentősen javítja a gyógyulás esélyét.

Amennyiben Ön rendszeresen részt vesz a célzott szűrővizsgálatokon, és elvégezteti a javasolt laboratóriumi vizsgálatokat, nagymértékben csökkentheti annak az esélyét, hogy későn kerüljön felismerésre az esetleges daganatos megbetegedése.

Dr. Bezzegh Attila laborszakorvos, orvosszakmai igazgató,
Corden Laboratóriumi Hálózat

Olvasóink írták

  • 2. Zs 2009. június 03. 15:01
    „X”
  • 1. maci52 2009. június 02. 19:28
    „Szódabikarbónával a rák ellen. Egy olasz prof,írja le a neten,akit érdekel gépelje be a keresőbe,érdekes.”
Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Szűrés 18 éves korig

Szeged - Testmagasság, testsúly, látásélesség, hallás, gerincrendellenesség, vérnyomás-, fejlődési és magatartás-problémák: a gyerekek születésük napjától egészen tizennyolc éves korukig számos vizsgálaton esnek át. Tovább olvasom