Délmagyar logó

2018. 01. 17. szerda - Antal, Antónia -1°C | 8°C Még több cikk.

Daganatot okoz a mobiltelefon?

Szeged - Az Egészségügyi Világszervezet (WHO) legújabb tanulmánya szerint a mobiltelefon használata növelheti az agydaganat bizonyos típusainak kockázatát. Szegedi szakértőnk szerint a genetikai hajlam is fontos tényező.

– Ha valakinél daganat alakulhatna ki a mobiltól, az én vagyok. Azon élem az életem, állandóan telefonálok – mondja Tóth Géza, a Rádió 88 ügyvezető igazgatója. – Kétkedve fogadtam a hírt, nem tudom elhinni, hogy daganatot okoz. A mobiltelefon a mai világban szükséges rossz, nélküle megbénulnánk – vallja.

Az Egészségügyi Világszervezet (WHO) nemrég jelentette be: a mobiltelefon használata rákkeltő lehet. Az eddig rendelkezésre álló összes tudományos adat arra utal, hogy a maroktelefont az „esetlegesen rákkeltő" kategóriába kell sorolni – mint az ólmot, a kipufogógázt vagy a kloroformot. A 14 ország 31 tudósából álló munkacsoport kimutatta: a telefonok által kibocsátott sugárzás kisebb erősségű, mint a röntgensugárzás, ugyanakkor nagyobb, mint amit a mikrohullámú sütő használ.

Segíthet a szöveges üzemmód is. Illusztráció: Frank Yvette
Segíthet a szöveges üzemmód is.
Illusztráció: Frank Yvette

Szeri István, a Tisza Volán Rt. vezérigazgatója kétkedik a mobil rákkeltő hatásában, de az szerinte is biztos: nagy sugárzás jön a készülékekből. Az egészségügyi kockázat csökkentésére tanácsolja: amikor lehet, használjunk headsetet és fogjuk minél rövidebbre a beszélgetést mobiltelefonon. Döbbenetes adatokkal szolgál: amióta olyan telefonja van, ami képes számolni, hogy gazdája mennyit beszél, a vezérigazgató 2500 óránál tart. Vagyis életének 104 napját töltötte beszélgetéssel. Ezért mindig olyan készüléket vesz, amiben alufólia gondoskodik a sugárzás csökkentéséről.

– Ha valakinek a génjeiben van daganatra való hajlam, ráadásul sokat telefonál, annál megnövekedik a az esély a betegségre – magyarázza Tiszlavicz László szegedi patológus. Szerinte a mindössze 20 éves múlttal rendelkező mobiltelefonokat még legalább ennyi ideig kell vizsgálni, hogy biztosan megállapítható legyen: daganatkeltő hatásúak-e.

Kihangosítás, SMS

Bakos József, az Országos Frédéric Joliot-Curie Sugárbiológiai és Sugáregészségügyi Kutató Intézet főosztályvezetője két tippet adott: a mobiltelefonokat lehetőleg kihangosítóval használjuk, és ha tehetjük, inkább SMS-t írjunk.

Olvasóink írták

 • 8. THE 2011. június 11. 08:05
  „7. jobb, az agyat nehéz eltávolítani.”
 • 7. szeti 2011. június 10. 17:12
  „azért a vezérigazgató úr logikáját nem értem. ha tényleg daganatot okoz a telefon, akkor használjunk inkább head-setet, és rakjuk a zsebünkbe a készüléket? mert a hererák jobb, mint az agyrák? :)”
 • 6. bánki 2011. június 10. 15:47
  „Baromság !

  LMP szintű hír !”
 • 5. szunyi 2011. június 10. 15:28
  „4, bespin

  Ja-ja Igazad vagyon. A 700 nm-en sugárzó hölgyeket kedvelem, de az 520 nm-eseket pedig inkább kerülöm.
  Lefordítva vörös hajú kontra zöld hajú. A fény is sugár.”
 • 4. bespin 2011. június 10. 13:47
  „2. Nem mindegy, hogy rövid, ultrarövid, hosszú, közép vagy mikrohullám. Szerintem itt lehet a kutya elásva.”
 • 3. Bikisunáj 2011. június 10. 12:17
  „Most akkó káros-é avagy nem káros-é?”
 • 2. klj_54 2011. június 10. 09:53
  „Röviden:
  Marhaság!
  Kicsit bővebben:
  HA8KQ hívójelű rádióamatőr vagyok. Ruzsai tanyámon a fejem felett lógó 80 méteres antennába effektív 500 wattot kergettem!
  Több ezerszerese annak amit egy átlagos mobil sugároz. Mégsem vagyok rákos.
  Amúgy tudomásom szerint hétezren (Nr. 7.000) rendelkezünk adóengedéllyel és sokan az én generációmból harminc évnél régebben tesszük ki magunkat a hú de nagyon káros sugaraknak:)
  Aki ezt elhiszi (A mobil káros), annak lövése sincs az evolúcióról és annak mibenlétéről!”
 • 1. gumikacsa111 2011. június 10. 08:52
  „Mámögint?”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Virág-ügy - ismét elnapolva

Egy héten belül kiderül: önként adja át a cukrászdát a korábbi üzemeltető, vagy végrehajtóval veszi birtokba a Virágot a Szeged. Tovább olvasom