Délmagyar logó

2018. 04. 26. csütörtök - Ervin 14°C | 25°C Még több cikk.

Dalí-menü a Zodiákusban

Bemutatták Szegeden a Dalí-menüt, megkóstoltuk a Dalí-fagyit. Mindkét finomság holnaptól kapható a Zodiákus étteremben, abból az alkalomból, hogy délután 5-kor megnyílik a Fekete házban a kiállítás Salvador Dalí grafikai műveiből.
Szabó András, az egyik tárlatvezető. Fotó: Schmidt Andrea
Kóstolóra hívták tegnap a sajtómunkásokat a szegedi Dalí-kiállítás szervezői, holnaptól pedig már mindenki megízlelheti az Oskola utcai Zodiákus étteremben a szürrealista festőről elnevezett finomságokat. Csak a kiállítási belépőjegyet kell felmutatni, és mindenkinek jár a 20 százalékos kedvezmény.

A menü: katalán zöldségleves fokhagymás pirított kenyérkockával, Dalí-csibefalatok katalán rizses-lencsés salátával, olívaolajjal és sült paprikával. Kiss Eszter, az étterem ügyvezetője elmondta, a merész spanyol alkotó szellemében választott friss zöldséges, gyümölcsös mediterrán ételeket. Desszertnek fagylaltkelyhet rendelhetnek a vendégek: édes szőlőágyra vaníliafagylaltot készítenek tejszínhabbal és karamellöntettel. A koronája: jellegzetes Dalí-bajusz csokiból. Felnőtteknek a kompozíciót édes vörös Malaga desszertborral öntik nyakon.

Zodiákus

Annak ellenére, hogy Dalí sikeres volt, és sok pénzt keresett a képeivel, megesett, hogy nélkülözni kényszerült, mert túlságosan is nagy lábon élt. Feltehetően a feleségének volt az az áthidaló ötlete 1932-ben, hogy több mecénásukat beszervezzék – a Zodiákus klubba. A tizenkét tagú vagyonos társaság egyesítette erőit „Dalí megmentésére", vagyis képeiért cserébe havi beosztással jelentős apanázst fizettek neki.

Szemmel láthatóan bevált az ötlet. Ízlett a kehely Szabó Andrásnak is, aki szombattól a tárlat egyik vezetője lesz, civilben a Széchenyi gimnázium tanára, művészettörténész. Kóstolásra pedig azért is jogosult, mert a bajusza hasonlít a Dalíéhoz. Egy kicsit.

A bohém katalán mester egyébként szeretett enni, különösen tengeri sünt, rákot, lepényhalat. Dalí egy ízben gyerekkori emlékei közül felidézte, mivel nem engedték be szülei a konyhába, szívesen megtömte a hasát titokban. A zugevő kisgyerekből lett felnőtt művész meg is jelenítette alkotásain az ételeket. Feleségét például nyers marhaszeletekkel festette le, mondván, mind a kettőt nagyon szereti.

A kenyérhez is különleges vonzalom fűzte. Karjára véve sétáltatta, máskor a hecc kedvéért Buddha-szobrot süllyesztett bele, megszórta döglött bolhákkal, cement urnába rakta és felírta rá: lólekvár.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Építkezés a Vedres szakközépiskolában: gyakorlat és kaland

A szegedi Vedres építőipari szakközépiskolában két évig építők dolgoznak. Az egyik szárnyban… Tovább olvasom