Délmagyar logó

2018. 06. 25. hétfő - Vilmos 12°C | 22°C Még több cikk.

Dalí-tárlat jön Szegedre

A tervek szerint a nyár végén a szürrealista katalán festőóriás, Salvador Dalí képeiből rendeznek kiállítást Szegeden. Az 1989-ben elhunyt világhírű katalán festőművész szürrealista munkái ma is rendkívül népszerűek, tárlatai mindenhol rengeteg látogatót vonzanak.
Amikor a több mint 28 ezer látogatót vonzó nagy sikerű Chagall-kiállítást tavaly ősszel bezárták a várban, Pászti Ágnes kulturális tanácsnok utalt rá: bebizonyosodott, hogy érdemes különleges értékeket elhozni Szegedre, ezért újabb nagyszabású tárlat előkészítésén dolgoznak. Már a tavaszi fesztivál idején is szerették volna egy világhírű alkotó munkáit bemutatni – információink szerint Rodin is szóba került –, de csak a napokban sikerült Budapesten megállapodni arról, hogy német és spanyol magángyűjteményekből, múzeumokból kölcsön kapott művekből a nyár végén látványos Salvador Dalí-kiállítást rendeznek Szegeden.

Extravagáns zseni

A katalán Salvador Dalí, a 20. századi modern képzőművészet sajátos egyénisége a spanyolországi Figuerasban született 1904-ben. Szélsőségesen szenvedélyes alkotó volt, a szürrealista látásmód magas esztétikai szintre emelésével egyszerre nyitott meg és tetőzött be egy korszakot. Számon tartják a filmművészetben is, Luis Bunuellel készített közös munkája, Az andalúziai kutya a szürreális film megteremtésének talán legfontosabb dokumentuma. Kivételes tehetségű művész volt, akinek a képeit és a hétköznapi viselkedését is extravagancia jellemezte. Életében és művészetében is különleges szerepet játszott a szexualitás. „A bohóc nem év vagyok. De ez a szörnyeteg, cinikus társadalom nem ismeri fel, hogy ki az, aki azért viselkedik komolyan, hogy elrejtse őrültségét. Én nem vagyok őrült. Tisztánlátásom olyan élességet és koncentráltságot ért el, hogy az egész évszázadban nem találni hozzám fogható heroikus és csodálatos személyiséget..." – nyilatkozta.

Az 1989-ben elhunyt világhírű katalán festőművész szürrealista munkái ma is rendkívül népszerűek, tárlatai mindenhol rengeteg látogatót vonzanak. Pászti Ágnes elmondta: a hathetesre tervezett szegedi kiállítás költségei olyan magasak, hogy a Chagall-tárlathoz hasonlóan csak több város összefogásával tudják megvalósítani. A nyitás pontos idejéről még ezután döntenek, de az már valószínű, hogy szeptember végéig láthatók Dalí válogatott festményei, grafikai sorozatai és akvarelljei. Helyszínnek a Fekete Ház három egybenyitható földszinti termét javasolják, de erről még egyeztetnek a művek tulajdonosaival.

– A Móra Ferenc Múzeum szakembergárdájával, infrastruktúrájával és a helyszín biztosításával boldogan partnere a szegedi önkormányzatnak a Dalí-kiállítás megrendezésében. A jelenlegi helyzetben egyedül nem is vállalkozhatnánk egy ilyen költséges, nagyszabású projektre, mindenképp szükséges a város szerepvállalása – hangsúlyozta Vörös Gabriella, a múzeum igazgatója, aki azt is elmondta: azért a Fekete Házat javasolják helyszínnek, mert a várban Rejtett szépségek címmel október végéig tart majd nyitva az a Szépművészeti Múzeumból érkező kiállítás, amely nagy mesterek – többek között Gauguin és Toulouse-Lautrec – grafikáit, plasztikáit mutatja be.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Keserű pirula az ajándék

Az általános gyakorlatot követve a gyógyszertárak között is megindult a harc a vevőkért. A kamara… Tovább olvasom