Délmagyar logó

2017. 08. 20. vasárnap - István 19°C | 34°C Még több cikk.

''Dalítól nem válok meg''

Európa egyik legnagyobb Dalí-gyűjteménye a német Richard H. Mayeré. Barátság fűzte a bohém katalánhoz, sokat köszönhet neki. Műkereskedést vezet, a Dalí-képeket otthonában tartja, és csak kiállításokon mutatja be – mint október 1-jéig a szegedi Fekete Házban.
A német galerista barokk otthonában együtt lakik Dalíval. Fotó: DM/DV
A bambergi születésű Richard H. Mayer a hatvanas években határozta el, hogy néhány évig egy nagy müncheni galériában gyakornokoskodik, majd művészeti, üzletvezetési és kereskedelmi tapasztalatokkal a tarsolyában saját vállalkozásba fog. Egyedülálló koncepcióval akart előállni, ehhez az elképzeléshez választotta ki egyebek mellett Salvador Dalít. Találkozásukkor a katalán festô már hatvan fölött járt, de azonnal megkedvelte a nála lényegesen fiatalabb németet. Másként aligha jöhettek volna létre a rendszeres látogatások a szürrealista festő spanyolországi rezidenciáján. Megérte a fáradságot és a pénzt, hiszen az ügybuzgó bajor jelentős segítséget kapott Dalítól: beajánlotta tekintélyes kiadókhoz, ahová egymaga biztosan nem jutott volna el. Kapcsolatuk a mester 1989-ben bekövetkezett haláláig tartott. Rendszeres találkozásaik érlelték Mayerben a magángyűjtemény gondolatát. Az évtizedek alatt 1500 művet vásárolt, és ezzel Európa egyik legnagyobb magángyűjteményét hozta létre.

– Sikeres kiállításokon mutatkoztak be a gyűjteményből összeállított válogatások Moszkvában, Prágában, és itthon Bambergben. Dalí századik születésnapjának tiszteletére a bruchsali kastély és München után Magyarországon „turnézik" a Mayer-gyűjtemény – tájékoztatott a kiállítások szervezője, a német Kontakt kiadó képviselője. Kühn Ildikó segítségével Budapest, Veszprém, Esztergom, Debrecen után Szegeden láthatják a művészetkedvelők Dalí rajzait, könyvillusztrációit. Októberben Pécs, majd Szombathely következik.

Határon túli látogatók

A szegedi Dalí-kiállítást két hét alatt 8200-an látták a Fekete Házban. Tegnap estig 105 csoport bejelentkezését rögzítették. Többek között Pápáról, Nyíregyházáról, sőt Aradról is várnak látogatókat.

– Egy tizennyolcadik századi barokk épületben lakom, és ez a Böttingerhaus egyben Dalí és más alkotók „otthona" is. Látogatók számára itt a remekművek nem hozzáférhetők, azokat kiállításokon mutatom be a nyilvánosságnak. Jóllehet bambergi galériámban képekkel kereskedem, de a Dalíktól nem válok meg soha – árulta el Richard H. Mayer, aki Dalí mellett például Goya-grafikákkal, az osztrák Hundertwasser és a japán Hasegawa képeivel büszkélkedhet. A német galerista meglehetős szerénységgel beszélt Dalíhoz fűződő kötődéséről. Azt mondta, az együtt töltött időben túlnyomórészt „szakmáztak", spanyol mentora révén megpróbált a lehető legtöbb hasznos információra, kapcsolatra szert tenni. Azt is elárulta, hogy első találkozásukra készülve hozzálátott a katalán nyelv elsajátításához. Igaz, nem volt rá szüksége, mert a francia és az angol nyelv keverékét használták.

– Első és eddig egyetlen magyarországi utam Budapestre vezetett, amikor tavaly a gyűjteményem bemutatkozását megnéztem a Műcsarnokban – mondta Mayer. – A magyar kiállítóhelyek mindegyike meghív, de ezeknek sajnos nem tudok eleget tenni.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Máig adtak haladékot a háziorvosok

Az Országos Mentőszolgálat ígérete szerint a hét végéig kifizetik a szegedi háziorvosok elmaradt… Tovább olvasom