Délmagyar logó

2018. 06. 19. kedd - Gyárfás 18°C | 27°C Még több cikk.

Daloló Deszki Dukátok

Deszk - Szerb népzene zengte be szombaton a deszki éjszakát: a Deszki Dukátok meghívására érkezett a községbe a romániai nagyszentmiklósi tamburazenekar, amelynek tagjai szintén szerbek.

Szerb szó és zene hallatszott szombat este az idősek napközi otthonában Deszken: a Deszki Dukátok szerb népdalegyüttes adott itt randevút a romániai Nagyszentmiklósról érkezett szerbeknek, akik odahaza tamburazenekart alkotnak. A Deszki Dukátok együttes 11 éve alakult meg Gyorgyev Milivoj vezetésével. Szerb népdalokat énekelnek, a Rusz Mákszó vezette Lole iz Banata nevű zenekar kíséretével.

A közös nyelv a zene volt. Fotó: Karnok Csaba
A közös nyelv a zene volt. Fotó és videó: Karnok Csaba

A nagyszentmiklósiakkal egy éve kerültek közelebbi kapcsolatba: a tamburások énekesnője a Banatában kezdett el énekelni, míg a Dukátok kórusvezetője Nagyszentmiklósra szokott átjárni piacozni – az ismeretség szinte párhuzamosan alakult ki a két együttes között. A vacsorával egybekötött zenés esten a vendégeket ezúttal nem csevappal vagy pljeskavicával, hanem magyarosan fűszerezett kolbásszal és hurkával, haltepertővel és sültekkel fogadták. Dukált már a Dukátok részéről a meghívás, hiszen január végén ők vendégeskedtek Nagyszentmiklóson, ahol a hazaiak minden földi jóval ellátták őket. Ételre-italra ezen az estén sem panaszkodhatott senki.

Érdekes módon keveredett az asztalok körül a magyar, a román és a szerb szó. Közös nyelv persze az utóbbi volt, ez a találkozó jó nyelvleckének is bizonyult: a zenekari próbákon magyarul beszélnek egymással a tagok.


Ahogy láttuk: a szerb származású magyarok és románok az ételnél csak a zenét szeretik jobban. Az asztali örömök után együtt húzta a hangulatos szerb dalokat a két együttes. Tangóharmonikák és nagybőgők versenyeztek egymással, szólt a hegedű, pengett a gitár. Az összhangot azonnal megtalálták a két nemzet egy hazából származó fiai és lányai: egyszerre 15-en húzták a talpalávalót. A dalok Szerbiát idézték meg a deszki éjszakában.

Megállapítottuk: tévhit, hogy mulatni csak a magyar tud, e téren a szerbeknek sincs semmi szégyellnivalójuk.

Olvasóink írták

  • 1. kontrapista 2012. április 01. 16:23
    „Vannak "hangulatos szerb dalok", de a közzétett videón éppen egy " echte " horvát ének hallható, amelyet Nyugat-Szerémségtől Dél -Adriával bezárólag minden horvát ismer, de Szerbiában csak elvétve.”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Jótékonysági koncert Szegeden a Compact Discoval

Jótékonysági koncertet tartottak szombat este az IH-ban. Az egyik sztárvendég az a Compact Disco volt, amely hazánkat képviseli az Eurovíziós Dalfesztiválon. Tovább olvasom