Délmagyar logó

2017. 05. 29. hétfő - Magdolna 13°C | 27°C Még több cikk.

Damjanich és Görgey pisztolya Szegeden

A legelsőként restaurált öt pisztoly vendégeskedett szerdán a Móra-múzeum dísztermében abból a 17 ezer darabos ereklyegyűjteményből, amelyet az 1848-49-es szabadságharc zászlóiból, egyenruháiból, fegyvereiből őrzött meg az aradi múzeum.
Damjanich János és Kiss Ernő aradi vértanú tábornok pisztolya, Görgey Artúr hadvezér párbajpisztoly-készlete valódi ékszer. Ezek a finom megmunkálású darabok az elöltöltős fegyverek legutolsó generációjához tartoznak, koruk csúcstechnikáját képviselik. A kézifegyverek akkor már nem döntöttek el csatát, inkább önvédelemre szolgáltak. A leggyorsabb katonák 16 másodperc alatt töltötték újra feketelőporral, bár második lövésre nemigen maradt esélyük. Hiszen ahhoz, hogy eltalálják az ellenséget, közel, 10-15 méterre kellett engedni. Ha eltalálták, iszonyú roncsoló sebet ejtettek.

Párbajozni tilos volt az osztrák császárságban, mégis előfordult, hogy katonatisztek így vettek elégtételt a becsületüket ért sérelemért. Hivatalosan viszonylag enyhe büntetést kaptak érte, katonatársaik viszont kilökték maguk közül azt, aki becsületbeli ügyben nem vállalta a párbajt – hallottuk Zakar Péter történésztől.

Kiss Ernő aradi vértanú tábornok pisztolya. Fotó: Segesvári Csaba
Kiss Ernő aradi vértanú tábornok pisztolya.
Fotó: Segesvári Csaba

A megyei közgyűlés alelnöke elmondta: 60 millió forintos közös programban - melyet nagyrészt az Európai Unió régiós fejlesztési alapja, kisebb részben a magyar és a román állam támogat - a megyei önkormányzat és az aradi ereklyemúzeum elkezdi rendszerezni a felbecsülhetetlen értékű tárgyi emléket, amit a Ceausescu-érában az aradi múzeum raktára mélyére száműztek.

Olvasóink írták

  • 1. csicsibello 2009. december 03. 14:40
    „lehet,hogy furcsán hangzik,de még édesapám mesélte,hogy létezik egy családfa Debrecenbe,ahol a Kiss család tagjai vannak feltüntetve. Ez ezen í családfán szerepelek én és a nővérem,valamint gyermekeink. Az egyik oldalágon szerepel Kiss Ernő altábornagy. Soha nem akartam ebből hasznot profitálni,csak el szerettem volna mondani,mily büszkeséggel tölt el, hogy a személyes tárgyin keresztül is él a magyar történelem. Örülök, hogy a párbajfegyvere,mai megtekinthető,kézzelfogható.
    Tisztelettel :Kiss Judit”
Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Digitális földfelszíni tévézés már Szegeden is

Elindult Szeged vételkörzetében is a digitális földfelszíni televíziós szolgáltatás; a gombnyomással… Tovább olvasom