Délmagyar logó

2017. 01. 24. kedd - Timót -7°C | 1°C Még több cikk.

Dani, az albán burekkirály

Mórahalom - Mórahalmon nyitott pékséget 2 hónappal ezelőtt Sadan Dervisaj. Az albán férfi egy éve él Magyarországon, családja hamarosan követheti őt a Homokhátságra.
Hagyományos családi recept alapján készül a kenyér az albán Sadan Dervisaj mórahalmi pékségében. A Koszovóból, Prizrenből Magyarországra települt fiatalember 2 hónapja költözött Mórahalomra, ahol pékséget nyitott.

– Egyelőre egyedül lakom itt, remélem, a családom hamarosan követhet, most készítem elő a helyüket – mondja a magyar alkalmazottai által Daninak nevezett férfi, aki feleségét és négy gyermekét hagyta otthon egy évvel ezelőtt. Magyarországra költözött, több munkahelyen dolgozott. Gyakran utazott át a városon, megtetszett neki, végül úgy döntött: itt telepszik le. Negyedévente tud hazajárni, nagyon várja, hogy szerettei is vele legyenek.

Dani, az albán burekkirály. Fotó: Karnok Csaba (galéria)

Koszovóból

Az 1990-es évek elejétől, a balkáni, különösen a koszovói háború idején több ezer, zömében koszovói albán menekült Magyarországra, de nagy részük csak állomásnak tekintette az országot további nyugat-európai célpontok felé. Az illegális bevándorlás napjainkig sem szűnt meg, a határőrizeti szervek folyamatosan fognak el és toloncolnak vissza Szerbiába Magyarországon tartózkodó albánokat.

Amellett, hogy főnök, Sadan maga süt. Helyben készül a közel 100-féle péksütemény, házi és rozsos kenyér egy hatalmas kemencében.

– Családom több generáció óta ezzel foglalkozik, én 14 éves koromtól dolgozom – mondja a harmadik x-et taposó Dani, miközben két mozdulattal, három másodperc alatt formál egy óriási perecet az előkészített tésztából.

Két műszakban süt magyar kollégájával, útmutatásai szerint készül minden – titkos recept alapján. Azt természetesen nem árulja el, hogy mi a családi titok, kollégáit is csak a szükséges részletekbe avatja be.

Olvasóink írták

29 hozzászólás
12
  • 29. benq 2012. november 16. 13:30
    „Kedves 13. Tiszthelyettes 2012.11.14. 13:45
    Van ott a görögöknél éppen elég baj a koszovóiakon kívül is.. más menekültek, és az égegyadta világon semmit nem tesz ellen, sőt segíti őket MI Európánkba....”
  • 28. THK 2012. november 15. 17:43
    „26. uborka,
    tudod, ha valaki már a magyarságot félti külföldiektől, valahol alapvető lenne, hogy legalább helyesen tudjon beszélni magyarul! Ez nem kötözködés, szomorú tény: mégis pont az ilyen gyűlölködők képesek az itt látható színvonalon használni a nyelvet...”
  • 27. velemenynyilvanito 2012. november 15. 15:57
    „hogy ti csak azt latjatok mibol hogy miert tiszta magyar tulajdonsag inkabb befognatok a szatokat mert ekkora peksutiket en reg lattam es persze ettem. ha nem lenne az lenne a baj ha meg van azt fitymaljatok .
    akkora rohadt nagy tukor kellene magyaroszagnak hogy csak na.
    meg azt vennetek mar eszre mennyire szivatnak titeket es meg azt modnajtok jol eltek hahahahahahaha.”
  • 26. uborka 2012. november 15. 15:12
    „25-ös te is arra figyelmezteted a beírókat,hogy a helyesírása, mi vagy te magyar tanárnő??? Mi jogon osztod itt az észt helyesírásilag, érdekes el tudtad olvasni, ugye?? Nekem a véleményem a háború alatt rengeteg burekos volt Szegeden is és az akkori APEH meg fojtotta őket. Akkor most mire ez a nagy királyság????? Ki a hátul nyomója ennek a burekosnak,,igazat adok a 24- es be írónak helyes amit le írt. THK- te meg javítsd az írásom ,mert te vagy az ügyletes javító........”
  • 25. THK 2012. november 14. 23:10
    „24,
    ha a gondolkodásba (és a helyesírásba) csak fele annyi energiát fektetnél, mint a rosszindulatba, sokkal előrébb juthatnál...
    (első körben mondjuk azon töprengj kicsit, vajon melyik bűnöző gürizne személyesen PÉKKÉNT ahelyett, hogy csak alkalmazottakat fizetne egy pénzmosodában)”
  • 24. IGAZMONDO2 2012. november 14. 22:11
    „Egy évvel ezelőtt Magyarországra költözött. Több munkahelyen dolgozott. Hipp-hopp nyitott egy pékséget. MIBŐL! Ma még pékség, holnap már leánykereskedelem folyik a hátsó raktárba. De semmi baj, mert meleg és friss a kenyere, és ezt a magyar nép megeszi.”
  • 23. Pandora 2012. november 14. 21:15
    „biztosan nagy vétek, de én imádom a Fornettit.
    na mindegy, majd csak levezekelem valahogy :D”
  • 22. lukrecia 2012. november 14. 18:38
    „A csigaral is , ha mar beszelunk, elszaladtak az arak, es nagyitoval is alig talaljuk a meggyet a meggyes lepenyukben.
    Bezzeg a jo regi meggyes lepenyuk , na en arra szoktam oda hozzajuk.”
  • 21. trillarom 2012. november 14. 18:09
    „A megkeseredett fanyalgók..:) Savanyú a szőlő. Valaki hozta magával az ősei tudását és sikerre viszi azt. Ha ebből nekem is származik hasznom (pl. finom péksütemények:), akkor nekem semmi bajom nincs vele.”
  • 20. té 2012. november 14. 17:27
    „A Csiga Pékségről mikor lesz ilyen reklámcikk? Ott a legjobb a pizzáscsiga, félkiló sajttal a tetején! ;)”
  • 19. Toth_Ibrahim 2012. november 14. 17:24
    „Összefoglalva: egy albán faszi nyitott egy pékséget Mórahalmon. Záporoznak a hírek a homokhátságról.”
  • 18. Hétszűnyűkapanyányimonyók 2012. november 14. 16:56
    „legalább lehet valamit kajálni aki átutazik és nem a 18 csillagos szállodába akar enni”
  • 17. booo 2012. november 14. 14:54
    „11. Tiszthelyettes - Már ne haragudjon meg senki, de egy ilyen dolgos, adót, TB-t fizető embernek hamarabb adnék állampolgárságot mint azoknak akik életükben egyszer(-sem) voltak Magyarországon!

    A véleményem az, hogy az albánok és a bosnyákok tudnak igazán finom pékárut készíteni! Az alapanyag a lényeg! Vajas tészta, -amit a legtöbb ilyen műhely- Szerbiából, fagyasztott áruként szerez be!”
  • 16. Aranea 2012. november 14. 14:07
    „Mindig friss, jó minőségű az áru, gyors a kiszolgálás, és tisztaság van.
    Sajnos nem csak én kedvelem ezt a helyet, mert valahogy mindig kifogom magam előtt az új hivatalt építő munkások sorát...”
  • 15. macs 2012. november 14. 13:59
    „13. Tiszthelyettes,
    miért vagy ilyen előítéletes? Voltak a magyar történelemben olyan időszakok, amikor nagyon sok magyar menekült külföldre, és befogadták őket. Gondolj rájuk, mielőtt bántasz másokat! :-)”
  • 14. Tiszthelyettes 2012. november 14. 13:56
    „http://www.maffiak.eoldal.hu/cikkek/maffia-hirek-2007---2010/maffiavezer-a-koszovoi-kormany-elen.html
    http://hvg.hu/vilag/20110128_koszovo_szervkereskedelem_EU
    http://www.kronika.ro/index.php?action=open&res=60780
    Stb...”
  • 13. Tiszthelyettes 2012. november 14. 13:45
    „12: Azért, mert Európa-szerte nemzetbiztonsági tényezőként tartják számon őket és nem ok nélkül. A szemünk előtt folyt le a legutóbbi honfoglalásuk. Amíg idejön dolgozni, vállalkozni, semmi baj sincs vele, neki is élni kell, tegye. De amint az első maffiaszerű szerveződés megszületik és az első hetvenkedő megnyilvánulás megtörténik, AZONNAL ki kell kergetni őket Magyarországról! Csak ebből tanulnak. Szerbia nem tette meg, lett belőle Koszovó. Görögország megtette, kiverte őket 2000-ben és nyugodtság van. Zsemmel kell tartani őket és éreztetni is velük, hogy itt bizony házirend van és vendégjog, amit illik betartani!”
  • 12. ossian33 2012. november 14. 13:24
    „Nagyon finomak, és gusztusosak a pékáruk, minden nap azt veszük, amióta megnyitott.
    Csak az irigy rosszindulatú ember találhat benne hibát!
    Az ára pedig arányos az értékkel, minőséggel.
    Minden nap reggel 5-től este 9-ig friss, meleg árut lehet kapni, a kiszolgálás osztályon felüli,
    ez sem utolsó!
    További sok sikert, egészséget, boldogulást kívánunk a Tulajnak!

    11. Tiszthelyettes 2012.11.14. 12:23
    Mért vagy ilyen ellenséges? Keményen dolgozik, nem segélyért áll sorba! Nem lehet minden külföldit egy kalap alá venni. Győződj meg, aztán ítélkezz!”
  • 11. Tiszthelyettes 2012. november 14. 12:23
    „5: akkor viszont el lehet takarodni, mielőtt rájuk gyújtjuk a pekárjét...”
  • 10. KamuNeni 2012. november 14. 12:04
    „Mas meg azt mondja magyarorszagon mar nem lehet semmit csinalni. Ez egy eve jott es mar peksege van. Ugy mint a sok kis kinai is. Meg egy csomo roman is. Van ott boven lehetoseg csak meg kell fogni es szaladni vele”
29 hozzászólás
12
Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Hogy kerül homár Mátyás asztalára Ópusztaszeren?

A homár könnyen romlik, hogyan vihették el a tengertől Mátyás király budai asztaláig? – kérdezi olvasónk az ópusztaszeri panoptikum kapcsán. Tovább olvasom