Délmagyar logó

2017. 07. 25. kedd - Kristóf, Jakab 18°C | 29°C Még több cikk.

Dániel kiesett a villamosból, de nem emlékszik rá

Szeged - Nem emlékszik rá, mikor és miért nyílt ki a villamos ajtaja, de biztosan nem rugdosástól, ugyanis ilyet ők nem tettek – mondta tegnap az a fiú, aki hétfőn a párjával együtt kizuhant Szegeden a mozgó járműből. Agyrázkódást szenvedett, most a traumatológiai klinikán ápolják.
– Csak arra a képre emlékszem, ami később, a mentőben kísértett: nyitva van a villamosajtó. Hogy utána mi történt, azt nekem is a barátnőm mesélte el, én elveszettem az eszméletem – árulta el tegnap a traumatológiai klinikán lábadozó 17 éves Kiss Dániel, aki a barátnőjével együtt, hétfőn kora délután zuhant ki a mozgó Tatra villamosból az Anna-kút és a Centrum közti szakaszon.

Emlékezetkieséssel járó agyrázkódást, illetve a bokáján kisebb zúzódást szenvedett – magyarázta Simonka János Aurél, a traumatológiai klinika vezetője, aki éppen Dániel fején cserélte a kötést. A fiút 2-3 napig még biztosan bent tartják a klinikán megfigyelésre, nehogy valamilyen szövődmény alakuljon ki nála. A feje időnként még most is fáj. Barátnője egy kisebb térdsérüléssel megúszta a balesetet.

A szolidnak és nyugodtnak tűnő kőrösys fiú azt mondta: suli után, délután 2 körül szálltak fel a tömött villamosra, ahol az alsó lépcső fölötti fokon utaztak. Megkapaszkodni a tömeg miatt csak az ajtónyitó-szerkezetben tudtak. Az Anna-kút utáni kanyarban kilengett a villamos... Aztán már csak a nyitott ajtó képére emlékszik.

Kiss Dániel a traumatológiai klinika vezetőjével, Simonka János Auréllal. Fotó: Karnok Csaba
Kiss Dániel a traumatológiai klinika vezetőjével, Simonka János Auréllal. Fotó: Karnok Csaba

– Ez úgy hülyeség, ahogy van! – reagált az SZKT vezetője, Dózsa Gábor korábbi megállapítására, aki – kollégáira hivatkozva – hétfőn azt mondta: valószínűleg rugdosták az ajtót, azért nyílt ki. Dániel úgy tudja, csak egy idősebb férfi beszélt ajtórugdosásról... Az viszont biztos, hogy többet nem száll fel tömött villamosra – vonta le az eset tanulságát.

A nővér levele

A delmagyar.hu-nak eljuttatott levelében tiltakozik a balesetet szenvedett 19 éves egyetemista lány nővére. Azt írja: valóban sok az élvezetből rongáló fiatal, de nem tartozik e körbe a húga és annak barátja, a két jól nevelt és jól tanuló diák.

 
– Az elsődleges szakértői vizsgálatok szerint a két fiatal a lépcsőn utazott. Egy kanyarban elvesztették az egyensúlyukat, nekiestek a villamos ajtajának, ami ettől kinyílt – közölte tegnap Szenti Szabolcs rendőrségi szóvivő. Hozzátette: a fiatalember ellen szabálysértési eljárás indult, ugyanis tiltott helyen utazott.

Nem műszaki hiba

– Az biztos, hogy a Tatra ajtaja csak erőteljes mechanikai behatásra, határozott, többszöri lökdösésre vagy rúgásra nyílik ki – hangsúlyozta tegnap Dózsa Gábor. Az SZKT vezetője elmondta: a jármű átvizsgálásakor szakembereik semmilyen műszaki hibát nem találtak.

Olvasóink írták

84 hozzászólás
 • 84. msz1 2009. március 20. 15:25
  „Én is ott voltam bár az Anna-kútnál már leszálltam. 2 féle ajtóval felszerelt Tatra közlekedik: a 2 szárnyas és a 4 szárnyas. Ez 4 szárnyas volt, ha a közepének ketten nekitámaszkodnak, kinyílik. Igazából a barátnője is rátámaszkodott, így még nagyobb volt a lendület a kanyarban. Rugdosták? Hát ilyen hülyeséget életemben nem hallottam. Már csak azért is, mert akkora tömeg volt, hogy senki nem bírt megmozdulni. Nincs elég kapaszkodóhely sem, és nem értem, hogy lehet csúcsidőben egy járatot 20 percenként indítani? És akkor várjam meg a következőt, amin ugyanannyian lesznek, tehát sok értelme nincs... Itt nem felejtette el senki az utazási szabályokat, de nekem senki ne mondja, hogy legalább egyszer nem utazott volna az alsó lépcsőn, vagy alacsonypadlós járművön az ajtónak támaszkodva. Így ez szinte bárkivel megeshetett volna. Nem a hibást kell keresni (de azért nem szép dolog hogy őt büntetik meg) hanem csökkkenteni kéne a követési időt!”
 • 83. man 2009. március 13. 22:36
  „Akkora divat indoklás nélkül a fiatalokat szidni...

  "Mert most tényleg nem erről van szó, dehátamaifiatalok azok olyan..... de most tényleg nem erről van szó..."”
 • 82. qwertz_2 2009. március 13. 16:54
  „Na akkor szépen sorjában!

  Egy: a tömegközlekedés használatához tartoznak általános szabályok. Vannak kőbevésett és vannak "szájhagyomány" útján terjedők ( nem szemetelünk járművön, NEM IS DOHÁNYZUNK még akkor sem ha marha jó hecc "RAJ DOLOG"). A mostani fiatalok utazási kultúrájára jellemző, hogy (főleg nagy csoportban) képesek elfelejteni az alapvető viselkedési szabályokat.

  A srác a barátnőjével "egymásba gabalyodva" volt a villamoson. Ez tény...

  Az ajtóknál a két "közlekedési folyosó" nincs elválasztva kapaszkodórudakkal. Ez is tény.

  Ergó nem is nagyon volt lehetőségük mibe megkapaszkodni. Mivel a középső lépcsőn álltak (állítólag) így a felső vízszintes mozgató oszlop túl magasan lehetett nekik így maximum az ajtó mozgató oszlopba tudtak volna megkapaszkodni de az ugye az ajtó szélénél van így ha abba akartak kapaszkodni akkor is előfordul, hogy vagy túl messze van az oszlop (az ajtó 1,20m széles) és ezért nem tudják megfogni vagy a lendület miatt "elengedik". Ez is tény.

  A kereszteződés kialakítása nem a legszerencsésebb illetve nem ezekhez a járművekre lett kialakítva... Ez is tény...

  Sajnos nagyjaink sok olyan dolgot "megfúrnak" ami nyugaton már bevált.

  És most térjünk rá a szakmai részre.
  A balesetben "részes" villamos úgynevezett rövidcsuklós kialakítású villamos. Itt a két kocsirész alatt lévő kerekeket magában foglaló keret (forgóváz) egymással mechanikusan kapcsolatban van rudazatok segítségével. Ez segíti elő azt, hogy a villamos ívekben történő haladáskor "kisebb körön forduljon". Ez a fajta kocsikialakítás viszont érzékeny arra ha egy ív hirtelen véget ér majd rövid egyenes után ismét kanyarodik. És itt van a kutya elásva. A baleset helyszínén régen egy folytonos ív volt Anna- kúttól Centrum áruház felé) amely ív csaknem a régi helyén megmaradt az átépítés során. Csakhogy mivel van egy új vágánykapcsolat ( Centrum áruháztól Rókus felé) ami keresztezi az elöbb ecsetelt vágányt és annak helyszűke miatt nem lehet egyenes közbeiktatásával a keresztező részt kialakítani így a forgalmi irány lett a vesztes. Tehát a forgalmi vágány íve lett egy egyenes szakasz beiktatásával "kettévágva" mert az az általános felfogás hogy: ÍVES VÁGÁNY ÍVES VÁGÁNYT NEM KERESZTEZHET MERT AZ VESZÉLYES!

  De csak nálunk mert a sokat emlegetett nyugaton ezt meg merték csinálni de minálunk ez lehetetlen...

  A balesetben "részes" villamos ajtajai nem "szokványos" ajtók! Eredetileg nem ilyen ajtajai voltak ennek a villamosnak de a megvétel utáni felújításnál ez a rendszerű ajtók mellett szólt a voks!

  A villamos üzemszerűen nyitott ajtókkal nem indítható. Ajtó becsuk szerelvény elindul. Felvesz egy konstans sebességértéket kikapcsolja az áramot (a vágánykereszteződésen árammentesen kell áthaladni mert szikrázik a szedő) átmegy kb. 10-15Km/h sebességgel majd jön az ív-egyenes-ív kombináció. És ha már a kocsi nagyon lelassult újból áramot ad és "gyorsít" egy kicsit. ( nagyon nem érdemes mert hiába jutott túl a kocsi eleje az íven a rudazatoknak hála a kocsi kígyózó mozgásba kezd ami a vezetőt is billegteti nem is kicsit). Valószínű, hogy a rudazatok sem voltak 120%-os állapotban és emiatt a kocsi jobban belengett. Az hogy hányan nyomódtak neki az ajtónak nem lehet szerintem biztosra mondani. Dominó elv. Egy biztos az ajtó kinyílt és két utas kiesett. A körülményeket 100%ban sosem lehet majd tisztázni.

  Ezek az ajtók nem mondom, hogy totálisan megbízhatóak de mindenre nem lehet felkészülni!

  Nem félre érteni! Nem védem nem is vádolom egyik oldalt sem! Történt egy baleset! Megtörtént mert több tényező összejött...

  Mindkét oladlról történtek hibák és vannak hiányosságok! El lehetett volna kerülni ezt az esetet de most már mindegy.”
 • 81. kéziscsaj 2009. március 13. 15:29
  „IVY!
  "Felőlem Danika össze is törhette volna magát ennél jobban is.
  Elhiszed, hogy nem érdekel?"

  Ehhez csak gartulálni tudok.. magas lehet az iq szinted akár 1 döglött légyé.... szánalmas vagy.. nem értem h akkor minek írsz ide.. jah és ha lehet ne Danikázd le jó????!!!!!!:@
  Hogy lehetsz ennyire bunkó???!!!!”
 • 80. man 2009. március 13. 13:37
  „IVY!!!!!
  "suli után, délután 2 körül szálltak fel a tömött villamosra, ahol az alsó lépcső fölötti fokon utaztak"

  És még te magyarázol itt másoknak hogy tanuljanak meg olvasni...”
 • 79. Betty510 2009. március 13. 11:29
  „Kedves IVY!
  Most Te vagy tizenéves suhanc vagy, vagy szkt-s, vagy dózsa úr rokona, vagy egyszerűen egy érzéketlen állat. Nem értem minek olvasol el egy cikket, és minek reagálsz rá, ha nem érdekel. Én csak avval foglalkozom, ami érdekel. Felesleges, ilyen lekezelően megszólítani. Amúgy őszintén sajnállak. Biztos szörnyű életed lehet, ha ismeretlen embereken éled ki a bosszúd, ami a világ elleni harcod. Ne légy ilyen elkeseredett, ilyen fásult. Fordulj orvoshoz! Hidd el én szeretlek! És biztos mások is, bár kétlem, hogy van családod. És ne gondold azt, hogy miattad lettek öngyilkosak! Ez butaság.”
 • 78. Nymph 2009. március 13. 10:16
  „A személyes vitának ez a legjobb hely? Ha nem érdekel, minek olvastad el és minek kommentáltad? Szerintem most már hagyhatnánk az egészet, úgysem meghatni akartunk másokat.”
 • 77. IVY 2009. március 13. 09:26
  „Bettyke, Drága!
  Felőlem Danika össze is törhette volna magát ennél jobban is.
  Elhiszed, hogy nem érdekel?”
 • 76. flexsnake 2009. március 12. 22:43
  „62. hozzászólás ifj. Nagy Gábor 2009.03.12. 14:00
  Azt hittem az lesz a válasz hogy több jármű, és az egész nem felel meg a valóságnak, ehelyett:
  infláció :D
  Az infláció érinti az utast is. Vagyis ugyan akkora infláció sújtja mint a társaságot. Tessék másba belekötni.”
 • 75. SP 2009. március 12. 21:56
  „70. hozzászólás Betty510 2009.03.12. 16:32 """hogy a picsába jön ide az új lapos busz?"""
  Ha már más járművek ajtóinak kiírását hasonlítjuk össze akkor a vasúti kocsié tömör és velős.
  A WC ajtó mellett az ajtóra írva:---ne álljon szorosan az ajtó mellé----. Ebben minden benne van. Sőt még több is, miután átszerkesztette valaki a WC közelsége miatt:---ne álljon szarosan az ajtó mellé----”
 • 74. Nymph 2009. március 12. 17:14
  „Maug, te valamit nagyon félreértettél. Azt magyarázol bele, amit akarsz. Én továbbra is tartom magam ahhoz, amit eddig elmondtam, mindenki más azt feltételez, amit akar. Ahogy te is. De én ott voltam, láttam, velem történt. Igazából szerintem csak jól esik neked osztani az észt. De csináld nyugodtan, majd ha legközelebb történik hasonló, akkor megint jól megmondhatod, hogy nem kellett volna ezt meg azt csinálni, meg kéne tanulni olvasni, stb. Majd ha a te gyerekeddel történik valami, akkor sírhat a szád. És majd mások fognak neked papolni. Kösz az igazán értékes hozzászólásaidat!”
 • 73. maug 2009. március 12. 17:08
  „Akkor én is bemásolom ide:

  115. Nymph 2009.03.11. 21:26 Köszönöm, hogy Ostobának neveztél Te Egyetemista. Örülök, hogy utánaolvastál a témának. Ennek köszönhetően most már mindenki ismeri a szabályokat. Ha véletlenül mégis olyan embert látsz aki a lépcsőn utazik, akkor az már biztosan nem egyetemista hiszen azok naggggyon okosak és tudnak olvasni (Mint Te). Egyébként meg nem bunkózásból szóltam hozzá a témázoz, hanem azért mert sok hozzászóló (rokon, ismerős) azt állította, hogy semmi nem tiltja a lépcsőn utazást.

  120. kéziscsaj 2009.03.12. 16:25 Örülök, hogy van vezetői engedélyed, és hallottál már a KRESZ-ről. Azért nem találkoztál a témával, mert biztosan a Tesztkönyvet tanultátok. Javaslom olvasd egyszer végig az egészet, hátha egyszer jól jön majd! Tudod nem mindig autóvezetőként közlekedsz. Pld robogós kérdéseket sem tanulsz a B kategóriás oktatáson mégis vezethetsz robogót! Most akkor ez hogy is van? Nem tanultad, de vezetheted???? Köszönöm, hogy felhívtad a figyelmem arra, hogy a matricán feltüntetett... Tovább olvasom >>

  115. Nymph 2009.03.11. 21:26 Köszönöm, hogy Ostobának neveztél Te Egyetemista. Örülök, hogy utánaolvastál a témának. Ennek köszönhetően most már mindenki ismeri a szabályokat. Ha véletlenül mégis olyan embert látsz aki a lépcsőn utazik, akkor az már biztosan nem egyetemista hiszen azok naggggyon okosak és tudnak olvasni (Mint Te). Egyébként meg nem bunkózásból szóltam hozzá a témázoz, hanem azért mert sok hozzászóló (rokon, ismerős) azt állította, hogy semmi nem tiltja a lépcsőn utazást.

  120. kéziscsaj 2009.03.12. 16:25 Örülök, hogy van vezetői engedélyed, és hallottál már a KRESZ-ről. Azért nem találkoztál a témával, mert biztosan a Tesztkönyvet tanultátok. Javaslom olvasd egyszer végig az egészet, hátha egyszer jól jön majd! Tudod nem mindig autóvezetőként közlekedsz. Pld robogós kérdéseket sem tanulsz a B kategóriás oktatáson mégis vezethetsz robogót! Most akkor ez hogy is van? Nem tanultad, de vezetheted???? Köszönöm, hogy felhívtad a figyelmem arra, hogy a matricán feltüntetett szabályok erősebbek mint a jogszabályok. Lehet, hogy gyártok majd néhányat...”
 • 72. kéziscsaj 2009. március 12. 16:51
  „még az elöző kommentekhez az előző cikkhez:
  maug!
  Csak jelezném h a srácnak is van jogsia, mint ahogyan nekem is. Ott voltam minden KRESZ órán és a tankönyvem is megvan.... én nem tanultam az órákon de a tankönyvben sem arról, hogy a villamoson h utazunk..... Ennyit erről.... Mielött az észt osztanád ajánlok egy KRESZ tanfolyamot B kategóriára.... vagy mopedra:D:D::D ha megtanították h h kell a villamoson utazni akkor szólj:D és én is elmegyek oda az osztálytársammal együtt:D:D:D Ennyit a jogsis témáról... jah a matricákat pedig lassan olvasd és akkor láthatod h :"az alsó lépcsőn" van kiírva nem az h a lépcsőkön....remélem sikerült felfogni a 2 közötti különbséget. De ha gondolod akkor keresgélj a neten ilyen matricáról képet vagy legközelebb ha tömegközlekedési eszközön utazol, biztos találsz....
  Jah és még annyi h ki nem szál fel még a 2.lépcsőre is ha épp pl a buszra siet, mert vannak olyan járatok h óránként indulnak vagy 2-3 óránként.... és inkább elmegy valaki a tömött villamossal mint h várjon 5 percet a következőre és lekésse a buszt hazafelé és ott dekkoljon a megállóban. Mint ahogy Nymph is írta Szabadkára mentek volna.... oda nem 10 percenként jár busz....
  Mellesleg ha tilos ott utazni, amit jó tudni.... Akkor az ellenőr miért nem büntet érte???? Ha azzal szabályt szegünk meg? Szerintem akkor már a fél város fizetne.... Mert elég sokan utaznak így nap mint nap.
  Bocsánat a sértő hangnemért, de ez az eset és a hozzászólásod felháborított kissé... Imádom amikor olyanok irkálnak a témákhoz akik nem is ismerik a helyzetet vagy a résztvevőket.... csak úgy hozzászólnak és osztják az embereket mert nincs jobb dolguk. Jó hogy valakik ennyire ráérnek....

  maug!
  Csak jelezném h a srácnak is van jogsia, mint ahogyan nekem is. Ott voltam minden KRESZ órán és a tankönyvem is megvan.... én nem tanultam az órákon de a tankönyvben sem arról, hogy a villamoson h utazunk..... Ennyit erről.... Mielött az észt osztanád ajánlok egy KRESZ tanfolyamot B kategóriára.... vagy mopedra:D:D::D ha megtanították h h kell a villamoson utazni akkor szólj:D és én is elmegyek oda az osztálytársammal együtt:D:D:D Ennyit a jogsis témáról... jah a matricákat pedig lassan olvasd és akkor láthatod h :"az alsó lépcsőn" van kiírva nem az h a lépcsőkön....remélem sikerült felfogni a 2 közötti különbséget. De ha gondolod akkor keresgélj a neten ilyen matricáról képet vagy legközelebb ha tömegközlekedési eszközön utazol, biztos találsz....
  Jah és még annyi h ki nem szál fel még a 2.lépcsőre is ha épp pl a buszra siet, mert vannak olyan járatok h óránként indulnak vagy 2-3 óránként.... és inkább elmegy valaki a tömött villamossal mint h várjon 5 percet a következőre és lekésse a buszt hazafelé és ott dekkoljon a megállóban. Mint ahogy Nymph is írta Szabadkára mentek volna.... oda nem 10 percenként jár busz....
  Mellesleg ha tilos ott utazni, amit jó tudni.... Akkor az ellenőr miért nem büntet érte???? Ha azzal szabályt szegünk meg? Szerintem akkor már a fél város fizetne.... Mert elég sokan utaznak így nap mint nap.
  Bocsánat a sértő hangnemért, de ez az eset és a hozzászólásod felháborított kissé... Imádom amikor olyanok irkálnak a témákhoz akik nem is ismerik a helyzetet vagy a résztvevőket.... csak úgy hozzászólnak és osztják az embereket mert nincs jobb dolguk. Jó hogy valakik ennyire ráérnek....”
 • 71. ifj. Nagy Gábor 2009. március 12. 16:34
  „SP légyszíves ne vidd el a témát, csak mert látod a nevemet. :)

  A villamosnak nem alternatívája a kerékpár, a nagy kerékpáros kultúrájú városokban is jellemző a villamoshálózat megléte.”
 • 70. Betty510 2009. március 12. 16:32
  „Biztos nagyon hülye vagyok, de hogy a picsába jön ide az új lapos busz? Arra gondolsz amin nincs is lépcső? Azon biztos veszélyes a lépcsőn állni! Nem értelek! Ki dőlt neki az ajtónak? Talán Te? Igen kiesel, ha nem veszed észre, ha a sofőr kinyitja. Csak a mozgó villamos ajtaját nem kellett volna kinyitnia. Biztos véletlen rákönyökölt, azért volt az eset után annyira zavarban, hogy egyből gyanúsan támadott. Mind1 elnézzük neki, végül is nem jött autó, ami irtó nagy mázli, nem haltak meg. De legközelebb valaki megfog.”
 • 69. IVY 2009. március 12. 16:18
  „AZ ÚJ, LAPOS BUSZOK AJTAJÁN OLVASHATOD BABÁM! :D
  Az analfabéták, gyengénlátók kedvéért még egy fehér alapon, kék grafika is egyértelműen mutatja, hogy ne támaszkodj az ajtónak, mert kiesel rajta!”
 • 68. Betty510 2009. március 12. 15:50
  „"A LÉPCSŐN UTAZNI ÉS AZ AJTÓNAK TÁMASZKODNI BALESETVESZÉLYES ÉS TILOS!!!"
  Ezt ugyan hol tetszett olvasni? Tessék már megmutatni!!! Mert én még ilyet nem láttam, de komolyan. "Az ajtónak támaszkodni, és az alsó lépcsőn tartózkodni tilos". Na ilyet láttam már! Még szerencse, hogy ebben az esetben (legalábbis annál az ajtónál) senki nem tartózkodott az alsó lépcsőn, és senki nem támaszkodott az ajtónak. Hála az Istennek, különben, ha véletlen, magától kinyílik az ajtó (ami az szkt szakcsijainak teljesen természetes, és nem a villamos szar műszakilag teljesen, mert mégis csak drága lenne mindet átvizsgálni, netán fejleszteni, és ne adj Isten kiselejtezni), még meg is halhat valaki. Mekkora mázli, hogy a kiírt szöveg utasításait betartották.”
 • 67. IVY 2009. március 12. 15:30
  „Egyébként ha pont az lenne kimatricázva (ha a hülyegyerekek nem tépnék le folyton) hogy A KÖZÉPSŐ AJTÓN UTAZNI BALESETVESZÉLYES! :D - akkor is egy a végre a sztorinak: rossz helyen álltál? ráadásul rossz helyre támaszkodtál? - ÍGY JÁRTÁL!”
 • 66. IVY 2009. március 12. 15:29
  „65.!
  Elkövettem igen, de kb. 25 éve, amikor én voltam középiskolás. Mellesleg nem igazán volt jellemző! De egy Szeged-Tápé közötti autóbusz felső lépcsőjén történő utazásra konkrétan emlékszem! (asszem a Felső Tiszapartig :)
  Mellesleg folyton talpaltunk a suliba, pedig én is Kőrössy-be jártam! :D”
 • 65. Nymph 2009. március 12. 14:50
  „Miért, ma már ez van kiírva? Eddig az volt, hogy az ALSÓ lépcsőn állni tilos. Egyébként, az vesse ránk az első köve,t aki még SOHA nem szállt fel tömött villamosra, vagy egyéb járműre, mert sietett, vagy bármi ilyesmi! Most te is nagyon szent vagy, de fogadok, hogy te is követtél már el hasonló "hibát"...”
84 hozzászólás

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Visszatérhet az influenzajárvány

Két tűz közé került Csongrád megye az influenzafertőzések szempontjából – mondta el tegnap… Tovább olvasom