Délmagyar logó

2018. 10. 20. szombat - Vendel 10°C | 20°C Még több cikk.

Darazsat irtattunk a kánikulában - soha ne tömjük be purhabbal a fészket!

Darazsak fészkeltek be az udvarban egy lefedett áramelosztóba: bejöttek a konyhába, berepültek a hajamba, irtattunk. Minden, amit tudni akart a darázsirtásról - elmondjuk, mi az, amit semmiképp ne tegyen!
Darazsak költöztek egy udvari áramelosztóba, a konyhaajtónktól három méterre - nem bírták ki azt a másfél hetet, amíg elköltözünk. Napi szinten tévedtek be a konyhába, a szellőzőn keresztül a fürdőszobába és egyszer a hajamba is. Még mielőtt a gyerekek is összeakadnának velük, jeleztem a közös képviselőnek, ő szólt az irtóknak. Két nap múlva előzetes egyeztetés után négykor csörgött a kaputelefon, és amikor megkérdeztem, ki az, beleszólt egy férfi: "A bogaras ember!"

Este már nem ültek kint az őrök

Védőfelszerelést vártam, vagy legalábbis hosszúnadrágot-hosszú ujjú felsőt, de a bogaras ember rövidnadrágban, pólóban, és egy gázpalackszerű eszközzel érkezett, amelyhez hosszú cső csatlakozott. Nem kellett ugyanis leszedni az elosztó fedelét - meglehet, villanyszerelő nélkül nem is érdemes, ő meg úgysem nyúlna be a darazsakhoz. Elmondta: az irtószerrel lefújja a falat a fedél körül, ahol bebújnak a fedél és fal közti résbe. Aki jön, aki megy, kénytelen áthaladni ezen a részen, és a rátapadó méreg megöli. Amelyik a fészekben van, az is ki akar jönni előbb vagy utóbb - és akkor eléri a végzet.
 
Tudta? létezik "napelemes" darázs
Egy kutatás szerint a keleti lódarázs (Vespa orientalis) kültakarójába ágyazott xantopterin segítségével a fényt elektromos energiává alakítja, ami megmagyarázza, miért aktívabbak ezek a darazsak magasabb fényintenzitásnál. A fényenergia hasznosításának pontos biokémiai mechanizmusát még nem sikerült felderíteni, írja a wikipédia, ahol részletesen is tájékozódhatnak a különböző darázsfajtákról. Sok érdekességet tudhatnak meg ebből a cikkből is. Annyit mindenképpen érdemes tudni, hogy ha a helyén hagyjuk a fészket, a dolgozók ugyan elpusztulnak, de a királynő áttelel, és amint az idő felmelegszik, megalapítja az új kolóniát.
Ő munkához látott, én bementem, nehogy addig kiszabaduljanak a gyerekek. Késő délután még mászkáltak a darazsak az elosztó körül, ki-be a résen, este viszont már nem ültek kint a fedél peremén a megszokott őrszemek. Ebből sejtettük, hogy megkezdődött a darázs-armageddon, és valóban: reggelre vagy harminc tetem hevert a porban. Azóta sincs mozgás a néhai fészek körül, és mivel a szer tartós hatású, oda egy darabig darázs biztos nem települ.

Mivel a gyerekekre vigyáztam, amikor elbántak a darazsakkal, sokkal többet nem tudtam kérdezni. Megkerestem ezért ifj. Horváth Istvánt, a rovarirtással foglalkozó Fedóra Extra Kft. ügyvezetőjét, aki sokkoló számot mondott:

- Amikor intenzív meleg van, mint most, napi szinten 20-50 helyre kell kimennünk darazsak miatt, és ez csak Szeged és környéke. A riasztások jelentős része a tűzoltósághoz fut be, de ők csak életveszély esetén jönnek ki darazsat irtani. A bátrabb laikus megpróbálja házilag kezelni a problémát, ám ez fájdalmas élménnyel végződhet.
A tartós hatású irtószer darázs-armageddonhoz vezetett. Fotó: Farkas Judit

Abból például kellemetlen meglepetés, akár életveszély is lehet, hogyha bármivel eltömik a darazsak fészkéhez vezető nyílást. Mi a purhabos megoldást kaptuk ötletként, de nem kiviteleztük. Kiderült, miért nem érdemes.
 

- Ha a darazsak fészkét eltömítik, a mögött ők még kapnak levegőt. Keresnek másik kijáratot, és ha nem találnak, csinálnak, gyakran befele fúrnak a lakásba. Egy faluba nemrég azért hívtak minket, mert az 50 centi vastag falú vályogházban berágták magukat a darazsak a szobába. Hajnalban a zümmögésre ébredtek a lakók.

 
 

A szakember elmondta: az is gyakran előfordul, hogy a gipszkarton mennyezeten veszik észre a gyanús foltot. A fészkek nyákos része átáztatja az anyagot, és előbb-utóbb a darazsak is átrágják magukat rajta.
 

Ha a katasztrófavédelemhez fut be a bejelentés, először méhészt hívnak. Amennyiben méhekről van szó, övé az ingyen raj - és az is kiderülhet, hogy védett rovarok költöztek be az ember környezetébe. Az éghajlat változása miatt egyre gyakoribb nálunk is a trópusi vidékeken honos tőrösdarázs. A lódarázshoz hasonló méretű, de csíkozása nem barna-sárga, hanem inkább fekete-sárga, és nem ingerlékeny, sokkal inkább félénk. Tud szúrni, csak nem szeret - szelíd, jámbor állatnak mondja a szakember. Legutóbb az ásotthalmi óvoda udvarán találkoztak velük, ahol egy fa korhadó tönkjét találták meg. Az orrszarvúbogár lárvája a célpont, belepetéznek a cserebogárlárvába is:  irtani viszont nem lehet őket, mert 50 ezer forint az eszmei értéke darabjának. A fatönköt eltávolították az ovi udvaráról, a darazsakat pedig, mivel nem agresszívek, petézés után továbbállnak, na meg védettek is, nem volt miért irtani.

Ne szórakozzunk a lódarázzsal!

Vérmérsékletre nagyon más hasonló méretű rokona, a lódarázs: ez az egyik fajta, amelyikhez mindenképpen irtót kell hívni. 2-3 centisre is megnő, csillár alakú fészket épít, és őrszemeket állít a társaság: ha fenyegetést észlelnek, rárepül a vélt támadóra az egész raj.
 
Lódarázs. Fotó forrása: wikipédia
Lódarázs. Fotó forrása: wikipédia

Ráadásul olyan erős a fullánkja, hogy - ellentétben a kisebb darazsakkal, amelyekkel ez megesik - nem szakad bele az emlősök bőrébe sem. Így egészen biztos, hogy többször is tud szúrni.

Családi házaknál egyébként a darázsfészkek 80 százalékát házilag is ki lehetne irtani az üzletekben is kapható darázsirtó aeroszollal. Feltéve, ha nem ló- vagy vaddarázs fészkelte be magát - ennek a fészeknek, amelyet 2013-ban találtak egy szentesi padláson, biztosan nem estünk volna neki egy flakon darázsirtóval. Sándorfalván ugyanebben az évben méhfarkasok építettek hatalmas fészket egy padláson, és mutatunk egy külföldi videót is erős idegzetűeknek. A kecskedarázs vagy a német darázs könnyebben kiirtható - ezeket repülés közben lógó lábukról lehet megismerni.
 
Kecskedarázs. Fotó forrása: wikipédia
Kecskedarázs. Fotó forrása: wikipédia
 
Német darázs. Fotó forrása: wikipédia
Német darázs. Fotó forrása: wikipédia

Fészkük általában nem túl nagy, szeretnek a redőny sarkában, eresz vagy tetőcserepek alatt megtelepedni. Tudni kell, hogy minden rovar imádja a meleget, de nem a rátűző napsütést. Ezért keresnek eldugott, de meleg helyeket.
 
 

A vaddarázs vagy a földbe, vagy épületek repedéseibe szeret beköltözni. A családban előfordult eset, hogy valaki kiásta a brigádot: elképesztő mennyiségű csípéssel honorálták. Ha a redőnytoknál sok kiszóródott hungarocellt látunk, vagy egy percen belül 30-40 darázs repked ki-be egy lyukba, résbe, gyanakodhatunk, hogy vaddarazsak leptek meg minket. Fészkük általában túl mélyen van ahhoz, hogy darázsirtó aeroszollal lefújhatnánk, a fal pedig felszívja a mérget: közvetlenül a fészekre kellene fújni, hogy hatásos legyen. A szakemberek által használt vegyület ráragad a csillószőrzetre, így a fészekbe is behurcolják.


Rászállnak mindenre, mint a legyek

- Ez az ÁNTSZ által engedélyezett készítmény, mikrokapszulás méreg. Nem növényvédő szer, hanem egészségügyi méreg: a lakosság kiszolgálására készült, tehát rosszul nem leszünk a kifújt szertől, de csak szakember alkalmazhatja. A NÉBIH élelmiszerrel foglalkozó üzemek, üzletek esetén évente kétszer elő is ír megelőző kezelést, mert a darazsak, mivel mindenevők, ugyanúgy átviszik a szennyeződést egyik élelmiszerről a másikra, amire rászállnak, mint a legyek - magyarázta ifj Horváth István. Egyik videónkban, amelyet a Fedóra Extra Kft. ügyvezetőjétől kaptunk, éppen az látható, ahogy a darázs lerág egy darabka húst, majd elrepül vele.
 

Azt javasolja, ha nem tudjuk biztonsággal megállapítani, milyen darázzsal van dolgunk, hívjunk inkább rovarirtót. Ugyanez vonatkozik arra az esetre is, ha allergiásak vagyunk a darázscsípésre: mindegy, milyen darázs környékezi a házat, szakemberrel irtassunk! Na meg ne hessegessük a darazsat! Támadásnak érzékeli a léghullámot és azonnal szúr.

- Az allergiás reakció embertől függ: van, akinél a szúnyogcsípés is bedagad, gennyes lesz. A darázscsípésnél számíthatunk nagy duzzanatra, csalánkiütésre, légszomjra, szívritmuszavarra. Az a legveszélyesebb, ha az arc környékét éri a csípés, mert a vékony fejbőrből egyből a véráramba jut a méreg. Gyorsabban felszívódik, gyorsabban reagál a szervezet - magyarázta a sokat tapasztalt rovarirtó: azonnal orvoshoz kell fordulni, akkor is, ha nem tudunk róla, hogy allergiásak lennénk.

Mi történik, ha nem tudják megközelíteni a fészket? Mikor húznak védőfelszerelést? - kérdeztem. Kiderült: a katasztrófavédelem segít ilyen esetekben darus kocsival, de ritkán kell hozzájuk fordulniuk, mert 10-12 méterre fel tudnak "lőni". A felszerelést mindenképpen felveszik például a földbe költözött vaddarazsaknál. - Csak azt látjuk, hogy ki-be szálldogálnak a lyukon, de ha 50 centire megközelítjük a fészket, érzékelik a lépéseket és támadnak. Mélyen a földbe építik a fészküket, házilag soha ne próbálkozzunk a kiásásával! - figyelmeztetett a szakértő. Volt, aki szúnyoghálóval próbálta elzárni a járatukat, de azon igen gyorsan átrágják magukat. Ha elrágják a nyers húst is, és nem akadály nekik a fal, a födém, hogyan lenne az egy szúnyogháló?
 
2013-ban találták ezt a darázsfészket egy szentesi garázs padlásán.
2013-ban találták ezt a darázsfészket egy szentesi garázs padlásán.

A legnagyobb darázsfészekkel eddig Pest megyében találkoztak: egy három emeletes családi ház befejezetlen harmadik szintjére kellett felmászniuk kívülről, létrával.

- A fészket az oszlopszerű kémény köré építették, már majdnem a padlóig ért. Félelmetes volt a látvány is, de a hang, amit kiadtak, még félelmetesebb - mesélte a szakember. Védőfelszerelésben lefújták a fészket és a darazsakat, majd leszedték és elvitték a darázsfészket, nehogy megint beleköltözzenek.
 
Milyen rovarokhoz hívják még a "bogarasokat" nyáron?
A melegnek nem csak a darazsak, hanem más rovarok is örülnek. Rengeteg csótányriasztást kapnak a szakemberek: ezek 80 százaléka valójában aratóbogár - más néven gabonafutrinka -, amelyet összetévesztenek a csótánnyal. Tudják, az az idegesítő fekete bogár, amelyik berepül az ablakon, az arcunkba potyog éjszaka, és néhány évente nagyon sok van belőle - de hát mi foglaltuk el az ő területüket, nem fordítva. A régi téglaépítésű lakásokban a svábbogarak jöhetnek elő a lefolyóból: ennek a csótányfajtának nagy a vízigénye, így nem marad meg hosszú távon a lakásban, ettől függetlenül nyilván rövid távon sem szeretnek együtt élni vele. Irtatják élelmiszerrel foglalkozó munkahelyeken, például pékségekben, éttermekben a legyeket is: a lisztbe például nagyon szeretnek belepetézni, riasztották már a "bogarasokat" kukacok, azaz légylárvák miatt is. A szakemberek a legyek kapcsán is a megelőző kezelést javasolják. Ősszel meg majd jön a poloskaszezon, amikor a fázós mezei poloskák utat találnak a lakásokba. Végezetül, mivel mindent szépen végigolvastak, belinkelünk ide egy nagyon érdekes videót arról, hogy a darazsak is járhatnak néha pórul, valamint egy ismeretterjesztő cikket a részeg darazsakról.

hirdetés

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Az élelmiszerek Oscarján kapott elismeréseket, közel 400 millió forintból korszerűsít a szegedi cég

Az élelmiszerek Oscarján kapott elismeréseket, közel 400 millió forintból korszerűsít a szegedi cég
Több mint 381 millió forintból, ebből mintegy 190 millió forint vissza nem térítendő uniós forrásból… Tovább olvasom