Délmagyar logó

2018. 05. 20. vasárnap - Bernát, Felícia 13°C | 23°C Még több cikk.

Darvak nyomában a Fehér-tónál

Szeged - Félénk madarak a darvak, ezért nehéz a behúzásukat közelről megfigyelni a szegedi Fehér-tónál – tapasztaltuk meg tegnap, amikor csatlakoztunk egy darulesre tartó csoporthoz.
Sándorfalva szélétől sétáltunk be a tó sarkáig. Amíg nem kezdett sötétedni, csak a kevésbé rendezett formációkban szárnyaló libákat láttuk. Azt, hogy a darvak mikor mennek az éjszakázóhelyükre, befolyásolják az aktuális fényviszonyok is. Napközben a környező szántóföldeken táplálkoznak elhullott gabonaszemek után kutatva, éjjel pedig a víz közepén biztonságosan alhatnak, oda nem megy se kóbor kutya, se róka.

Darvak nyomában a Fehér-tónál. Fotó: Schmidt Andrea (galéria)

– A daruszinkronban, azaz a madarak számlálásában is rendszeresen részt vevő természetvédelmi őrszolgálatnak köszönhetjük, hogy folyamatosan tudjuk, mikor mennyi daru mozog a területen. 1600 példány körül van most a számuk, ez még novemberben folyamatosan nőni fog. Egy átlagos évben 20 ezer példány van itt a vonulás tetőzése idején – mondta Ábrahám Krisztián, a KNPI oktatásszervezője, rövid túránk vezetője. A darvak Északkelet-Európában, főleg nagyobb kiterjedésű vizes területeken, sztyeppéken fészkelnek. Őszi vonulásuk idején a magyar Alföld vizes élőhelyei fontos gyülekezőhelyük. Innen a Fekete-tenger irányába vagy Tunéziába tartanak, de az utóbbi években sokan közülük át is telelnek a Fehér-tónál az éghajlatváltozás miatt, ha van hozzáférhető táplálékuk a tél folyamán is.

Darvak nyomában a Fehér-tónál. Fotó: Schmidt Andrea (galéria)

Ezen a hétvégén újra nézhetnek darvakat a természetkedvelők, és egy ökoturisztikai fesztiválon is részt vehetnek, amelyről a nemzeti park honlapján lehet bővebb információt találni. Az országos szinten turistalátványosságnak számító III. Fehértavi Darvadozás november 14. és 16. között lesz.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

A megyei főügyészség is csatlakozott a Nyitott bíróság programhoz

A Nyitott Bíróság program a Szegedi Ítélőtábla, a Szegedi Törvényszék, valamint a programban részt vevő gimnáziumok együttműködésében már több, mint két éve működik. Tovább olvasom