Délmagyar logó

2017. 08. 19. szombat - Huba 20°C | 35°C Még több cikk.

Darvasi László Bolond Helga című darabja a kisszínházban

Szeged - A szegedi Z. Nagy cukrászcsalád 1994-es tragédiája és a szövevényes Farkas Helga-ügy „ihlette" munkatársunk, Darvasi László Bolond Helga című darabját, amit a kilencvenes években sikerrel mutattak be – Debrecenben. Évtizednyi várakozás után most a szegedi közönség is megismerkedhet vele.
A szegedi Z. Nagy cukrászcsalád 1994-es tragédiája és a szövevényes Farkas Helga-ügy „ihlette" munkatársunk, Darvasi László Bolond Helga című darabját, amit a kilencvenes években sikerrel mutattak be – Debrecenben. Évtizednyi várakozás után most a szegedi közönség is megismerkedhet vele: szeptember 21-én, a magyar dráma napján Bal József rendezésében tartják a premiert a kisszínházban.

Darvasi László darabjában az emberek egymás közötti viszonya érdekelt legjobban. A próbák alatt nem azt éreztük a legfontosabbnak, hogy kinyomozzuk és kinyomoztassuk a nézőkkel, ki a gyilkos – mondja Bal József, a Szegedi Nemzeti Színház prózai tagozatának vezetője, aki társulatával már az elmúlt évad végén előkészítette a pénteki bemutatót.

– Az az érdekes, hogy zártságra hajlamos közösségek milyen különleges kapcsolatokkal, összefüggésekkel, egymásba gabalyodásokkal rendelkeznek. Ha egy pici követ beledobunk egy ilyen tócsába, akkor a lánc legvége is megrándul, függetlenül attól, hogy a konkrét ügyben érintett-e valaki vagy sem. Mindenkinek van vaj a füle mögött, és a városban mindenki összerezzen, elkezdi a maga portáját söprögetni. Darvasi ezt nagyon jól megírta.

Kocsis helyett Safranek

A Bolond Helga egyik főszerepét, Richtert Kocsis György játszotta volna, aki két héttel a tavaszi olvasópróba előtt tragikus hirtelenséggel elhunyt. Nehéz volt gyorsan megfelelő színészt találni: Safranek Károlyt hívták meg vendégként a szerepre. A rendező szerint az ő személyisége erősen meghatározza az előadást.
Bal József szerint nemcsak a Z. Nagy család kiirtása, hanem a rejtélyes Farkas Helga-ügy is benne van kiváltó okként a bűnügyi történetben, miközben konkrétan egyik sincs beleírva. A brutális kegyetlenség, amellyel a szegedi cukrászt és családját meggyilkolták, megdöbbentette az embereket, de igazából keveset lehet az ügyről tudni, máig sok a talány. Valószínűleg ez adta az ötletet az írónak: kiindulva egy megfejtetlen helyzetből, mi minden tud rárakódni egy történetre.

– Nincs napi politikai aktualitása a darabnak, nincsenek benne kiszólások. Szeged neve el sem hangzik, valahol egy németalföldi városban játszódik a sztori. Aktualizálásra nincs is szükség, mert remekül megírt a szöveg, költői a nyelvezet, kemény és szikár a darab. Minden dráma akkor szól nagyot, ha a mechanizmusok lényegét ragadja meg, mert akkor időtlenné tud válni – hangsúlyozza a rendező.

Székhelyi József főigazgató 2003-as direktori pályázatában is szerepelt, hogy szegedi szerzők műveit is szeretné műsorra tűzni. Huszár Lajos A csend és Vántus István Aranykoporsó című operájával az egyik műfajban már teljesült a program, de a Darvasi-bemutató még váratott magára.

– Már négy évvel ezelőtt, amikor Székhelyi József idehívott, jeleztem, hogy szeretném a Bolond Helgát megrendezni. Fontosnak tartom, hogy az egyre jobb kortárs magyar drámák folyamatosan szerepeljenek a repertoárunkon. Egressy Zoltán darabjait is ezért mutattuk be. Amikor tervezzük az évadot, mindig szigorúan meg kell néznünk a bevétel-kiadás rovatot is. A nagyszínházat meg kell töltenünk, nem lehet olyan darabokat játszani ott, amelyek kétesélyesek. A kisszínházban évadonként öt-hat bemutatóra van lehetőség, ott progresszívebb, a fiatalokat is jobban megszólító kínálatot szeretnénk nyújtani. A nagyszínházban is kell persze legalább egy-egy prózát játszani minden szezonban, de olyan, szélesebb érdeklődésre számot tartó darabokat kell ott műsorra tűzni, mint a Játék a kastélyban vagy a Dollárpapa.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Az egyetemé az egészségügy, a Hunguest Hotelsé a fürdő

Szeged - Bekiabálásokkal tarkított többórás parázs vita után a szegedi közgyűlés kormánypárti… Tovább olvasom