Délmagyar logó

2017. 12. 12. kedd - Gabriella 7°C | 16°C Még több cikk.

Darvasi titokzatos világválogatottja

A németországi világbajnokságra időzítve jelentette meg a Magvető Kiadó kollégánk, Darvasi László A titokzatos világválogatott című kötetét. A focival kapcsolatos írásokat tartalmazó könyvet szerdán 15 órától a Tisza Lajos körúti Fókusz Könyváruházban dedikálja a szerző, akivel Szilasi László irodalomtörténész beszélget.
Darvasi László: A valóságot gátlástalanul keverem a fikcióval. Fotó: Schmidt Andrea
Darvasi Lászlónak az ÉS-ben és a Délmagyarországban is rengeteg futballtárgyú írása jelent meg az elmúlt években. Tavaly javasolta német kiadójának, a Suhrkampnak, hogy csináljanak belőlük egy focis könyvet. – Ezeket az egymástól sokszor eltérő hangú írásokat, amelyek között volt szabályos tárca és novella is, nehéz volt egy hangra hozni. Látszólag könnyűnek tűnt a feladat, végül mégis majd egy évig tartott. Németül már megjelent a kötet, és meglepetésemre a horvát kiadóm is szokatlanul magas, 15 ezres induló példányszámmal hozta ki. Sok apró focis történet szerepel benne. Nem szabályos futballkönyv, bár nagyon sok valóságos elemet is tartalmaz. A valóságot teljesen gátlástalanul kevertem a fikcióval – meséli Darvasi László, aki írásaiban időnként a történelmet is kifordította.

Az új kötet borítólapja
Érdekes például az emlékezetes 1954-es berlini német–magyar vb-döntőhöz kapcsolódó novellája. – 2–2-es állás után a harmadik gólnál a német Szepesi, Herbert Zimmerman így kiált fel: Rahn belőtte! Gól, gól! 3–2 a magyarok javára! És ekkor elkezdem azt a történetet írni, hogy mi lettünk a világbajnokok. Megnézem, ez hogyan hatott Puskásékra, a kommunizmusra, a szocializmusra, hogyan lett itt virágzó futballkultúra és gazdaság, hogyan süllyedt viszont az NSZK és a kapitalizmus mind mélyebbre és mélyebbre. Abszurd, groteszk történelemszemlélet jellemzi ezt az írást. Szerintem egyébiránt a futball az élet legtisztább metaforája.

Ha elkezd valaki focizni, rögtön kiderül róla, hogy milyen ember, miféle szenvedélyek, elfojtott vágyak dúlnak benne. Azonnal kibújik belőle a törpe, a gonosz, az irigy vagy az önfeláldozó. Több szegedi történet is szerepel a kötetben. Például egy szurkolóról, aki a Radnóti gimnázium udvarán játszott meccseinken mindig ott támasztotta a kerítést a kerékpárjával. Megírtam – persze név nélkül – azt is, hogy két sportos kollégánk, Mádi Jóska és Süli Robi hogyan érkezett a Délmagyar focicsapatába, mit tettek, hogyan viselkedtek. A szegedi focibarátok rájuk ismerhetnek – mondja Darvasi, aki azt is elárulja: a hamarosan kezdődő németországi vb-n legjobban egy brazil–argentin döntőnek örülne.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

A pszichiátriára költözik a fertőző

Átalakítják a nemrégiben több százmillió forintért felújított szegedi kórház pszichiátriai… Tovább olvasom