Délmagyar logó

2017. 05. 30. kedd - Janka, Zsanett 14°C | 29°C Még több cikk.

Darvasié a Rotary Irodalmi Díj

Második alkalommal adták át tegnap este a Rotary Irodalmi Díjat. A Duna Televízió közvetítéséből értesülhettek a nézők: a három jelölt közül lapunk szerzője, Darvasi László kapta Virágzabálók című nagyregényéért a 3 millió forinttal járó rangos elismerést.
A Budapest–Tabán Rotary Club alapította 2008-ban a Rotary Irodalmi Díjat, amelyet első alkalommal Lator László költő kapott meg tavaly. A 3 millió forinttal járó elismerésben az a könyvhéttől könyvhétig, magyar nyelven megjelent, eredeti irodalmi alkotás – regény, novella, verseskötetet – részesülhet, amely magas irodalmi értékén túl leginkább kifejezi a Rotary eszmeiségét.

A díj odaítéléséről felkért szakmai zsürorok javaslata alapján a Sumonyi Zoltán költő, író elnökletével működő kuratórium dönt. A grémium tagja még a szegedi Ilia Mihály Széchenyi-díjas irodalomtörténész és Gömöri György Londonban élő magyar költő.

Idén Boldizsár Ildikó Királylány születik, Balázs Attila Kinek Észak, kinek Dél, és Darvasi László Virágzabálók című regénye versengett. A Duna Televízió tegnap este élőben közvetítette, ahogyan lapunk szerzőjének, Darvasi László József Attila-díjas írónak adták át a rangos kitüntetést.


– Ha az ember szorgalmas, idővel megkap bizonyos állami díjakat. Ez az elismerés azonban az adott műnek szól, nagy öröm megkapni – fogalmazott lapunknak Darvasi László. – Erős a regény multikulturális természete, a mássággal foglalkozik, azzal, hogy mi van az objektív történelem mögött, a legendák, a mítoszok világában – mondta.

– A zsűri magas irodalmi teljesítményeket szem előtt tartó döntését igazolja, hogy a díjazott műveire a társművészetek is felfigyeltek: Darvasi A gyújtogatók című drámáját a Nemzeti Színház Tízparancsolat című felolvasószínház sorozatában a Pécsi Országos Színházi Találkozón és a Nemzeti Színház nyílt napján is játszották – indokolt Sumonyi Zoltán. „Darvasi László Virágzabálók című regényének súlya és jelentősége, úgy vélem, vitathatatlan a történő magyar irodalomban: megkerülhetetlen nagyregény született – méltatta a művet Szilasi László irodalomtörténész az ÉS-ben.

Konferencia a prózaművészetéről

Magyar lagúnák címmel konferenciát rendeznek Darvasi László írói pályájáról, prózaművészetéről október 16-án és 17-én Szegeden, a Grand Caféban. Darvasi Virágzabálók című regénye az idei könyvhéten látott napvilágot, fő helyszíne Szeged, a cselekmény a reformkor és a nagyárvíz közötti időszakban játszódik, és jelentős mértékben épít a környék akkori kulturális és etnikai sokféleségére, történelmi hagyományaira. Mivel idén emlékeztünk meg a nagyárvíz 130. évfordulójáról, a regény sajátos aktualitással is bír Szegeden. Az irodalmi tanácskozás célja, hogy minél többféle nézőpontból közelítse meg a Darvasi-mítoszt, a mesék, történetek, legendák immár nagyepikai formában, nagyregényben való visszatérését.

Olvasóink írták

 • 7. zetor 2009. október 10. 11:47
  „Gratula a Darvasinak, de, hogy Obama és a "békenóbeldíj"...
  Akkor mit kapnak a dzsihád elvetemül fanatikusai?
  Bocs, hogy ezek jutottak az eszembe...”
 • 6. lidi 2009. október 10. 10:55
  „ja, és akkor pontosítanék: nem 3tagú zsűrii, hanem 8, és nem 3 mű versengett, hanem 25, kedves DM-munkatárs...”
 • 5. lidi 2009. október 10. 10:08
  „nem akarnék ünneprontó lenni, de azért vicces (vagy inkább nagyon szomorú), hogy ezt a cikket keresgélni kell a nyitó oldalon is, meg a szeged aloldalon is...”
 • 4. lidi 2009. október 10. 10:00
  „Gratulálok! És köszönet a többiért is, Szív Ernőért, a Trapitiért... kicsit vicces a cikkben ez a sok "lapunk szerzője", de sebaj. és hát igen, a fiaink is menetelnek - jó kis nap volt ez a tegnapi”
 • 3. unheimlich 2009. október 10. 07:23
  „Őszintén gratulálok Lacinak!”
 • 2. fazsoo 2009. október 09. 23:43
  „elképesztő és fantasztkus! még megpróbálok akkor gratulálni amikor a hivatásos seggfejek nem nyomják be a dumájukat a kommentekbe, kurázsi.info stílusban, és nem bármire hivatkozva a sima fanyalgás lesz a topik. ennek a lapnak, ha van értéke, most találja meg az utolsót. most mutatnak rá. sok szerencsét! mélyen vagytok, bányász-DM-újságírók, önhibától (is)mentesen -- jó szerencsét!”
 • 1. TUTI 2009. október 09. 22:44
  „Fantasztikus! Megerdemelt! Gratula! Allati JO! Szereny, nagy ironk van!
  Orvosi, kemiai, fizkai, Nobek dij?? U20 a 4-ben??”
Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Deutsch Tamás: Morvai Krisztina csinos asszony

A fideszes politikust olvasóink kérdezték vásárhelyi otthonáról, a Jobbikról és a Bundesliga-frizuráról. Tovább olvasom