Délmagyar logó

2017. 01. 19. csütörtök - Sára, Márió -7°C | 0°C

Darwin-nap: a tudományos gondolkodás ünnepe

Szeged - Charles Darwin február 12-ei születésnapja a tudományos gondolkodás nemzetközi ünnepe. Az evolúcióelmélet kitüntetett szereppel bír a tudományban.
A Darwin-nap a tudományos gondolkodás nemzetközi ünnepe. A kezdeményezők úgy gondolták, annak ellenére, hogy modern kultúránk és életvitelünk nagyrészt a tudomány eredményeire épül, sokáig nem volt olyan nemzetközi tradíció, amely méltóképpen megemlékezett volna a tudományos módszerről és az ennek segítségével felépített tudáshalmazról. Ezért ünneplik a tudományos gondolkodást február 12-én, Charles Darwin angol természettudós születésnapján.

Darwin születésnapjához egyébként számtalan helyi megemlékezés kapcsolódik a világon, ezek közös fóruma nemzetközi szinten a Darwin Day Celebration, amely évről évre több programot regisztrál. Hazánkban az első kifejezetten Darwin-napi megemlékezésekre 2007-ben volt, amikor az eseményt felkarolta a Szkeptikus Társaság. Az egyesület azóta is aktívan részt vesz a Darwin-napi események szervezésében, és sikeresen inspirált másokat is az ünneplésre.

Humoros evolúció-variációk. Illusztráció: internet
Humoros evolúció-variációk. Illusztráció: internet

Evolúcióelmélet

Az evolúcióelmélet kitüntetett szereppel bír a tudományban, hiszen nemcsak a biológián belül fontos szervezőelv, hanem számos tudományterülettel össze is kapcsolja azt – például a paleontológiával, a geológiával és a pszichológiával –, így fontos csomópontot alkot az
Visszatérő hagyományok

A legfontosabb Darwin-napi programok között említhetjük az 1980 óta évente megtartott egyhetes Darwin-fesztivált a massachusettsi Salem főiskolán, az Amerikai Természettudományi Múzeum vándorkiállítását, a Londoni Természettudományi Múzeum nagy bicentenáriumi kiállítását, az Olasz Racionális Ateisták és Agnosztikusok Egyesülete által szervezett országos előadás-sorozatot vagy a milánói múzeumok által közösen szervezett Darwin-napi rendezvényeket.

emberi tudás hálójában. Az evolúció tudományos elméletének alapjait Charles Darwin fektette le, és bár azóta az elmélet sokat fejlődött, és –elsősorban a genetika révén – új megalapozást is nyert, Darwin nemzetközileg ismert, emblematikus figurává vált, akinek a modern tudományra és gondolkodásunkra gyakorolt hatása vitathatatlan.

A fajok eredete megjelenése óta Darwin érdemeiről és az evolúció fontosságáról sok helyen megemlékeztek már. Ilyen helyi kezdeményezésnek indult dr. Donald Johansonnak – a Lucy néven ismert korai emberi fosszília megtalálójának – Darwin és az ember eredete című előadása a Stanfordon 1995-ben. Az előadás évente megrendezett sorozattá nőtte ki magát, és kezdeményezője, dr. Robert Stephens másokkal szövetkezve megalapította a Darwin Day Celebrationt azzal a céllal, hogy helyi Darwin-napi megmozdulásokat inspirálva nemzetközi ünnepet hozzon létre. Hogy ez sikerült, mi sem bizonyítja jobban, mint hogy a 2009-es nagy évfordulóra eddig 42 országban több mint 600 programot regisztráltak világszerte. (Forrás: www.darwinnap.hu)

Boldog Darwin-napot! Forrás: YouTube

A fajok eredete

Charles Robert Darwin 1809. február 12-én született angol természettudós, az evolúcióelmélet kidolgozója. A fajok eredete (eredeti cím: The Origin of Species) című könyve 1859-ben jelent meg, amelyben összefoglalja az általa kidolgozott elméletet a földi élet
 
Charles Darwin
Charles Darwin


sokszínűségének magyarázatára. Ez a könyv fektette le a modern evolúciós elmélet alapjait. A könyv végleges formáját több mint egy évtizednyi munka után érte el. Első, publikálatlan vázlatát 1844-ben írta, 320 oldalt tett ki. Darwin ebben művében még nem használta az evolúció szót. Ezt először az 1871-ben megjelent The Descent of Man, and Selection in Relation to Sex (Az ember származása és a nemi kiválasztás) című könyvében használja. A fajok eredete utolsó kiadásában azonban már szerepel az evolúció szó is. A széles körben elterjedt tévhittel ellentétben a darwini evolúció nem foglalkozik az élet eredetével.

A könyv végül hat kiadást élt meg, a hatodik (néha az első is) máig is beszerezhető könyvesboltokban. Magyarul először 1873-ban jelent meg A fajok eredete a természeti kiválás útján címmel, Dapsy László fordításában, a Királyi Magyar Természettudományi Társulat kiadásában.

Olvasóink írták

 • 11. VásárhelyiÁgi 2011. február 12. 19:35
  „Darwin sosem mondta azt, hogy a majmoktól származunk! Szerinte közös ősünk volt. Lehet, hogy a majom származik az embertől?”
 • 10. cumania 2011. február 12. 19:18
  „9. Apátfalvi** 2011.02.12. 19:12
  Nem, Darwin tanításaiból következett Mengele, a fasizmus és a diktatúrák... meg a globalizáció...”
 • 9. Apátfalvi** 2011. február 12. 19:12
  „4. Ja, vagy szerinted Darwinnál fejlettebbnek tekinthető Mengele? Remélem nem így értetted, mivel Mengele az érzéstelenítés nélküli műtéteivel, az ikerkísérleteivel, illetve más hasonló "tudományos" kutatásaival (pl. festék fecskendezése a szembe) valóban feltűnő helyet foglal el az emberi evolúció létráján - a legalsó fokon.”
 • 8. cumania 2011. február 12. 18:24
  „http://www.ministeriosprobe.org/fldocs/kritikus-hun.html”
 • 7. Apátfalvi** 2011. február 12. 17:51
  „4. És ehhez mi köze Mengelének?”
 • 6. vári 2011. február 12. 15:54
  „cumania

  Hát te? A Szíriuszról?”
 • 5. cumania 2011. február 12. 14:06
  „Utána néztem: a szkeptikusok és a materialisták származnak a majomtól... :)”
 • 4. szilléri 2011. február 12. 14:03
  „2. Apátfalvi** 2011.02.12. 13:32
  Mit nem, értesz ? EVULÚCIÓ !!!!!!!!!!!!!!!!

  Gilvánfa, Magyarmecske ! ? Azonos feltételek között a rasszok különböző fejlődési pályát írnak le a nagy számok törvényei szerint !

  Ja ! Meg a Pavlov aki a hülyéket tanította ! Csengő = kaja !”
 • 3. cumania 2011. február 12. 13:43
  „Evolúció, az mi? Nem az , amiben azt mondják, hogy a majmoktól származnak egyesek?”
 • 2. Apátfalvi** 2011. február 12. 13:32
  „1. ??????

  :D”
 • 1. szilléri 2011. február 12. 12:44
  „Darwin, Mengele, DNS v!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!

  Ez van !”
Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Konzervatív bál Szegeden

Jótékonysági bált rendezett a Tisza Konzervatív Kör a szegedi Tisza Szállóban. Tovább olvasom