Délmagyar logó

2018. 05. 20. vasárnap - Bernát, Felícia 13°C | 23°C Még több cikk.

De honnan jöttek a migránsok a Tescóhoz?

Szinte naponta látnak olvasóink menekülteket a Rókusi körúti Tescóban. A migránsok Algyőről buszoztak a városba vásárolgatni, de a hatóság azt nem árulta el, hogyan kerültek a menekültek a Szeged melletti településre.
A csoportot egy darabig figyeltük, a bevásárlás után a közeli gyorsétterembe mentek, séta közben egyfolytában telefonáltak, egyedül a csípős hideg zavarta őket. Megkérdeztük a rendőrséget, ahol azt javasolták, jelentsük az esetet a 107-es segélyhívón. Megtettük, később pedig megtudtuk, a menekültek jogszerűen tartózkodtak a városban, de azt, hogy honnan és miért jöttek, a rendőrök nem közölték. Javasolták, keressük meg a Bevándorlási és Állampolgársági Hivatalt (BÁH).
 
Menekültek a Tesco-parkolóban. Nem tudni, miből vásárolnak, kinek telefonálnak, hogyan és honnan kerültek Algyőre. Fotó: Segesvári Csaba
Menekültek a Tesco-parkolóban. Nem tudni, miből vásárolnak, kinek telefonálnak, hogyan és honnan kerültek Algyőre. Fotó: Segesvári Csaba

Közben olvasóink algyői esetekről is beszámoltak, pénteken egy hatfős csoporttal futottunk össze a 47-esen. A csapatot katonák tartóztatták fel, mivel a férfiak az út közepén sétáltak. – Hét hónapja vagyok Magyarországon, itt a papírom – mutatta lapunknak a menedékkérelem benyújtását igazoló papírt a BÁH-tól az angolul jól beszélő, nigériai Tufa. A fiatalember arról mesélt, hogy Debrecenből került az Algyő melletti befogadóállomásra, Budapestre akart utazni. Azt is mondta, hogy jól ismeri a falut, tudja, hogy először Szegedre kell menni, de arra nem tudott válaszolni, mit kerestek a Tisza-hídnál. A csoport megvárta a rendőröket, majd útnak indultak.

Hogy kerülnek Szegedre és Algyőre a menekültek – ezt kérdeztük a Bevándorlási és Állampolgársági Hivataltól. Azt közölték, nyitott befogadóállomás működik Nagyfán, ahol múlt pénteken 85 fő menedékkérő tartózkodott, számuk folyamatosan változik.

– A nyitott befogadóállomást a házirendben foglaltak szerint a kérelmezők napközben elhagyhatják, a menekültügyi regisztrációt követően – tették hozzá. Arra a kérdésünkre, hogy miből tudnak a menekültek vásárolni, honnan kerültek Szegedre, és egyáltalán miért vannak Csongrád megyében migránsok, nem kaptunk választ.
Szabályok a határzár után

A magyar–szerb határzár után a menekültek elvileg csak a tranzitzónákon keresztül juthatnak legálisan Magyarországra. A tranzitzónában benyújtott menekültkérelmeket viszont szinte 100 százalékban elutasítják, mert Szerbiát biztonságos harmadik országnak tekinti az Igazságügyi Minisztérium. Ha a kerítésen át jöttek a városban látott menekültek, akkor pedig elvileg kiutasításra várnak, mert törvényt sértettek. Ezért sem értjük, honnan és hogyan kerültek a menekültek az algyői befogadóba.

hirdetés

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Vádemelést javasolnak az ittasan vezető nő ellen

Egy szegedi nő tavaly október 30-án 14 óra 45 perc körül személygépkocsijával közlekedett a Szilléri… Tovább olvasom