Délmagyar logó

2017. 11. 25. szombat - Katalin 3°C | 12°C Még több cikk.

Deákosok: két hét Kínában

Szeged, Kína - Két hetet tölt Kínában a szegedi Deák Ferenc Gimnázium 9 tanulója. A 4 évvel ezelőtti földrengés áldozatainak nyújtott magyar segítséget viszonozza így az ázsiai ország.
Kilenc diák és egy kísérő tanár utazott Kínába kéthetes tanulmányútra. A Kínai Híd Nyári Tábor pekingi városnézéssel és a nagy fal meglátogatásával kezdődött. A deákos diákok jelenleg tíz napot Csunkingban töltenek, ahol a kínai kultúrával ismerkednek: húsz órában kínai nyelvet tanulnak, kalligráfiát, teaszertartást, papírvágást és harcművészeteket gyakorolnak, kínai diákokkal találkoznak, és egy napot helyi családokkal töltenek.

Elek Renáta Fanni idén érettségizett a Deákban, felvételt nyert a Szegedi Tudományegyetem nemzetközi kapcsolatok szakára. – Bízom benne, hogy ez a két hét hasznos lehet a számomra – mondta. – A kísérő tanárnő Bekei Gabriella, a keleti kultúrák szakértője. Egy évet töltött a Távol-Keleten.

A számos pályázó közül a nyertes csoportokat – összesen 90 diákot – a Nemzetgazdasági Minisztérium, az Emberi Erőforrások Minisztériuma és az ELTE Konfuciusz Intézet szakértői választották ki a beadott pályázatok és egy szóbeli interjú alapján. A Kínai Híd Nyári Táborban az országból tíz középiskolai csoport vesz részt. A program költségeit a Kínai Oktatási Minisztérium és a Haban (a Konfuciusz Intézetek Központja) biztosítja.

Valamennyi diák a kínai miniszterelnök, Ven Csia-pao (Wen Jiabao) meghívására megy, a 2008. évi szecsuáni földrengés után nyújtott segítség viszonzásaként. A több mint 70 ezer halálos áldozatot követelt, pusztító erejű földrengés helyszínéről Magyarország akkor ötven gyereket látott vendégül.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Szeged legjobb gerillakertészei Tarjánban

Tarján Szeged második legöregebb lakótelepe: sok ház előtt rózsalugas, virágoskert pompázik. Tovább olvasom