Délmagyar logó

2017. 10. 17. kedd - Hedvig 9°C | 23°C Még több cikk.

Debreczeni Pál-díjas Lednitzky András, a Szegedi Zsidó Hitközség elnöke

Lednitzky András tősgyökeres szegedi: itt született 1947-ben, itt szerzett jogi diplomát. Dolgozott a Kenderfonó és Szövőipari Vállalatnál, a Hazafias Népfront Csongrád Megyei Bizottságánál, 1981 óta a Szegedi Orvostudományi Egyetem Általános Orvostudományi Kar dékáni hivatalának és tanulmányi osztályának vezetője.
Immár több mint másfél évtizede áll a Szegedi Zsidó Hitközség élén, és vezetésével méltón ápolják hagyományaikat, izgalmas és színvonalas művészeti programjaikkal gazdagítják Szeged életét. A 2012-es VIII. Szegedi Őszi Zsidó Kulturális Fesztivál programfüzetében írt bevezetőjében Lednitzky András úgy említi, hogy a zsidóság közel 250-300 éve van jelen Szeged városában, amikor is Moyses Izsák zsidó kereskedő bérbe vette egy görög boltos üzletét a Palánkban.

Lednitzky András
Lednitzky András

Lednitzky András és számos segítőjének köszönhetően a zsidó kulturális fesztiválok kiemelkedő eseményei a város életének. Szerves és még nagyobb hagyományokra visszatekintő társasági programja a fesztiváloknak az izraeli vacsoraest. A fesztiválok központi helyszíne a szegedi zsinagóga. Az 1900–1903 között épült zsinagóga Európa egyik legnagyobb és legszebb ilyen jellegű építménye, amely folyamatos felújításra és karbantartásra szorul. Lednitzky András ebből a munkából is kiveszi részét, 2004-től a Szegedi Zsinagógáért Alapítvány kuratóriumi elnökeként mozgósítja a támogatókat, készíti a pályázatokat, hogy ez az épület híven szolgálhassa Szeged idegenforgalmát, kultúráját és hagyományainak ápolását. Diplomáciai megbecsülésének jele, hogy 2006-tól Izrael állam tiszteletbeli konzulja.

Olvasóink írták

  • 2. RowarAtkinson 2013. március 10. 22:17
    „jógábor=herceg?”
  • 1. JoGabor 2013. március 09. 12:07
    „Kedves András,
    gratulálok a díjhoz. Nagyra tartom a munkádat, amit a városért végzel.
    További sikereket, jó egészséget kívánok.”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

A Gregor József-díj kitüntetettje, Fritz Mihály szobrászművész

Fritz Mihály 1947-ben született Marosvásárhelyen; az általános iskola után települt át családjával Magyarországra. Tovább olvasom