Délmagyar logó

2018. 05. 26. szombat - Fülöp, Evelin 16°C | 25°C Még több cikk.

December elejére kész a Boldogasszony sugárút

Szeged - Sínen van a vágányfektetés a szegedi Boldogasszony sugárúton; sikerült az újabb alapozás tesztje. Négy hét csúszással december elejére elkészülhet az 1-es villamos új pályája a Hősök kapujától a Szent Ferenc utcáig.
December elején várhatóan visszafoglalhatják az autósok a Boldogasszony sugárutat. Elkészül az 1-es villamos új pályája a Hősök kapuja és a Szent Ferenc utca közötti 800 méteres szakaszon. A két héttel ezelőtti fiaskó után új teherbíró réteget épített be a kivitelező A-SZ-E Konzorcium a pálya alapjába. Speciális mérőműszerrel elvégezték a terhelési tesztjét, ami megfelelő eredménnyel zárult, ezért az új „alaptestre" a napokban ismét rögzítették az új vágányokat – tájékoztatta lapunkat Tapasztó Sándor, az elektromos tömegközlekedési nagyprojektet irányító Szeged Pólus Nonprofit Kft. projektigazgatója. A minősített rétegekkel az alapozás folytatódhat, a sínfektetéssel várhatóan november helyett december elejére készül el a kivitelező.

Párhuzamosan halad a Kossuth Lajos sugárúti vágányok alapozása, de ott is jelentős késedelmet okoztak a pontatlan közműtérképek. Ezen a szakaszon december volt a határidő, de azt még nem tudni, mennyivel módosul. A kivitelezőt naponta 10 millió forint kötbér terheli, ha a csúszás igazolhatóan az ő felelőssége.

Egyszer már tartottak itt. Szintezik a villamossíneket a Hősök kapujánál. Fotó: Karnok Csaba
Egyszer már tartottak itt. Szintezik a villamossíneket a Hősök kapujánál.
Fotó: Karnok Csaba

Miért ennyire bonyolult megépíteni az 1-es új vágányait? – Mert eddig ennyire korszerű sínpályát nem fektettek még le sehol a városban, sőt az országban sem. A Tisza Lajos körút felújításakor és tavaly az Anna-kúti csomópontban is hasonlóan zaj- és rezgéscsökkentő pályát építettek, de annak a technológiának ez egy még korszerűbb változata – magyarázta a projektigazgató. Szakszóval ezt a sínfektetési eljárást CDM- rendszernek hívják. Az a lényege, hogy a gumiágyba fektetett síneket nem rögzítik le, és nincsenek közöttük távtartó rudak sem. Helyette ideiglenes tartószerkezettel „felfüggesztik" a síneket. Ezekhez kellenek a most a Hősök kapujánál látható sárga állványok. Szinte milliméter pontosan beállítják rajtuk a sínpárokat vízszintesen és függőleges irányban is. Két oldalon bezsaluzzák, és az egészet vasalt betonnal körbeöntik 29 centiméter vastagon. Azzal, hogy a sínek gumiágya és betonalja a sugárúton folyamatos, javul a rendszer szigetelése vízzel és kóborárammal szemben. A függesztőváz nem marad bent az alapban, hanem fél nappal a betonozás után kiszedik, amikor az már 10–12 százalékosan megszilárdult. A tartószerkezettel ezután „továbblépnek", és rögzítik betonozáshoz a következő 120 méteres sínszakaszt.

Olvasóink írták

21 hozzászólás
12
 • 21. komlodi 2009. november 16. 10:48
  „20.
  Függesztőváz ? Asszem”
 • 20. valakiiii 2009. november 15. 21:02
  „Három év alatt több mint 180 millió forintos támogatást kap a szegedi önkormányzattól a Pólus Kft. A céget az egykori Gyurcsány-féle biopolisz fejlesztési programra hozták létre, de az uniós támogatásokra tervezett projekt elbukott.

  A szegedi Fidesz szerint a szocialista városvezetés kettős finanszírozást folytat azzal, hogy pályázatírói, tanácsadói, kommunikációs és PR-tevékenységekért külső cégeknek juttat milliós összegeket. Az önkormányzat ugyanis éppen ezekre a feladatokra hozta létre 2005 decemberében a Szeged Fejlesztési Pólus Kht-t., mely két évvel később nonprofit társasággá alakult át.
  ,,Ennek a cégnek alapvető feladata lett volna, hogy ne csak egyes programelemeket, városfejlesztési projekteket hajtson végre, hanem átfogó projektmenedzsmenttel foglalkozzon. Az önkormányzati támogatás - ami ehhez a céghez folyik évről évre - erre fel is jogosította volna és megteremtette az anyagi hátterét" - nyilatkozta a hírTV-nek a fideszes Hűvös László.
  A cég megalakulásakor a többi között a Szeged Biopolisz Fejlesztési Pólus program kidolgozását vállalta. A Gyurcsány Ferenc által megálmodott egészségipari innovációs projekt azonban nem valósult meg, pedig a program bejelentésekor az akkori fejlesztési kormánybiztos Bajnai Gordon uniós pénzeket is ígért. Az ellenzéki képviselők a Pólus Kft. működőképességét is megkérdőjelezik.
  ,,Elvégezhetné akár a pályázatírást, akár a projektmenedzsment feladatokat, a végrehajtás időszakában mégsem ez a cég szerepel, hanem külső szakértők, külső vállalkozások lépnek be a százszázalékos önkormányzati tulajdonú cég helyett" - mondta a hírTV-nek Juhász Gyula, fideszes önkormányzati képviselő.
  Juhász szerint az elmúlt két évben több közbeszerzési eljárás eredménye meglepően gyorsan született meg, az ellenzéki képviselő az sem tartja kizártnak, hogy a külsős pályázatíró cégek a városházáról kiszivárgó információkkal segítették a pályázókat. Az ügyről a Pólus Kft. és a város szocialista alpolgármestere sem nyilatkozott.
  (hírTV)”
 • 19. Csecs 2009. november 15. 18:00
  „Mik azok a sárga szarok a sínen?”
 • 18. mentelmi-jog 2009. november 15. 11:24
  „"6. hozzászólás Lixus_kzs 2009.11.14. 10:50

  Off: Csak engem idegesít ez a rengeteg reklám?"

  Én egyetlenegy reklámot sem látok. Használj Te is adblock plus-t”
 • 17. varadipal 2009. november 15. 09:11
  „Olyan érzésem van, hogy vagy hálóterv nincs, vagy nem működik a logisztika.Rengeteg téngergő, valamire váró munkást látni a Kossuth-Rókusi sarkán egész héten, a gépek meg látszólag felesleges köröket futnak.
  Néhány szervezéshez értő szakember felgyorsíthatná, és olcsóbbá tehetné a projektet.Én úgy tanultam, hogy a termék megfelelő időben, mennyiségben és minőségben, a szerződés szerinti áron legyen a megrendelő rendelkezésére állítva.Minden egyéb kibúvó csak hablaty, és mellébeszélés.Egy kis okosságot azonnal be kell vonni, és hajrá, hadd épüljön.”
 • 16. valoperes_zugugyved 2009. november 15. 08:25
  „2. hozzászólás klj_54 2009.11.14. 09:48

  Majd csak elkészül végre az Április4 útja.
  ÁPRILIS 4RE TALÁN ELKÉSZÜL! DE HOGY MELYIK ÉVBEN AZT NE KÉRDEZD . :)))”
 • 15. nyomdasz63 2009. november 14. 20:48
  „Szintezik a villamossíneket a Hősök kapujánál-------Jobbra lejt egy kicsit !”
 • 14. SP 2009. november 14. 18:30
  „Azért az érdekes,
  hogy ha 1 új közművet kívánok létesíteni pl. az adott csomópontban, akkor végig kell járni a tervezőnek az érintett terület tulajdonosától kezdve a többi érintett és nem érintett közműves céget is.
  Ez a közműegyeztetés.
  Ha pl. kábel tv új optikai kábelt fektetek és ha a közműegyeztetésnél az adott közmű tulaj félrevezet, hamis adatot ad, akkor az ő közművét és másét az új építésnél megrongáltam volna.
  Mivel ezek a közművek nem egyszerre készültek, ezért újra és újra egyeztetések történtek.
  Tehát, a szolgáltatok nyilvántartása újra és újra ellenőrizve lett.
  Nem csak alibi most a közműtérkép pontatlanságára hivatkozni, mint a mezőgazdasági, hogy a hibás mindig az időjárás?
  Megfelelő műszerrel a betemetett feltáratlan közművek is azonosíthatók.”
 • 13. smo 2009. november 14. 17:40
  „<moderálva>...a romanok csinaljak?”
 • 12. exdeus 2009. november 14. 17:11
  „Üdv.
  Pontatlan közműtérkép: na azért kíváncsi lennék egy statisztikára, hogy hasonló volumenű építkezéseknél hány olyan eset volt, ahol az pontos (vagy közelítően pontos) volt. Szerintem egy sem, így nem értem, hogy a kivitelezési idő kalkulációnál ezt miért nem veszik (vették) figyelembe. Mindenki jobban járt volna, nekik nem kellett volna kötbért fizetni, és az arra járó autósok sem szidnák a jónépet azért, mert minden késik...”
 • 11. tarkan 2009. november 14. 14:13
  „Pontatlan közmütérképek"........Ez egy elég érdekes dolog és senkinek mégcsak nem is szúrja a szemét::)))Természetesen a tervszerű és tudatos Szeged épitését cikizem,mert ma amikor az alvállalkozók alvállalkozókkal dolgoztatnak mi várhato maj harminc év múlva::)))De tessék mondani azért a Kossuth Lajos sugárút az még ott van ahol van???És ugye az Izabella hidról sem derül ki semmi kompromittáló háttértörténet???Előre::::!!!!!!”
 • 10. TELSTAR 2009. november 14. 12:02
  „Sínezd újra, sínezd úúúújra...”
 • 9. szunyi 2009. november 14. 11:49
  „7. hozzászólás makákó

  Nem értek hozzá, de józan paraszti ésszel gondolva elég a gumiágyat kikapni.”
 • 8. ocsi1 2009. november 14. 11:24
  „Nehogy megszakadjanak a munkálatokba !!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!”
 • 7. makákó 2009. november 14. 11:23
  „Ha jól értem körbebetonozzák a síneket?! És olyankor mi történik, ha elreped egy sín, vagy a beton? Hogy cserélik ki? Újra feltúrják az egészet???
  Ja és nem elfelejteni kedves kivitelező, hogy fagyálló betont célszerű kontinentális éghajlaton használni!
  Nehogy a mediterrán város imidzsét építsék be a sínek közé!!!:))))))))”
 • 6. Lixus_kzs 2009. november 14. 10:50
  „Off: Csak engem idegesít ez a rengeteg reklám?”
 • 5. gavallér 2009. november 14. 10:49
  „A látszat ellenére sínt fektetni mondjuk úgy hogy vasúti pályát építeni koránt sem olyan egyszerű.
  Ha ez a kivitelező szegeden kisérletezik akkor a Boldogasszony fog leghamarabb boldogtalanná válni,
  A kötbér arra is jó , hogy a vélt vagy valós ok miatt szorult helyzetbe került kivitelezőt a munka sürgetésére
  kényszerítse ezzel az elvégzett munka minőségét kockáztassa.”
 • 4. TrombiFrédi 2009. november 14. 10:47
  „Hisszük ha látjuk, és már rajta utazunk!:)”
 • 3. Zsoltee0716 2009. november 14. 10:11
  „klj_54

  Ugye-ugye ilyen a Hattyas utca is én azt Hattyas sorként ismerem, pedig még fiatal 20 éves gyekköc vok!

  Kevesebb, mint 30 nap alatt meg csinálnak 800 métert(azaz 1600m, mert két vágány lesz)!

  Ez olyan dátum, mint a 8-as trolinál írták, hogy ekkor meg ekkor kezdődik azt azóta is megy!

  Erre ennyit írtak nekem:
  Tisztelt Uram!

  2009. október 30-án keltezett elektronikus levelére válaszolva a
  kivitelezést bonyolító Szeged Fejlesztési Pólus Nonprofit Kft. alábbi
  tájékoztatását megküldöm:

  A 8-as trolibusz kivitelezése elkezdődött. Ezidáig a kivitelező a kitűzési
  munkálatokat kezdte meg, amely után november közepén kezdik meg a konkrét
  - már látható - munkálatokat.

  További, a kivitelezéssel kapcsolatos észrevételét az alábbi weboldal
  vendégkönyvében is jelezheti:

  www.ujpalyan.hu (vendégkönyv)

  Érdeklődését köszönjük!

  Tisztelettel,
  Besze Tamás
  Szeged Megyei Jogú Város Polgármesteri Hivatal
  Fejlesztési Iroda”
 • 2. klj_54 2009. november 14. 09:48
  „Majd csak elkészül végre az Április4 útja.
  Nekem fura az a hülye magyar szokás, hogy párévente új nevet kapnak az utcák, terek.
  Dániában ezeréves utcanevekkel találkozom!”
21 hozzászólás
12

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

H1N1-fertőzött nő halt meg Szegeden

Kimutatták a H1N1-vírust egy nő szervezetében, aki nemrég hunyt el a szegedi körintenzíven. Tovább olvasom