Délmagyar logó

2017. 09. 24. vasárnap - Gellért, Mercédesz 12°C | 17°C Még több cikk.

Decembertől regisztrálhatók az uniós internetcímek

A .eu-ra végződő, azaz uniós domainnevek regisztrációja december 7-ével kezdődik el, igaz, ekkor még csak hivatalos szerveknek adják meg a lehetőséget – közölte az ügyben illetékes európai szervezet, az EURid.
A fenti dátumtól azok jegyezhetik be nevüket, akik bizonyítani tudják, hogy annak használatára valamilyen jogosultságuk van: tipikusan ilyenek a védjegyek, védett nevek – írja az Origo internetes oldal. 2006 február 6-ától – a második szakaszban – már bizonyos feltételek teljesítése mellett a gazdasági szervezetek igényelhetik internetes címük .eu-ra végződő változatát. 2006. április 7-étől azonban már bárki, így magánszemélyek számára is megnyílik a lehetőség az uniós címek regisztrálása előtt.

Annak érdekében, hogy az uniós webcímre vágyó szervezetek és vállalatok címeit megvédjék a későbbi továbbértékesítés céljából gyakran címek százait lefoglaló domainnepperektől, a bevezetés első két fázisában csak az adott név használatára való jogosultságot bizonyító okiratok bemutatása ellenében lehet majd regisztrálni.

Az EURid tájékoztatása szerint uniós netcímeket csak a szervezet akkreditált regisztrátor partnereinél lehet majd bejegyeztetni, melyek listája a nonprofit szervezet honlapján olvasható (www.eurid.eu). Bár a listán csupán négy hazai cég neve található, a magyarországi domain-adminisztrációs szervezet, az Internetszolgáltatók Tanácsa (ISZT) is csatlakozott a .eu domainek viszonteladói közé. Ennek révén valamennyi olyan hazai vállalkozás, amely hivatalos partnere az ISZT-nek, bejegyezhet majd .eu domaint. Ez azt jelenti, hogy az ISZT csatlakozásával közel száz partnercég vállalhat majd .eu-regisztrációt – mindazok, melyek a www.domain.hu oldalon szerepelnek. Az uniós címek díja nem lesz egységes, a regisztrátorok maguk szabhatják meg, mennyit számítanak fel ezek bejegyzéséért.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Október végére új cége lehet a városnak

A szegedi önkormányzat saját cégén keresztül többségi tulajdont szerezhet a megyei… Tovább olvasom