Délmagyar logó

2017. 07. 28. péntek - Szabolcs 15°C | 27°C Még több cikk.

Délben indul a belvárosban a koldusbiznisz

Szeged - Szentképet kínáló 14 éves fiú, harmonikás férfi és képeslapokat áruló kéregető jár-kel nap mint nap a Kárász utcán. Szeged sétányán egymást váltják a koldusok és a rendőrök, mintha sejtenék: nem kellene egymással találkozniuk.
600 méter – ennyi a távolság a nagyáruház passzázsától a Széchenyi tér sarkáig. Ezen a szakaszon előszeretettel dolgoznak a belvárosi kéregetők. Arcuk évek óta ismerős: a harmonikás ember zenéért, míg a 14 éves forma fiú szentképért próbál néhány forintot kicsikarni. Olvasóink is rendszeresen panaszkodnak az egyre erőszakosabb koldusokra.

„Naponta sétálunk a Kárász utcán, és gyakorlatilag soha sem tudunk úgy végigmenni, vagy leülni kávézni, hogy ne zaklassanak a koldulók. A legfőbb gond nem is a kéregetés, de odáig durvult a helyzet, hogy a koldusok megfogják a sétálgatók karját, leállítják őket az utcán, zaklatják a járókelőket" – írta olvasónk. Hozzátette, a Kárász utcán gitározókat vagy éneklőket a rendőrök elküldik. „Úgy érezzük, megoldás lehetne a kicsivel fokozottabb polgárőri vagy rendőri jelenlét, mert észrevettük, amikor a gyalogos rendőrök feltűnnek, a koldulók eltűnnek".

A csendesebb kéregetők kevés figyelemre és adományra számíthatnak. A szerző felvétele
A csendesebb kéregetők kevés figyelemre és adományra számíthatnak.
A szerző felvétele

Több órát töltöttünk a napokban a koldusok által is kedvelt Kárász utca–Dugonics tér tengelyen, hogy megnézzük: hétköznap mennyire megy a koldusbiznisz. Délelőtt 11-kor rendőrök vonultak végig a sétálóutcán, a kéregetők délig vártak a munkakezdéssel, szinte a dóm harangjának zúgására jelentek meg a képeslapos adománygyűjtők és a harmonikás ember. Az egyik gyermekeket segítő alapítványnak kéregető férfi felajánlotta: támogassuk legalább ezer forinttal a társaságot, így az évekig működhet gond nélkül. Csekket kértünk, hogy megtudjuk, hová kerülne az ezer forintunk, de nem kaptunk. A férfi állította, felhatalmazták a pénzszedésre, és biztosan jó helyre kerül az adományunk.

Szabálysértés a koldulás

A szabálysértési törvény szerint azok, akik a járókelőket, illetve a nyilvános helyen jelen lévőket pénz átadása céljából leszólítják, szabálysértést követnek el. A koldusokat nemcsak a rendőrök, hanem a közterület-felügyelők is büntethetik. A csendes koldulást viszont semmi sem tiltja.

Kora délután a harmonikás ember, megunva a járókelők közönyét, nyomába eredt a kiszemelt leendő jótevőnek. Többen lépteik gyorsításával próbáltak kitérni a zenélő férfi elől. Két órakor előkerült a szentképeket osztogató fiú. Végigjárta a teraszokon kávézó embereket, majd az utcán sétálókhoz fordult. Amikor elutasították, nagyon köpött a földre. – Három napja az utcán élek, élelemre adjon már pár forintot! – lépett hozzánk. Megkérdeztük, mennyit szeretne, és mire költi a pénzt. – 300 forint is elég, ebédelni szeretnék – válaszolta. A tiszta nadrágot, de kopottas pulóvert viselő fiú állította, 14 éves, magának koldul, mert a nyomorék nagybátyja még erre sem képes. – Járok iskolába, ezért csak kettőkor jövök. Anyám életére esküszöm, hogy nekem kell a pénz – mondta. Egy 500-ast nyomtunk a kezébe, a fiú megköszönte, majd a Tündérkonyha felé vette az irányt.

A Kárász utcaiaknál jóval csendesebben várta az adományokat egy megviselt külsejű férfi a Dugonics téri körforgalomnál. Szemét lesütve, papírral a kezében bízott az adakozókedvben: hiába.

Kommentelje a cikket Facebook oldalunkon


hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Még egy hétig üzemel a szabadtéri úszómedence Mórahalmon

Kifejezetten kellemes a 26 fokos víz, majdnem olyan mint a Balaton - vélik a gyógyfürdő vendégei. Tovább olvasom