Délmagyar logó

2017. 04. 28. péntek - Valéria 14°C | 23°C Még több cikk.

DÉMÁSZ hőerőműből Alice Csodaországa

Szeged - Szegedi résztvevővel magyar csapat nyerte a DÉMÁSZ-telepre kiírt nemzetközi tervezőversenyt. Kun Tamás, Álmos Gergely és Mezey Tamás a Kossuth Lajos sugárúti üzem területére különleges világot álmodott, Alice Csodaországát.
A Vörös lufi fantázianevű magyar csapat – azaz Kun Tamás és Álmos Gergely debreceni, valamint Mezey Tamás szegedi származású fővárosi építész – nyerte meg 41 induló közül a szegedi DÉMÁSZ-telepre kiírt nemzetközi tervezőversenyt. Többször beszámoltunk róla: az Europan verseny idén 17 ország 49 városának feladványát ajánlotta a 40 évesnél fiatalabb építészek figyelmébe. Szeged – az EDF DÉMÁSZ támogatásával – a Kossuth Lajos sugárút, Damjanich, Szatymazi és Puskás utca által határolt több mint 26 ezer négyzetméteres régi DÉMÁSZ-teleppel szerepelt.

Belépés minden irányból, de csak gyalog. Parkolás a mélygarázsban. LÁTVÁNYTERV
Belépés minden irányból, de csak gyalog. Parkolás a mélygarázsban.
LÁTVÁNYTERV

A pályázatot a budapesti székhelyű Europan Magyarország Titkárság szervezte. Az volt a kérdés: mi legyen a felszámolt ipari üzem helyén, az új-rókusi lakótelep és Öreg-Rókus találkozásánál? A hajdani gázgyár területe egyelőre gazdasági besorolású, 2009-ig fejlesztettek itt gőzből villamos áramot, tavaly óta a csupasz falak állnak. A pályázóknak a város és az áramszolgáltató megőrizni javasolta a Kossuth Lajos sugárút–Damjanich utca sarki eklektikus épületet, a hőerőmű 45 méteres kéményét, a nagy üzemcsarnokot és a hűtőtorony nyolcszögletű betonlábát. Áprilisban a 60 benevezett csapat megnézhette a telepet, június végéig pályázhattak. A hazai szakmai zsűri 8 munkát juttatott tovább a norvégiai döntőbe, köztük 5 magyart. 11 olasz csapat mellett francia, spanyol, holland, német, lengyel, szlovák, román tervezők is indultak. A nemzetközi szaktekintélyek tegnap hirdettek győztest, akinek 12 ezer eurós díj jár. Egy magyar és egy angol csapat dicséretben részesült. A díjakat január 20-án adják át, aznap kiállítással egybekötött bemutatón ismerhetik meg az érdeklődők az összes tervet.

A megtervezett csodavilágot a Puskás utcától is emeletráépítés választja el, alul átjáróval.
A megtervezett csodavilágot a Puskás utcától is emeletráépítés választja el, alul átjáróval.

Sz. Fehér Éva városi főépítész elégedett a tervekkel, mert friss, lendületes ötletek érkeztek. A 41 elképzelést variálni is lehet annak érdekében, hogy új városrész jöjjön létre. Ezzel szeretnék előre befolyásolni a jövendőbeli beruházót: miként gondolható újra a frekventált ingatlan két kor, két különböző városépítészeti jellegű terület találkozásánál. A tervek segítenek majd a szabályozási terv előkészítésében is. Hiezl József, az EDF DÉMÁSZ Zrt. vezérigazgató-helyettese elmondta, meglepte, sőt néhol megdöbbentette a fiatal szakemberek fantáziadús szárnyalása. A társaság célja továbbra is az ingatlan eladása. Eddig szinte minden érdeklődő valamilyen áruházat akart építeni. Mivel nem feltétlenül áruházat képzeltek oda, így segítik a leendő befektető gondolkodását (hipermarket építését kizárja az önkormányzat plázastoprendelete, ezt tovább szigorítja a januártól érvényes plázastoptörvény).

A vörös lufi. A győztes csapat tagjai (balról): Álmos Gergely, Kun Tamás, Mezey Tamás. Fotó: DM/DV
A vörös lufi. A győztes csapat tagjai (balról): Álmos Gergely, Kun Tamás, Mezey Tamás.
Fotó: DM/DV

Ki itt belép

Kun Tamás csapatkapitány a 28 éves építészek első közös munkájáról lapunknak elmondta: – Az alapötlet első látásra megszületett. Aki erre sétál, és belép a körbezárt területre, különleges világba érkezik. Mintha Alice Csodaországába kerülne. Ezért határozottan elválasztottuk a környezetétől, hogy kiemeljük az értékeit. Két hónapig beszélgettünk róla, végül a legjobbnak ítélt tervet rajzoltuk meg. Rendbe tettük a zegzugos épületeket, és új formába öntve kaptak funkciót – tette hozzá. – A négy, utcával párhuzamos oldalon tervezünk emeletráépítést, hogy a szomszédos épületekkel harmonizáljon. A maximum 4–5 szintes épületekben irodák, lakások kapnának helyet. Ebbe a keretbe illeszkedik bástyaként a Kossuth Lajos sugárút–Damjanich utcai sarok. A földszintet kinyitjuk, hogy a benti látvány becsalogasson. Csak gyalogosan engedünk be mindenkit, parkolni a 480 férőhelyes mélygarázsban lehet. A csarnok a fényvilága miatt kiváló rendezvényközpontnak, hangverseny- és kiállítóteremnek. A kéményt és a nyolclábút meghagytuk emblémának a főtéren, ahol szabadtéri eseményeket lehet tartani. Ahol a mélygarázs engedi, mindenütt parkosítanánk.

Olvasóink írták

 • 8. zsuzsmo 2011. december 18. 20:09
  „"Botka barokk" épületegyüttesek.
  Talán a polgármester tervezte mindet? NEm hiszem , hogy így lenne, hisz tudtommal nem építész végzettségű...
  Annyira gáz, hogy szinte mindenről a napi politika jut egyesek eszébe...Savanyú egy élet lehet... :(
  És az is annyira gáz, hogy egyesek -szerintük- mindenhez értenek, de a legjoban a másik leminősítéséhez.
  Gondolom, az olimpián is tetszik majd indulni...”
 • 7. Horthyszobor 2011. december 17. 18:54
  „5. Kedves Kerekes!
  Nézzen már rá a képekre. Mintha az árkád - direkt kis betűvel - stílusában lehetne csak tervezni. Borzalmasan néznek ki ez a "Botka barokk" épületegyüttesek. Mind egy stílusú, kommersz, ötlettelen épület. Egyszerűen olyan gusztustalanok, mint a Centrum környékén a beton siló lakóházak, és ezeket évtizedek múlva bánni fogjuk. Pozitív példaként említené és elismerésem a tervezőnek a Bolyai utca Gutenberg utca sarkán felújított szállodát!!! Érdemes megnézni!
  Ha lenne szakmai végzettségem, állítom, hogy különb terveket és szép régi a városhoz kapcsolódó épületeket terveznék. Egyébként gondolkodóba estem, miért is ne tenném!
  Ezek a projekt tervek úgy készülnek, bekapcsolom a számítógépet, és innen-onnan lelopok és beépítek képeket, fotoshop, egy kis szerkesztő program oszt jónapot!”
 • 6. Prmcsk 2011. december 17. 09:22
  „Én Csak arra leszek kíváncsi,hogy azt az alig 80 ezernyi m? veszélyes hulladéknak minősített altalajt hova fogják rakni?!”
 • 5. Kerekes 2011. december 16. 19:49
  „1. Horthyszobor
  Elnézést, de mi alapján mond véleményt? Itt két képet láttam csak. Ebből ítél?

  Biztos Ön is szakember. Ezért már két képből látja az elementáris hibákat. Lehet, hogy indulnia kellett volna a pályázaton? Én nem vagyok hozzáértő, ezért megvárom a további híreket.

  De azért örülök, hogy nem lesz áruház.”
 • 4. Bendegúz007 2011. december 16. 12:01
  „Nagyon szép ,és jó tervek majd januárban személyesen is megcsodálom,és remélem meg is valósul,ebben a gazdasági helyzetben is a létesítmény.”
 • 3. Zsoltee0716 2011. december 16. 09:59
  „Mikor kezdik el az építkezést?”
 • 2. Szecskamester 2011. december 16. 08:56
  „Egy galériát mellékelhettek volna, hadd csodálkozzunk..”
 • 1. Horthyszobor 2011. december 16. 08:25
  „Ezek olyanok mint a Direktorium tagjai. A név kötelez? Borzalmas ez a munka. Egyszerűen nem értem miért nem lehet modern de szép épületeket tervezni????”
Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Oláh Ibolyáék elvarázsolták a közönséget

Szeged - Az Árkádban énekelt részleteket a két főszereplő, Oláh Ibolya és Timkó János a nemsokára… Tovább olvasom