Délmagyar logó

2018. 05. 27. vasárnap - Hella 16°C | 28°C Még több cikk.

Depardieu: csirkefogóból világsztár komédiás

Egy kék gatyás gall, egy csirkefogó vagy épp Kolumbusz jut eszünkbe Gérard Depardieu-ről, aki véletlenül lett színész. Hollywood és a világ vígjátékkedvelői után most a Szegedi Szabadtéri Játékok közönségét kellett meghódítania Napóleonként.
– A pókot nézed? Buta állat, egyszer be akartam idomítani egyet. Láttad volna, hogy viselkedett! Megkapta a parancsot, de semmi! Egyszerű dolgok voltak: ül, fekszik, hátraarc! Semmi! Csak bambult előre. Nem is kapisgálta a témát! Az a gyanúm, hogy agyilag egy zokni volt – kezdi monológját a szószátyár Quentint alakító Gérard Depardieu a Pofa be! című akcióvígjátékban. A napokban a Szegedi Szabadtéri Játékokon fellépett francia színészt mégsem csak komikus szerepei miatt kedveljük Magyarországon.

– Szinte véletlenül lett belőle színész, majd a csirkefogószerepek után találták meg a könnyed, abszolút francia vígjátékok és a súlyos szerzői filmek is – utalt arra Kovács Gellért filmkritikus, hogy a most 65 éves Depardieu bajkeverő-csavargó tizenévesként véletlenül találkozott a színházzal, egy szociális munkás ajánlotta neki a színjátszást, hogy megmentse a teljes elzülléstől. Jean-Laurent Cochet színitanodájában kezdte pályáját, majd tagja lett Romain Bouteille 1969-ben alapított társulatának, a Café de la Gare-nak, amelyhez Miou-Miou színésznő is tartozott. Áttörést a Herék, avagy a tojástánc című film hozta meg számára, később olyan nagy olasz rendezőkkel dolgozott, mint Bernardo Bertolucci (Huszadik század), illetve Marco Ferreri (Szia, majom!).

Depardieu: csirkefogóból világsztár komédiás. Fotó: Schmidt Andrea, Hollósi Zsolt (galéria)

– Természetesen Hollywood is felfigyelt rá, az álomgyár egyébként is híres arról, hogy más országok tehetségei kötnek ki nála – vizsgálta Depardieu pályáját a filmkritikus. Ilyen a Zöld kártya című romantikus vígjáték, amely Peter Weir rendezésével és forgatókönyvével egy Oscar- és három Golden Globe-díjat is elnyert – ebből a francia színész egyet kapott a legjobb színészi alakításért. Ridley Scott kalandfilmjében (1492 – A Paradicsom meghódítása) Kolumbuszt formálta meg, a Nyomorultakban – Jean Valjeanként – pedig John Malkovich partnere volt.

Mégis, Depardieu nevét hallva tömzsi, csíkos nadrágos gallként – Obelix szerepében – jelenik meg a színész sokak szeme előtt. – A Cyrano de Bergerac című romantikus dráma élménye erőteljesebb élményt ad, mint az Asterix-filmek. De nem különös, ha egy színész a közönségfilmnek számító vígjátékokban szerepel. Depardieu jó komédiás, önfeledten játszik bohócot. A komolyabb szerepeit is ismerjük ettől függetlenül, de egy szórakoztatóbb mű szélesebb közönséghez ér el. Minden tekintetben nagy ember: egy óriási mackó, életművész, akitől a gyengébb emberi pillanataiban sem lehet megtagadni, hogy nagy színész – mondta a filmkritikus.

És hogy most mit várjunk a francia színésztől a szegedi színpadon, a Háry János daljáték Napóleonjának szerepében? – A jó filmszínészek zöme a színházban is jó tud lenni – fogalmazott a filmkritikus. – Depardieu jelenléte miatt is olyan figura, aki be tudja tölteni a színpadot, nem kételkedünk benne látatlanban sem.

hirdetés

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Bakter uram, ez a vonat elment!

Szereti a tik a meggyet, a magyar olvasó-, színházi és filmközönség pedig az Indul a bakterházat. Köszönhető ez a rosszcsont, de nem gonosz Bendegúznak, akinek a története ma és szombat este 8-kor az Újszegedi Szabadtéri Színpadon elevenedik meg. Tovább olvasom