Délmagyar logó

2018. 04. 25. szerda - Márk 12°C | 25°C Még több cikk.

Depardieu szerint Háry János kivételes személyiség

Szeged - A francia színészlegenda is magára öltötte már Kodály hősének szerepét. Az abszurd humorú daljáték a 2014-es Szegedi Szabadtéri Játékok közönségkedvence is lehet. Herczeg Tamás igazgató három Dóm téri szereplőről is lerántotta a leplet interjúnk során.
– Miért döntöttek úgy, hogy műsorra tűzik Kodály daljátékát?
– Úgy gondoltuk Harangozó Gyula művészeti igazgató úrral, hogy a nagyotmondó obsitos története valódi családi szórakozást ígér. Operai igényű a zene, de a sztori és az a fanyar humor, amely a Háryt jellemzi, a fiatalabb generáció érdeklődését is felkelti. Izgalmas színházi találkozás is lesz, hiszen sok benne a prózai szerep, így a kitűnő operisták hazánk legjobb és legnépszerűbb prózistáival állhatnak majd egy színpadra. Az olvasók mindig rendkívül kíváncsiak a szereposztásra. A Háry esetében sincs ez másként.

Gérard Depardieu is játszotta már Háry Jánost egy 2002-es francia változatban.
Gérard Depardieu is játszotta már Háry Jánost egy 2002-es francia változatban.

– El lehet árulni pár nevet? Kikkel szerződtek már le?
– Valóban, február környékén szoktuk bejelenteni az alkotócsapatokat és a fellépő színészeket, énekeseket, a jegyvásárlók azonban már rögtön műsorhirdetés után türelmetlenül várják az információkat. Legyen most ez számukra előkarácsonyi meglepetés a szabadtéritől: elárulok három fontos szereplőt a Háryból. Nagy valószínűséggel Homonnay Zsoltot, Gálvölgyi Jánost és a Dóm téren még újoncnak számító Szabó Győzőt is láthatják majd a nézők. A tárgyalások folyamatban vannak.

Zengő hegedűhúrok

Paganini, Bach és Dvorak szerzeményeiből is hallhatnak részleteket azok, akik elmennek december 4-én, szerdán az SZTE ZMK hegedű tanszakának hangversenyére a REÖK-be. A Zengő hegedűhúrok című estre a belépés díjtalan.

– Mit lehet tudni a rendezői koncepcióról?
– Béres Attila rendező egy olyan előadást képzelt el, amely már-már abszurd, mesés, de képes megragadni valami nagyon fontosat a nemzeti karakterből, a saját történelmünkhöz való viszonyunkból. Érdekesség, hogy abszolút magyar történetről van szó, mégsem hagyott hidegen más nemzeteket sem. Egy 2002-es francia változatban Gerard Depardieu is magára öltötte már Háry János alakját. A legendás színész állítólag áradozott Háryról. Gazdag fantáziájú, kivételes, akadályokat nem ismerő személyiségként jellemezte.

Hogy állnak az évad jegyértékesítésével?
– Soha nem álltunk még ilyen jól, mint ebben az évben. Több mint tízezer jegy már gazdára talált a Dóm téri nézőtéren. A vásárlók körében rendkívül népszerűek kedvezményes árú bérleteink, amelyeket legtöbben karácsonyi ajándékként veszik szeretteiknek.

(x)

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Fejes Tamás szólóestje

A Royal Scottish National Orchestra hegedűművésze, Fejes Tamás ad ingyenes szólóestet december 4-én, szerdán 18 órától a szegedi Katolikus Ház dísztermében (Dugonics tér 12.). Tovább olvasom