Délmagyar logó

2017. 04. 30. vasárnap - Katalin, Kitti 5°C | 16°C Még több cikk.

Derevo: Harlekin

A Derevo huszonkét évvel ezelőtt alakult kísérleti színházként. Ma már világhírnévnek örvend az orosz formáció, kedden a Kisszínházban adták elő Harlekin című darabjukat. Másfél órás előadásuk a Thealter Fesztivál egyik legnagyobb sikerét aratta.

A Harlekint Jelena Jarovaja és Anton Adaszinszkij, a társulat kitalálói hozták létre, a középkori vásári komédia elemeit segítségül hívva.

Már a nézők helyfoglalásánál megkezdődött a darab, hiszen egy pocakos, körszakállas figura járkált a sorok között és mutatott utat publikumnak. Közben ütemes zene szólt, aláfestve a feszült helyzetet, hiszen kezdett megtelni nézőtér. Neki volt köszönhető, hogy keretbe foglalták az előadást: az elején nézőknek hátat fordítva hajolt meg, műtaps szólt. A függönyt ugyanúgy elhúzták mint rendesen, produkció a produkcióban. Ezt a végén is eljátszotta, hatalmas nevetést kiváltva ezzel a nézőkből.

Bohócok a színpadon.
Bohócok a színpadon.
Fotó: maszk.hu.

Aki ismeri a Derevot, az eddig is sejthette, de itt mindenki rájöhetett, hogy az elkövetkező másfél órában folyamatosan hahotázni fog. Ezt erősítette, hogy középkori férfi (Anton Adaszinszkij), és női (Jelena Jarovaja) bohócfigurák kerültek a középpontba, ők voltak a főszereplők. Néha szakította meg egy fekete ruhás alak (Anna Budanova) a darabot, egy rossz álomnak tűnő jelenettel, aki a két szerelmes nevettető közé állhat.

A bohócok változatos figurákban jelentek meg, néha apró bábkén, máskor önmaguk árnyékaként egy lepel mögött, felváltva nőtt és csökkent a méretük. Lényegében díszlet nélkül haladt előre a darab, ritkán tűnt csak fel egy apró kerékpár, egy mosóteknőt helyettesítő doboz. Összefüggő történet nem alakult ki, rövid, szórakoztató jelenetekből állt össze a másfél óra. Legnagyobb sikere talán annak a tíz percnek volt, amikor nő bement a házába, a férfi pedig minden, a lefekvéshez szükséges kelléket helyettesít: ő volt a zuhanyrózsa, a törölköző, a takaró, de még az ablak is, amin kinéz a hölgy az éjszakába.

Derevo: Harlekin

A megdöbbentés sem maradt el: sokkoló jelenet volt, amikor a női alak kedvesét boncolta, akit előtte egy lepellel takart le. Spriccelt a művér, előkerült a férfi szíve. Valahogy mégsem volt elborzasztó ez a néhány perc, a színésznő arcmimikájának és fürge mozgásának köszönhetően inkább egy kifigurázott szakítási jelenetnek tűnt.

A középkori vásári és a kortárs muzsikát remekül ötvözve hangzott a zene, remekül aláfestve ezzel a táncos jeleneteket. Látszott a színészek mozgásán, hogy tökéletesen képzett táncosok és zenészek még akkor is, ha néha csak önmagunk paródiáját nyújtották, például, amikor bögrével kéregettek pénzt a nézőktől.

Pénzzel ugyan senki sem jutalmazta őket, óriási vastapssal viszont igen. A Thealter Fesztivál egyik legnagyobb sikerét bezsebelve köszönték meg rendkívül szimpatikus módon a színészek a tapsot, szerényen, mosolyogva meghajolva.
Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Átvenné az egyház a pusztamérgesi iskolát

Pusztamérges - A pusztamérgesi általános iskola anyagi gondjai annak ellenére is súlyosak, hogy… Tovább olvasom