Délmagyar logó

2017. 09. 22. péntek - Móric 11°C | 18°C Még több cikk.

Deszk a leggazdagabb falu Csongrád megyében

Deszk - Akik a megye leggazdagabb falujában laknak, csak egy negatívumot tudtak megemlíteni: a 43-as út forgalmát. A jó dolgokat már könnyebben sorolták a deszkiek: rendezett, fejlődő, és közel van Szegedhez.
Deszken az egy évvel ezelőtti adatok szerint 129 ezer forint az egy főre jutó személyi jövedelemadó, ezzel abszolút éllovas a Csongrád megyei községek versenyében. Több mint 20 ezer forinttal előzi meg a második helyen álló Algyőt, és csaknem 100 ezerrel az utolsó lépcsőfokra szorult Csengelét. Szegedtől pedig mindössze 33 ezer forinttal maradt le.
Mi lehet ennek az oka? – tettük fel magunknak a kérdést, és elmentünk Deszkre – szétnézni. A pénz szagát azonban nem éreztük meg, elsőre legalábbis nem. Az az igazság, hogy amit ott láttunk, azt ugyanúgy láthattuk volna Algyőn, Domaszéken, Szatymazon, Zsombón is. Egy rendezett, a télből ébredező, zöldülő település, a még fésülésre, megújításra váró faluközpontjával, szépen karban tartott régi és gyönyörű új lakóházaival, valamint modernizált közösségi épületeivel. Ennél tehát mélyebbre kellett ásnunk, amikor az előnyöket – és a hátrányokat – keresgéltük.

Deszk legnagyobb előnye Szeged közelsége. Fotó: Karnok Csaba
Deszk legnagyobb előnye Szeged közelsége.
Fotó: Karnok Csaba

Nem volt nehéz azonnal észrevenni Deszk vitathatatlan fölényét a felsorolt településekkel szemben: ez a falu van ugyanis a legközelebb Szegedhez: a Szőreg táblától 4, a Belvárosi híd újszegedi lábától 9 kilométerre fekszik. Odáig pedig úgy lehet eljutni, hogy mindössze egyszer, a sportcsarnoknál mutat pirosat a lámpa. Útközben érzékeltük a településen élők egyelőre legnagyobb bánatát is, a 43-as út iszonyatos, elviselhetetlen forgalmát. Ami viszont már nem tart sokáig.

Király László alpolgármester szerint ha nem vezetnek be 1995-ben néhány népszerűtlen rendeletet, nem tartanának itt. „Addig például nem volt helyi adó, de nem is volt semmi se" – foglalta össze velősen az akkori helyzetet az alpolgármester. Persze nem örültek a vállalkozók a városi mértékű, kétezrelékes iparűzési adó bevezetésének. Emellé kellett egyéb olyan kedvezményeket adni a kis- és középvállalkozásoknak – számuk jelenleg 335 –, hogy megérje ott maradni vagy Szegedről Deszkre települni.

Király László alpolgármester szerint volt értelme néhány kemény intézkedést bevezetni. Fotó: Karnok Csaba
Király László alpolgármester szerint volt értelme néhány kemény intézkedést bevezetni.
Fotó: Karnok Csaba

A község lélekszáma ugyanis egyértelműen azért gyarapszik, mert még mindig sokan költöznek a megyeszékhelyről a közeli Deszkre: egy év alatt 3047-ről 3515-re emelkedett az itt élők száma. Az egy háztartásra jutó éves jövedelem közel kétmillió forint, az aktív keresők 1200-an vannak, a munkanélküliség 6-7 százalékos. Deszk nem alvóváros – jelentette ki az alpolgármester, szerinte „nagy a pörgés", a civil szervezetek már nem férnek a faluházba. Minden héten egyszer filmvetítést is tartanak, 300 forintért mozijegyet vehetnek a deszkiek, miközben akad olyan város Magyarországon, amelyben mozi sincs.

Szegediből lett deszki

Sipőcz Tamás 1998-ban költözött Deszkre és kezdett el építkezni, mivel felesége oda való volt. Talán túlozva ugyan, de azt mondta, korábban még a térképen se látta a falut. A Makón dogozó, kereskedéssel foglalkozó családfő nem bánta meg a döntést, ezen a településen találta meg nyugalmát. Tízéves fiát is a deszki általánosba íratta.

Sipőcz Tamás szegediből lett deszki
Sipőcz Tamás szegediből lett deszki.
Fotó: Karnok Csaba

A többiek

Míg Csongrád megye községeiben átlagosan 50-70 ezer forint az egy főre jutó személyi jövedelemadó, a legszegényebbekben mindössze 31-35 ezer. A befizetett szja alapján a leghátrányosabb helyzetű települések közé Eperjes, Királyhegyes, Csanytelek, Kövegy és Csengele tartozik, ez utóbbiban 31 ezer forint az egy főre jutó szja.

Olvasóink írták

  • 1. deszki30 2008. március 21. 10:28
    „HÁt még ha az önkormányzat büntethetné a falun 80-100-zal átvágtató kamionosokat...dőlne a lé!
    Meg talán aludni is tudnánk...”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Krémeket is tesztel a szegedi bőrklinika

Szeged - Kozmetikumokat is tesztelnek a szegedi bőrgyógyászati klinikán. A klinika önálló terméke szabadalmaztatás alatt áll. Tovább olvasom