Délmagyar logó

2017. 04. 30. vasárnap - Katalin, Kitti 5°C | 15°C Még több cikk.

Deszk szíve a Falunkért Egyesület

Cikkeket írnak és helyi újságot szerkesztenek, hagyományokat ápolnak és rendezvényeket szerveznek, a helybelieket mozgósítják és új vendégeket toboroznak Deszken a Falunkért Egyesület tagjai. A tizenöt éves civil szervezet januárban ünnepli születésnapját és leltározza eddigi eredményeit.
Az új faluház is jelzi: fejlődik Klárafalva. Fotó: DV
– A civileknek 1989-ben az egyesületi törvény adott lendületet. Hiteles, a helyi ügyeket és a település értékeit jól ismerő személyek álltak a kis közösségek élére. Ám a civil élet működéséhez szükség volt a helyi nyilvánosságra, a helybeliek véleményének összegyűjtését és a lakosok tájékoztatását fölvállaló kis újságokra is – emlékeztetett az indulásra a Deszki Hírnököt kiadó Falunkért Egyesület tizenöt éves születésnapját ünneplő összejövetelen Magyar Istvánné. A Lokalitás Csongrád Megyei Helyi Lapok Egyesülete elnöke elmondta, hogy 1990-ben mindössze hat település büszkélkedhetett kis újsággal. Közülük a Szegvári Napló, a Mindszenti Hírek, a Mórahalmi Körkép, a Nagymágocsi Hírmondó rendelkezik a legnagyobb hagyományokkal. Ugyanakkor 1993 decemberében már tizenkettő, napjainkban pedig szinte minden megyebeli település rendelkezik helyi hírnökkel.

Polgármesterként is sokat köszönhet a Deszki Hírnöknek és a faluért dolgozó egyesületnek Simicz József. Nemcsak azért, mert a negyven tag támogatja a polgármesteri programot, hanem azért is, mert a közel húsz helyi társadalmi szervezetből egyedül a Falunkért Egyesület alkotott maradandót. A példákat hosszan sorolták az évfordulót köszöntő ünnepségen. Az egyesülethez kötődik 1991 óta például a Hírnök, a II. világháborús emlékmű, az erdélyi Oroszheggyel és a kárpátaljai Rahó városával a testvérkapcsolat, a település honlapjának elkészítése, az önkormányzati munka kritikus támogatása, a közösségi problémák fölvetése, a sok-sok ötletes rendezvény (például multimédiás ünnepség, a falunapi ágyaspálinka-fesztivál). A civilek mozgalmának eddigi története alapján úgy tűnik: Deszk szíve a Falunkért Egyesület.
Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Lába kelt a Dóm téri macskaköveknek

Foltokban szedték fel a rongálók a Dóm tér díszburkolatát. A terület kezelője gyerekes poénkodókat… Tovább olvasom