Délmagyar logó

2017. 06. 27. kedd - László 17°C | 33°C Még több cikk.

Deszki szivárvány

Deszk - Jókor volt jó helyen nemrég kollégánk, aki dupla szivárványt fényképezett Deszk fölött. Viszonylag ritkán alakul ki két ív, ilyenkor a halványabbikon a színek fordított sorrendben láthatók.
Vagyis nem mindegyik látható szabad szemmel: a piros, a narancs, a sárga, a zöld, a kék, az indigó és az ibolya igen, az infravörös és az ultraibolya nem, pedig ott van. Szivárvány akkor alakul ki, ha alacsony szögben éri a napfény a levegőben lévő vízcseppeket, és akkor a legszebb, amikor félig felhők takarják az égboltot, és az ember háttal áll a napnak.

Ezt lehet tudni róla – de gondolni mást is szabad. A Bibliában akkor tűnik föl, amikor Noé, megmenekülve az özönvíztől, áldozatot mutat be, és azt elfogadja az Úr: „Szívárványívemet helyezem a felhőkre, az lesz a jele a szövetségnek, melyet én a világgal kötök". A kelta mondavilág szerint viszont az Alsó Világ középpontjában eredő tudás kútjából hét életfolyó ered, és szivárványként szélesedik ki a felső világokban. A skandináv mitológia háromszínű hídról mesél, ez köti össze az emberek és az istenek világát, a finneknél ez az ég istenének, Ukkónak az íja. A görögöknek pedig természetesen külön istenük volt a szivárványra: Írisz, akit Aranyszárnyú melléknévvel illetnek.

Az infravörös és az ultraibolya kivételével mindegyik színét látjuk. Fotó: Karnok Csaba
Az infravörös és az ultraibolya kivételével mindegyik színét látjuk.
Fotó: Karnok Csaba

Nekünk most és itt inkább az jut róla eszünkbe, hogy milyen régen láttunk ilyet, merthogy régen volt már kiadós eső. De aki szivárványt akar látni, legalább egy kicsit, annak nem kell sokat várnia. Elég, ha napos időben kimegy a kertbe locsolni, porlasztja a vizet – és persze jó helyre áll.

Olvasóink írták

 • 5. joy 2009. május 02. 09:22
  „3. Sly7!

  Tényleg fordított a második szivárvány a tieden is.
  :o)”
 • 4. gszlaszlo 2009. május 01. 13:58
  „Sőt!
  Van olyan DM-es kolléga, akinek csak a szerkesztőségből kellett kilépnie! ;-)

  http://indafoto.hu/lacika/image/3863017-ae6c11b3”
 • 3. Sly7 2009. április 30. 21:36
  „Nagyon szép! Múltkor én is voltam jókor jó helyen:
  http://kepfeltoltes.hu/090417/S6002796_www.kepfeltoltes.hu_.jpg”
 • 2. bespin 2009. április 30. 20:55
  „Két éve én is fényképeztem ilyet a szegedi reptér irányában. Nem csak a DM-os kolléga ilyen ügyes ám!”
 • 1. Dittike 2009. április 30. 18:03
  „szép! (:”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Levesprojekt Székhelyinél

Szeged - A tiszaparti városban forgatta Vacsoracsata című műsorát az RTL Klub stábja. Nem írhatjuk meg, hogy mit főzött Székhelyi József, azt azonban kifigyeltük, hogy Pick szalámi, kolbász és pirospaprika is került a bevásárlókosarába. Tovább olvasom