Délmagyar logó

2018. 01. 17. szerda - Antal, Antónia -1°C | 8°C Még több cikk.

Deszki vita a nyelvtanításról

Szeged - Nyelvvizsgával zárják a 8. osztályt a Szegedi Kistérség Többcélú Társulás Közoktatási Intézménye diákjai. A tanulók zöme az angollal barátkozik, néhányan németet, illetve – többek között Deszken – kisebbségi nyelvként szerbet tanulhatnak az „általánosban".
Egy idegen nyelv tanulása kötelező az általános iskola felső tagozatosainak. A szegedi önkormányzati iskolák mindegyikében választható nyelv az angol, de a palettát színesíti a francia, a német, az olasz – a Békében a szerb. A nyelvvizsga eddig lehetőség volt – e próbatételt külön célként tűzte diákjai elé a most megalakult, nyolc településre kiterjedő Szegedi Kistérség Többcélú Társulás Közoktatási Intézménye (SZKTTKI). Az ide járó gyerekek zöme az angollal próbálkozik, néhány helyen a németet tanulják, Deszk, Tiszasziget, Újszentiván iskolájában – kisebbségi nyelvként – a szerb is a kínálat része.

Kezdet és vég

Már az oviban is szerbül beszélget-énekel 26 deszki kisgyerek. Ugyanakkor középiskolásként az Eötvös gimi szerb tanóráira jár 58 diák (köztük 46-an másik szegedi suliból). Az Eötvös négy éve központja a szegedi szerb középfokú oktatásnak, melynek egyik eredménye, hogy itt a múlt tanévben hét diák emelt, két végzős pedig középszinten érettségizett a nyelvből.

– A deszki tagiskolában hét kisdiák elsőtől harmadikig összevont osztályban minden tárgyat szerbül tanul – magyarázza Gera Tibor. Az SZKTTKI főigazgatója hozzáteszi: délután, pluszelfoglaltságként a deszki és a tiszaszigeti felsősök közül 7, illetve 14, az újszentiváni alsósok közül 9 diák foglalkozik a szerb nyelvvel.

Vitát szült Deszken a kisebbségi nyelv oktatása. Ugyanis az addig szerbet tanító történelem szakos szerb tanár nem fogadta el az SZKTTKI által számára fölkínált félállást, s felmentéssel távozott. Most egy nyelvszakos, szerb felsőfokú nyelvvizsgával rendelkező tanárnő foglalkozik a gyerekekkel. E megoldást és munkáját még nem minősíti a deszki szerb kisebbségi önkormányzat elnöke, Brczán Krisztofor.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Szegediek a Fashion Tv-n

Szeged - A Free Faces modellügynökség tavaszi válogatóján több szegedi tehetséget is felfedezett.… Tovább olvasom