Délmagyar logó

2016. 10. 24. hétfő - Salamon 8°C | 19°C

Deszkig ellátnak a Csanádi utca tetejéről

Szeged-Újszeged - Ki tud többet Újszegedről és az újszegediekről? Akit csak megkérdeztünk az Odessza lakótelepen, Domonkos Katalint és Bunyevác Milojét javasolta szószólónak.
– Szeretek Újszegeden lakni, a családot is én marasztaltam, amikor a nyolcvanas években egyre kisebb lett a Fésű utcai 54 négyzetméter, ahogy nőtt a fiam, és a feleségem el akart költözni. Mondtam neki, hogy szívesen elköltözöm, ha az országban bárhol mutat nekem még egy ilyen városrészt, ahol egy kilométeres körön belül van szolgáltató sor gyógyszertárral, szabósággal, Gelka szervizzel, ABC, a ház végében ott a rendelő, gyermekkórház, bölcsőde, óvoda, a másik végén az iskola, de itt a liget, a kisstadion, az uszoda, a Partfürdő és a közlekedés, karnyújtásnyira pedig még a belváros is. Összkomfortos városrész ez, ahol minden kézközelben van, és akkor a vendéglőket, kocsmákat, cukrászdát még nem is említettem. Ugyanakkor csöndes, nyugis hely – sűrítette össze Bunyevác Miloje, miért kötődik 1975 óta Újszegedhez. A 65 éves nyugdíjas nemcsak lapunk megrögzött vásárlója, hanem sokáig szereplője is volt, hiszen a vám- és pénzügyőrség regionális parancsnokságán ő felelt a sajtó tájékoztatásáért.

Újszeged szószólói: Bunyevác Miloje és Domonkos Katalin szeret itt lakni. A szerző felvétele
Újszeged szószólói: Bunyevác Miloje és Domonkos Katalin szeret itt lakni. A szerző felvétele

Emlékképek

Bunyevác Miloje felidézte: gyerekkorában még macskaköves volt a Csanádi utca, akkoriban villamos vitte az utasokat a gyermekkórháztól a Temesvári körúton, a liget oldalában, a Bérkert soron, fel a hídra, a nagypostáig. Az uszoda helyén az UTC-pálya volt, körülötte földszintes házakkal, az utolsó odesszai magánházként a tévé székházát bontották le. Domonkos Katalinnak az jutott eszébe, hogy a Temesvári körút sarkán és a tervezett dél-újszegedi városrész sarkán állt egy szép villa félkör alakú terasszal, ahol el tudta volna képzelni magát, amint kávézik.

– Én azért szeretem nagyon ezt a környéket, mert a Csanádi utca tetején, a tizediken gyönyörű tőlünk a kilátás. Jó időben látjuk a deszki víztornyot és Szőreget – veszi át a szót Domonkos Katalin, a Délmagyarország 37 éves kézbesítője. Tarjánból jöttek ide 16 éve, és sokkal jobban érzi itt magát. Többek között azért is, mert ásotthalmi lány lévén hiányzott egy kis kerti munka, és a házuk elejét kicsinosíthatta sziklakerttel, virágtartóval, madáritatóval. A szomszédok szívesen hoznak neki ültetnivaló virágokat. Mindenkit ismer a 60 lakásos házban, úgy érzi, ha nem is csiszolódott össze a közösség, haragosa sincs.

Újszeged „szóvivői" a városrész hátrányai közül kevesebbet tudtak említeni. Úgy látják, az utóbbi években kicserélődtek a lakók, hangosabb és szemetesebb a környék. A belvárosból kiszoruló hajléktalanok pedig, akik Odesszába jöttek, molesztálják a padon pihenőket és a bolt vásárlóit. Annak ellenére nehezen békélnek meg ezzel, hogy a lakótelep a bölcsőde helyén berendezett drogambulanciát is elfogadta.

Olvasóink írták

  • 2. Linka11 2012. augusztus 25. 13:47
    „Mi akik itt születtünk és gyerekként itt nőttünk fel, még ma is ha találkozunk a világban úgy üdvözöljük egymást
    mint ha valami meghitt közösségű kis faluból származnánk. Én életem egyharmadát éltem le itt, de a mai napig
    alapból Újszegedinek érzem magam és ha csak átmegyek a hídon máris azt érzem -haza értem-.”
  • 1. Maros13O 2012. augusztus 24. 12:20
    „Az egyik legjobb kornyek ez nemvitas !”
Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

A 10. emeleten 33,8 fokot mértek

Tombol a hőség a megyében, 40 fok körüli értéket mutattak a hőmérők tegnap Szegeden. Tovább olvasom