Délmagyar logó

2018. 01. 20. szombat - Fábián, Sebestyén -2°C | 6°C Még több cikk.

Détár Enikő: szexistennő után csodálatos Júlia

Szeged - Détár Enikő nagy sikerrel játssza a másodvirágzását élő szexistennőt, Tanyát a Mamma Mia! szegedi előadásain. A népszerű színésznő izgalmas új szerepre is készül: Júliát alakítja majd Somerset Maugham Színház című regényének színpadi változatában, a Csodálatos vagy, Júliában.
– Bevallom, meglepődtem, amikor először megláttam a Dóm téren a megfordított nézőteret és a színpadot, de aztán egy perc alatt átállítottam magamban a képet. Nem az én feladatom, hogy állást foglaljak ebben mondja Détár Enikő.

– Úgy élem az életemet, hogy igyekszem annak örülni, ami van, én nem szomorkodom amiatt, ami nincs. Egyébként nekünk, előadóknak szebb látványban van így részünk, hiszen a szakrális helynek tekinthető Dóm teret a templom két tornyával együtt láthatjuk. A nézőket sem éri kár, hiszen a Mamma Mia! díszlete lenyűgöző! A próbákon és a hangbeálláskor néztem kicsit a színpadról a dómot is, előadás közben már szinte nem is látom, mert a feladatommal vagyok elfoglalva – mondja Détár Enikő, aki a férjeket nagykanállal fogyasztó, érett nőként is szexbomba Tanyát alakítja az ABBA-musicalben. A népszerű színésznőnek korábbról is voltak Dóm téri tapasztalatai: 1991 és 1992 nyarán Victoriát játszotta, amikor a Madách Színház a Macskákkal vendégszerepelt itt, 1994-ben és a következő szezonban pedig Gigiként láthatta a közönség az emlékezetes helikopteres Miss Saigon-produkcióban.

Détár Enikő Tanya szerepében a Mamma Mia! egyik jelenetében. Fotó: Madách Színház/Mohos Angéla
Détár Enikő Tanya szerepében a Mamma Mia! egyik jelenetében. Fotó: Madách Színház/Mohos Angéla

– A The Winner Takes It All a legkedvesebb ABBA-slágerem, jó, hogy benne van a musicalben is, mert ez egy csodaszám! A Mamma Miát, a Dancing Queent és a saját számomat is nagyon szeretem. Nem is tudom igazából szavakba foglalni, milyen óriási élmény volt a Mamma Mia! szegedi premierje. Fantasztikus, amikor négyezer néző figyel, veszi a poénokat, nevet és tombol. Még az ilyen, szinte borítékolható siker esetén is izgulni szoktam, mert a végső ítéletet minden produkcióról a közönség hozza meg. Igényesen szórakoztató, kicsit el is gondolkodtató előadást szerettünk volna létrehozni. Úgy érzem, a sok munkának beérett a gyümölcse. A Dóm téren hatalmas terek vannak, ha a színpad egyik oldaláról a másikra kell futnunk, az kis túlzással olyan, mintha az El Caminón indulnánk el. Az ember kétszer is meggondolja, hogy elmegy-e a büféig. Lényegesen nagyobb teret kellett betáncolnunk itt, mint a Madách Színház színpadán, talán ez volt a legnagyobb kihívás. Szirtes tanár úr mindig nagyon alaposan előkészíti a produkcióit. Mielőtt Szegedre jöttünk, ezt a verziót két hétig külön is próbáltuk a Hungexpo egyik nagycsarnokában – meséli Détár Enikő, akinek a párja ezen a héten nézi meg az előadást, huszonöt éves nagylánya viszont már látta.

– Örülök, hogy nyitott minden műfajra, kedveli a musicaleket is. Londonban is látott már több nagyszabású produkciót. A Mamma Mia! nagyon tetszett neki, le volt nyűgözve, azt mondta, látszik rajta, hogy mennyire átgondolt, professzionális előadás. Érdekes, hogy az ő korosztálya is szereti az ABBA-slágereket, pedig már az együttes felbomlása után születtek – mondja a színésznő, aki a musical őszi, Madách színházi előadás-sorozatában barátnőjével, Ladinek Judittal felváltva játssza majd Tanyát. Izgalmas prózai bemutatóra is készül: Somerset Maugham Színház című regényét Csodálatos vagy, Júlia címmel Verebes István alkalmazta színpadra – Júliát alakítja majd Sztárek Andrea rendezésében a Spirit Színház produkciójában.

hirdetés

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Rockrajongó színész játszik az ABBA-musicalben

Csak az előadás végén derül ki a Mamma Mia!-ban, hogy Harry Bright meleg. Az őt megformáló Molnár László szerint ennek ellenére hálás a szerep. A rockzenét is kedvelő színész nyaralásnak tekinti a Szegeden töltött időt. Tovább olvasom