Délmagyar logó

2018. 04. 21. szombat - Konrád 8°C | 23°C Még több cikk.

Deutsch Tamás kapja Csongrád megye díszpolgári címét

Szeged - Ellenszavazat nélkül fogadták el Csongrád megye költségvetését a képviselők, majd Deutsch Tamást díszpolgárnak választották. Közgyűlés percről percre.

MSZP: "ez után az ember után következni szégyen"

10.31:
- Az MSZP szégyenkezve vette tudomásul a döntést. Megadtuk a lehetőséget az elnök asszonynak, hogy vonja vissza a jelölést, a közgyűlés tárgyaljon erről később, vagy idén az átalakulásra tekintettel ne is adjuk át a díjat - közölte Gazdag János az ülés után. A képviselő hozzátette: olyan ember kapja a díjat, aki azzal került a sajtóba, hogy obszcén szavakat használt nemzetközi tekintéllyel rendelkező szakemberekkel szemben. Mellette az indoklás szerint az szól, hogy bármikor elérhető és nem az országért, hanem a térségért akar dolgozni, de ezt bárki mondhatja - fogalmazott a képviselő, aki szerint Deutsch kötődése a megyéhez annyi, hogy "a sokadik barátnőjét Hódmezővásárhelyen találta meg".
- A jövőben nem hiszem, hogy bárki is átveszi ezt a díjat, ez után az ember után következni szégyen - mondta.

Simicz József hozzátette: a döntés nem csak a Csongrád megyei, de minden díszpolgári cím birtokosát megszégyenítette. Szerinte a Deutsch mellett szóló indoklás csapnivaló volt, ráadásul nem is valós tényeket tartalmazott.

Döntöttek: Deutsch kapja a díszpolgári címet

10.25:
Magyar Anna ismerteti a közgyűlés döntését: Deutsch Tamást választották díszpolgárnak, aki Csongrád megyét és a térséget képviseli az Európai Parlamentben. Ezzel véget ér az ülés.

Tóth Péter: a trágárkodásért díjat is kioszthatnánk

Tóth Péter nem hajlandó a díszpolgári szavazásban részt venni. A folyosón újságíróknak azt mondta, szerinte Deutsch Tamás tevékenysége nem kötődik a megyéhez, ráadásul a képviselő "twitteres trágárkodásairól" híres. Közölte: ennyi erővel a trágárkodásért díjat is kioszthatná a megye. A jobbikos képviselő szerint a Fidesz a saját soraiban is talált volna alkalmasabb jelöltet Deutschnál. A Jobbik tehát nem tudja támogatni a döntést.

- Meddő vita folyik. Megyek, építem a nemzetet - ezekkel a szavakkal hagyja itt mára a közgyűlést Tóth. (Frakciótársa, Toroczkai László nem volt itt ezen az ülésen.)

(A politikus életrajzát cikkünk végén olvashatják.)

Zárt ülésen a díszpolgárról

9.57:
A leendő díszpolgárról tárgyalnak zárt ülésen. Tóth Péter azt javasolja, hogy legyen ez nyílt ülés témája, de a közgyűlés elnökének tájékoztatása szerint az önkormányzati törvény szerint díjakról nem lehet nyílt ülésen dönteni.

Ellenszavazat nélkül ment át a költségvetés

9.52:
A képviselők elfogadták a 2012-es költségvetést. Nem volt ellenszavazat. Ezt Magyar Anna külön megköszöni.

Eközben kint már hullik a hó.

Piri József ambivalens érzelmei

9.34:
A 2012-es költségvetés rövid és egyszerű, ez embivalens érzelmeket vált ki Piri Józsefből (MSZP). Az a probléma szerinte, hogy a feladatok még mindig nem világosan meghatározottak. A költségvetés így csak feltevéseket tartalmazhat.

A külügyi kapcsolatok költségeiről vitáznak a képviselők. Abban mindenki egyetért, hogy ezek a kapcsolatok és az ezekhez kapcsolódó programok fontosak, de a költséget Tóth Péter (Jobbik) sokallja.

Szirbik Imre (MSZP) javaslata: a külügyi keret felhasználásáról kapjanak részletes tervet a képviselők, így megszűnne a bizalmatlanság.
Magyar Anna válaszul közli, hogy minden évben van részletes beszámoló az előző évről és részletes terv a következőről. Ez tehát nyitott kapu - állapítja meg.

A múzeum az államnak fizeti vissza az önkormányzattól kapott kölcsönt

9.31:
Gazdag János (MSZP) a 2011-es költségvetéssel kapcsolatban arról érdeklőik, mit jelent, milyen következményekkel jár, hogy a múzeum nem fizette vissza az önkormányzattól kapott fenntartói kölcsönt. Vízhányó Ferenc alelnök válasza: mivel ezt az intézmény december végéig nem tudta visszafizetni, ezt a megyének már nem is fogja. Az összeg követelésként az államhoz került.

Deutsch Tamás lehet a megye díszpolgára?

9.23:
Nem hivatos információk szerint a közgyűlés ma zárt ülésen Deutsch Tamás fideszes európai parlamenti képviselőt javasolhatja Csongrád megye díszpolgárának.

Megújult a szavazatszámláló

9.10.
Kezdődik a közgyűlés, átadják a Csongrád Megyéért Emlékérmet azoknak, akik tavaly az évzáró közgyűlésen nem tudtak megjelenni. 

Megújult a szavazatszámláló. A 19 megyei közgyűlésből 18 helyen, a fővárosi kerületekben, és több megyei jogú városban is ezzel a rendszerrel dolgoznak - hangzik el a fejlesztő cég képviselőjének részéről. Robotkamerás rendszer közvetíti a mai közgyűlést, az ülés az onkormanyzatitv.hu címen követhető.

A Magyar Anna megyei elnök által benyújtott előterjesztés 0 forintos hiánnyal számol, de tartalmazza azt is, hogy a közgyűlés felkéri elnökét, hogy az önkormányzat költségvetési bevételeinek kiegészítése érdekében tegyen lépéseket a központi költségvetési források, illetve egyéb külső források lehetőségeit számba véve.

A regionális fejlesztési tanács megszűnése miatti feladatátvételekről is döntenek a képviselők pénteken.

Zárt ülésen lesz szó arról, hogy ki kapja a Csongrád Megye Díszpolgára címet.


Deutsch Tamás
(Budapest, 1966. július 27. –)
Magyar politikus, a Fidesz alapító tagja. 1999 és 2002 között ifjúsági- és sportminiszter. 1990 és 2009 között országgyűlési képviselő, 2004 és 2006 között a magyar Országgyűlés egyik alelnöke.
2009-től az Európai Parlament képviselője.

1986-ban kezdte meg egyetemi tanulmányait az Eötvös Loránd Tudományegyetem Állam- és Jogtudományi Karán. Tanulmányai során a Bibó István Szakkollégium tagja volt. 1988-ban aktívrészese volt a Fiatal Demokraták Szövetsége (Fidesz) megalakulásának, a párt egyik alapítója, illetve egyik szóvivőjévé választották (a párt operatív irányítását akkor a szóvivői testület vitte).

1989 augusztusában Prágában a Vencel téri tüntetésen Németh László Ákossal és Kerényi Györggyel együtt letartóztatták, mivel „Virággal jöttünk, nem tankkal" feliratú transzparenssel vettek részt a tüntetésen, később bírósági ítélettel kiutasították Csehszlovákiából őket. Ekkor váltak
országosan ismertté.

Az 1990. évi országgyűlési választáson a párt budapesti területi listájáról bejutott az Országgyűlésbe. Négy évvel később ismét a budapesti listáról, 1998-ban Budapest VII. kerületében, 2002-ben a budapesti, 2006 pedig az országos listáról szerzett mandátumot. Országgyűlési tevékenysége során több bizottság munkájában vett/vesz részt, 1990 és 1991, valamint 2006 és 2009 között a mentelmi bizottság alelnöke is volt. 1996 és 1998 között a Tocsik-üggyel foglalkozó országgyűlési vizsgálóbizottság elnöke, valamint 1995–1997-ben az alkotmány-előkészítő bizottság tagja volt. 1990-től 1999-ig (kisebb megszakítással), majd 2002 és 2009 között a Fidesz egyik parlamenti frakcióvezető-helyettesi posztját töltötte be.
1993-ban a Fidesz egyik alelnökévé választották, tisztségét a párt 2003-as átalakításáig viselte. 2001 és 2004 között a párt budapesti elnöke, 2002 és 2003 között a Fővárosi közgyűlés tagja és a Fidesz-
MKDSZ-frakció vezetője volt.

1998-ban Orbán Viktor akkori miniszterelnök őt jelölte az újonnan megalakítandó ifjúsági és sportminiszteri posztra, amelyet csak 1999-ben tudott betölteni, mert a posztot csak államvizsgázása után foglalhatta el (Deutsch 1992-ben csak abszolutóriumot szerzett és Orbán csak az államvizsga után engedte meg, hogy miniszter lehessen). Posztját a 2002-es kormányváltásig viselte. Emellett 1999 és 2001 között a MOB egyik alelnöke volt.

Szájer József 2004-ben történt Európai Parlamenti képviselői megbízatása miatt lemondott az Országgyűlés alelnöki posztjáról, helyére a frakció Deutsch Tamást jelölte erre a tisztségre. Ezt a tisztséget az új Országgyűlés megalakulásáig viselte. 2007 és 2009 között a Fidesz újonnan felállított elnöki kabinetjének vezetője volt. A 2009-es EP-választáson a Fidesz–KDNP listáról szerzett mandátumot, emiatt országgyűlési képviselői mandátumáról lemondott.

2011-ben kétszer is felhívta magára a figyelmet vulgáris fogalmazásával: márciusban Gyurcsány Ferenc kapcsán, júliusban Thomas Melia amerikai helyettes külügyi államtitkár kapcsán ragadtatta el magát.

Elvált, két házassága volt. Második felesége Für Ágnes Sarolta pénzintézeti vezető könyvelő, Für Lajos egykori MDF-elnök lánya volt, akinek 2006 januárjában felvette vezetéknevét, majd válásuk után visszavette a sajátját. Első házasságából három gyermeke született, első házassága alatt titkárnőjétől szintén született egy gyermeke. Fia Deutsch Bence, az MTK utánpótláscsapatának válogatott labdarúgója. Deutsch nyíltan vállalja zsidó származását mint magánember és mint
politikus.

2010. május 26-án az MTK elnökévé választották.
(forrás: wikipedia)

Olvasóink írták

172 hozzászólás
 • 172. tökfőzelék 2012. február 07. 08:15
  „Számomra a legfelháborítóbb, vagy legszomorúbb, hogy ellenszavazat nélkül!!! Ja, mert NEM-mel ugyan nem szavazott senki, viszont tartózkodó az volt. 1. Én símán megtiltanám a TARTÓZKODÁS-t, mert mi nem azért küldünk bárkit is ezekre a helyekre, hogy TARTÓZKODjon, hanem, hogy DÖNTSÖN a nevünkben! Vagy IGEN, vagy NEM! Az ő döntési helyzetükben sehol sem tudom elfogadni a TARTÓZKODÁSt!!! 2. Egy olyan országban, ahol az "álam"fő még "álomás"főnök sem lehetne, mert ugyebár olyan nincs, csak állomás, akkor mit várunk a vármegyéktől, azok élén álló - esetünkben főispánasszonytól?! 3. Csongorád Vármegye leendő - vagy már új - díszpolgárának nem is tudom a száját, vagy "agyát" kellene szappannal kimosni azoktól az ocsmányságoktól, melyeket kihány magából. Mit képzel?! 4. Úgy van, az ilyenek alá kell még lovat adni, de, ha már ló, akkor legyen muraközi!!! 5. IGAZI PÉLDAKÉP a mai fiataloknak?!?!
  Nnna, ehhez gratulálok a "Tisztelt" megyei közgyűlés tagjainak!!!”
 • 171. ammondo 2012. február 06. 11:22
  „No oszt mit ád níkünk ezír a vezír?”
 • 170. benzol 2012. február 06. 08:58
  „Szegedi díszpolgárok 1833-tól az alábbi címen megtekinthető: http://www.szegedvaros.hu/yellowpages.html?sobi2Task=sobi2Details&catid=35&sobi2Id=389

  A Lista Széchenyi Istvánnal kezdődik, de Kossuth, Klapka, Deák és még nagyon sok ember van rajta aki tett is valamit az életében, nem csak fülbevalót a fülébe...”
 • 169. deszkás 2012. február 05. 08:20
  „THESEUS! kb 140-1-hez. Nos?”
 • 168. somika 2012. február 05. 07:31
  „...ahol "doktor" az államfő, akárki lehet bármi?!”
 • 167. qrumpli 2012. február 05. 04:08
  „Még az is tisztességesebb lett volna,:ha
  Minden szegedi lakos(a hajléktalanok is)
  nevét kalapba teszik és onnan sorsolják ki.
  Rohad a narancs úgy tűnik.
  Egyéb ként ki az a magyaranna? tudja valaki?”
 • 166. tinsmith 2012. február 04. 21:54
  „Queenmargareth!

  Köszi a bizalmat! Nem csalódnátok bennem!”
 • 165. drbubó 2012. február 04. 21:35
  „Csongrád megye diszpolgára????? Tett ez valamit is a megye érdekében? Igazat adva az előttem szólóknak szégyen.
  Nagyon sokan vannak akik tettek az asztalra, itt élnek és dolgoznak jobban megérdemelnék a cimet.
  Magyar Anna mint illetékes délmagyarban, leirhatná hogy közösen tudjuk mivel érdemelte Tomi a cimet.”
 • 164. havranek 2012. február 04. 21:06
  „Jó választás volt híven tükrözi a megye és az ország állapotát . Az évszámokat nézve feltehetően csúcstartó azok között akik viselik az "eleget tanult" (dr.) címet mert emlékeim szerint az akkori és mai miniszterelnök az egyetem befejezéséhez kötötte a miniszteri megbízás kezdetét 1986 tol 1999 ig bizonyosan eleget tanult !”
 • 163. Queenmargareth 2012. február 04. 20:10
  „164 nem ismerlek, de tuti rád szavaznék”
 • 162. tinsmith 2012. február 04. 19:39
  „Szerintem legyek én a díszpolgár! Szegedi vagyok, itt születtem 74-ben, Szegednek fizetem az iparűzési adót, szegedi a fiam is, és nem utolsó sorban imádom ezt a várost! Kötözködők kedvéért a megyét is! Tinsmith-t díszpolgárnak! Szavazzatok!”
 • 161. Malaci50 2012. február 04. 19:14
  „Átfutottam a bejegyzéseket. Az elítélőkkel egyetértek, azokkal viszont nem akik méltónak ítélik meg ezt a xxx-t a címre. Csináltak a díszpintyből egy díszpolgárt. Ezt a címet azonnal vissza kell vonni, vagy most, vagy legalább akkor, amikor a Magyar Anna által megtestesített brancs leváltásra kerül. Ez a címes nem tompika, egyszerűen érzéketlen tuskó. Ahogyan megnyilvánul, az már azt is felveti, hogy nehezen szerzett diplomáját is vissza kéne vonni.
  Mit tett Csongrád megyéért? A nevéhez köthető egyetlen nagy dolog, a beléptető rendszer sem kötődik ide -szerencsére- tehát nincs érthető magyarázat a döntésre.”
 • 160. barack55 2012. február 04. 18:16
  „Mi cinájjunk, mi cinájjunk?? a Csongrád megyei közgyűlésnek a tomika teccik..”
 • 159. spiler 2012. február 04. 17:51
  „MOHÁCSI VIKIT is nevezhették volna talán akkor nem ment volna Kanadába

  kevés cikkhoz szólnak ennyien hozzá,talán még lazarus cikk is ilyen indulatokat váltott ki

  nem lehet EZEK UTÁN A KÁDÁR RENDSZERT SZIDNI ,MERT AZOK KISMISKÁK VOLTAK A MAI VEZETÉSHEZ”
 • 158. DMagóg 2012. február 04. 17:30
  „158. 9349779 2012.02.04. 16:58 !

  Lemaradt, hogy 145. theseus 2012.02.04. 10:41-re reagáltam. Én is azzal fejeztem be, hogy szégyen!”
 • 157. papika56 2012. február 04. 17:06
  „Bocs : smucig.
  Esetleg lehetne még egy testvírt is mellé : pl. győzikét !
  Úgy tudom ő is volt már a megyében többször !”
 • 156. papika56 2012. február 04. 16:55
  „Remélem a díszpolgári cím mellé --... panka , saját pénzén ,amit kapott dec.ben millió ft. abból csináltasson még egy mellszobrot is tompikának !!!! Ne legyen már olyan smucug --v. esetleg van lánya ?? panka néninek ????”
 • 155. DMagóg 2012. február 04. 15:20
  „"Mások magánéletében sem túl etikus vájkálni.... ...kíváncsi lennék arra, hogy a kommentelő erénycsőszök között hányan élnek valóban példás családi életet."
  Akkor ne vájkálj, ne kíváncsiskodj!
  Tudod, Ő közszereplő! Ha tett is valami érdemlegeset -bár ilyenről nem tudok-, azért igen tisztességes díjazásban részesült.
  Viselkedése a magyar dzsentri és egy gigolo utánzása. Szégyen!”
 • 154. Szúrkoló 2012. február 04. 15:10
  „Hihetetlen!!! Nincs a megyében olyan ember ,aki méltó lehetne a díszpolgári címre? Akik hosszú éveken át tettek a megyéért? Orvosok,kutatók, sportolók, oktatók és sorolhatnám sorra. Szégyen! Mondja már el Magyar Anna, hogy konkrétan mit kapott a megye ettől a fiatalembertől? Mert én is megyei vagyok ,de nem tudom mit intézett értünk az Unióban? Meg kellene változtatni ezt a döntést, nem gondolja az elnök asszony? Hívja össze újra a közgyűlést, március 15-ig még van idő, vonják vissza döntésüket!! Hátha az újratárgyalást engedi a törvény?! A megye lélekszámához igazán jelentős létszám a 8 fő ajánlás! Gondolja meg ! A nyilatkozatából Elnök asszony az is kisejlik, hogy lehet volt más javaslat is, de a "dicsőség" csak ezért a fiatal emberé legyen. Még van egy pár megye az országban. Netán ?életműdíj?!!"”
 • 153. THK 2012. február 04. 14:22
  „153,
  miért kérdeznék? Nem ők kapnak a címért cserébe vmit...”
172 hozzászólás

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Pici pénzből a nagy nap

Kisebb költségvetés, kevesebb vendég, visszafogott elegancia – ez a 2012-es esküvői trend. Tovább olvasom