Délmagyar logó

2017. 08. 16. szerda - Ábrahám 17°C | 31°C Még több cikk.

Diákigazolványukkal fizetnek a hallgatók

Szeptemberben nyílt új jegyzetbolt a SZTE Tanulmányi és Információs Központjában, ahová máris „beszoktak" a hallgatók. A diákok többnyire elégedettek a választékkal, de még nem igazán értik az új chipleolvasó rendszert.
A TIK nagyjából egy hónapja nyílt új jegyzetboltjában nagy a tolongás, amikor kora délután belép az ember. Az idei évtől már a diákigazolványon lévő chip segítségével juthatnak hozzá a hallgatók jegyzettámogatásukhoz, amit a tizenegyből hét kar tanulói csak itt vásárolhatnak le. Az átlátható rendszerbe állított könyvek és jegyzetek között tizenöt-húsz ember válogat. Kocsis Csilla közgazdász-programozó egyelőre csak nézelődik az informatikai polc előtt.

– Korrekt a választék, bár azért hiányolok sok könyvet. Ezeket egy szakkönyvboltban fogom beszerezni – mondja az egyetemista lány.

– Jó a választék, már többször voltam bent, de nem tudom, szoktak-e akciók lenni – teszi föl a költői kérdést Lőrincz Gábor, elsőéves földrajzos, aki épp a geográfiai tárgyú jegyzeteket, könyveket „kóstolgatja". Mint megjegyzi, kár, hogy csak háromezer forint a jegyzettámogatási keret, azt ugyanis akár egy könyvvel is könnyedén kimeríti.

– Ezen a héten még tart a tízszázalékos nyitási akciónk, de egyelőre nem tudok több akcióról – mondja a bolt munkatársa, András Lőrinc. A pulthoz egy diák érkezik, akinek a kártyáját a vonalkód-leolvasó elé teszi, majd közli vele, hogy mennyi van még a plasztiklapon. András Lőrinc elmagyarázza a lánynak – aki még szintén nem érti az új szisztémát –, hogy a fizetendő végösszeg hetvenöt százalékát lehet a diákigazolványról lehívni, a maradékot készpénzben kell kiegyenlíteni. Lőrinc arra is felhívja a figyelmet: a jegyzetbeváltás jövő héten az ETR átalakítása miatt szünetel.

– Folyamatosan jönnek a faxok a tanszékekről, hogy mire van szükségük a hallgatóknak, mit kérnek az oktatók: mi igyekszünk minden kérést kielégíteni – tájékoztat Bolgár Zsolt, a boltot üzemeltető Universitas-Szeged Kht. ügyvezetője. Hozzáteszi: jelenleg 10-15 ezer könyvük van, és heti kétszer szállítanak árut, amelyben más egyetemek jegyzetei és szépirodalom is megtalálható. Legutóbb például kották érkeztek a konzisoknak. Mint mondja, a chipes rendszer bevált, bár kissé késve indult el.

Telegdy Gergely, az SZTE hallgatói önkormányzatának elnöke szerint szintén jól működik az új informatikai megoldás, és kiemelte, hogy az eddigi 2700 helyett 3000 forintot kapnak a diákok félévente jegyzettámogatásra. Az összeget a második félévtől 3500-ra szeretnék növelni, de reálisnak csak háromszáz forintos emelést lát.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Kétezer forintos vizsgálat

Kétezer forintot kérnek egy vizsgálatért a beutaló nélkül érkező betegektől a szegedi… Tovább olvasom